Gebruik de juiste borstel en floss
Uw gebit staat elke dag bloot aan zuuraanvallen die het glazuur aantasten en zo gaatjes veroorzaken. Omdat deze aanvallen vanuit het tandplak ontstaan, is het belangrijk dat u de plak goed verwijdert. Niet alleen met een borstel, maar ook met floss, stokers of ragers.
Het poetsen van de tanden is voor veel mensen een dagelijkse gewoonte. Het is vaak zo gewoon, dat u de basisregels voor een goede poetsbeurt gemakkelijk vergeet. Daarom de belangrijkste punten nog even op een rijtje.
-
Een goede poetsbeurt duurt twee minuten, ook met een elektrische borstel.
-
Als u een half uur na het ontbijt en voor het slapengaan uw tanden poetst, is dat, wat het poetsen betreft, over het algemeen genoeg.
-
Een goede tandenborstel heeft een niet te grote kop, zodat hij overal goed bij kan. Verder heeft hij niet al te harde haren, om het tandvlees niet te beschadigen. Ook moeten de haren een beetje uit elkaar staan, zodat uw etensresten gemakkelijk uit de borstel kunt verwijderen.
-
Neem in ieder geval elke drie maanden een nieuwe tandenborstel. Als de haren uit elkaar gaan staan, moet u hem eerder vervangen.
-
Zorg dat u alle tanden en kiezen poetst. Poets volgens een vaste methode, zodat u minder snel een tand of kies vergeet.
-
Poets bij voorkeur met een tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt het glazuur, waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. Kies bij kinderen voor een speciale kindertandpasta, waar minder fluoride in zit.
Poetstechnieken
Tandartsen raden vaak de volgende twee poetsmethodes aan. De eerste is de Bass-methode. Bij deze manier van poetsen zet u de borstel schuin - onder een hoek van 45 graden - op de grens van tandvlees en tanden. Zo kunt u de tanden en kiezen én het randje onder het tandvlees van tandplak ontdoen. Bij de Bass-methode maakt u steeds een paar korte, heen-en-weergaande bewegingen op dezelfde plaats.
Bij de 'circulaire poetsmethode' zet u de haren van de tandenborstel loodrecht op de rij tanden. Met de borstel maakt u kleine, cirkelvormige bewegingen, waarbij u alle tanden en kiezen en een klein gedeelte van het tandvlees meeneemt. Let hierbij wel op dat u de cirkelvormige bewegingen niet te groot maakt. U kunt de tandenborstel het beste vasthouden als een pen.
Tussen uw tanden
Naast het tweemaal daags poetsen, is het belangrijk de ruimte tussen uw tanden dagelijks schoon te maken. Afhankelijk van de ruimte tussen uw tanden doet u dit met flossdraad, tandenstokers of ragers. Welke hulpmiddelen u nodig heeft, kan per tand of kies verschillen. Let er goed op dat u het tandvlees niet beschadigt.
Mooi roze
Uw tandvlees is een goede graadmeter voor de gezondheid van uw gebit. Ontstoken tandvlees duidt vaak op een slechte reiniging. U kunt gezond tandvlees herkennen doordat het nauwelijks bloedt en mooi roze - dus niet rood - ziet.
- Ivoren Kruis