Ik eet altijd volkorenbrood. Nu vertelde een Franse vriendin mij dat je eigenlijk slechts biologisch volkoren zou moeten eten, omdat in 'gewoon' brood allemaal vergif en afval zou zitten. Wat is hiervan waar? Ik ben ongerust.
Bor
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Biologisch brood is niet beter voor je gezondheid dan gewoon brood. Zowel biologisch als regulier brood kun je veilig eten. Brood eten is de makkelijkste manier om dagelijks voldoende vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Daarom adviseren wij om elke dag volkoren brood te nuttigen.
Bron van jodium
Bovendien is brood de belangrijkste bron van jodium. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen. Het is prima om voor biologisch brood te kiezen. Alleen zit er in biologisch brood soms geen bakkerszout. Kijk dus op het etiket of het brood bakkerszout bevat, of vraag het na bij de bakker.
Broodverbeteraars
Brood bevat vaak ook zogenoemde broodverbetermiddelen. Deze verbeteraars zorgen ervoor dat het brood langer vers blijft, of dat het luchtiger en malser wordt. Ze kunnen ook het bakproces versnellen. Voorbeelden van broodverbetermiddelen zijn melkeiwit, vetten, suikers en meelverbetermiddelen.
Sommige broodverbetermiddelen hebben een E-nummer, bijvoorbeeld emulgatoren en sommige meelverbetermiddelen, zoals ascorbinezuur (E300 = vitamine C). Omdat de namen van deze stoffen meestal ingewikkeld zijn, worden ze vaak als E-nummer op de verpakking vermeld, in combinatie met hun functie. Bijvoorbeeld ‘emulgator E322’. Alle E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Als iets een E-nummer heeft, is dat een garantie dat de Europese Unie de stoffen heeft gecontroleerd en veilig vindt.
Eetmeter
Hoeveel brood je het beste kunt eten, hangt af van je leeftijd, geslacht en hoe actief je bent. Nederlanders eten gemiddeld 110 gram brood per dag, dat staat gelijk aan 3 tot 4 sneetjes. Dat ligt op het minimale niveau van het advies in de Schijf van Vijf.
Wil je weten of je genoeg jodium en voldoende van alle andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt? Ga dan aan de slag met de Eetmeter via Mijn Voedingscentrum of de app.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.