Fietsen in Wallonië: volg de rivier de Maas

Getty Images

Dwars door de prachtige Waalse natuur en langs indrukwekkende historische steden: op deze fietsroute komt u langs al het moois wat Wallonië te bieden heeft. We nemen u mee. 

De rivier de Maas is een van de belangrijkste rivieren van Europa. Op deze fietsroute volgt u bijna de hele loop van de rivier, meer dan 1.050 kilometer. De fietsroute is verdeeld in verschillende etappes. 

Dinant

De Maasfietsroute brengt u in Wallonië langs steile rotswanden en verschillende citadellen. Bijvoorbeeld de citadel van Dinant, zo’n honderd meter boven het oppervlakte van de Maas gebouwd. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is hier een wapenmuseum gevestigd. Om er te komen kunt u een 16e eeuwse trap met meer dan 400 treden beklimmen vanuit het stadscentrum van Dinant, met eigen vervoer (uw fiets!) naar boven of met een kabelbaan de rotsen over. Ook steden als Namen (hieronder nog eens toegelicht) en Luik bieden prachtige uitzichten en ontzettend veel bijzondere bezienswaardigheden.

Namen

U komt op deze route ook door Namen (Nameur (Waals) of Namur (Frans)), de hoofdstad van het Waals Gewest. Een aanrader, want deze vestingstad kent een rijke geschiedenis. De eerste sporen van de mens in dit gebied dateren al uit de oude steentijd, gevonden op het stadsdeel waar nu de citadel van Namen staat. Museumliefhebbers opgelet: deze stad kent een groot aantal kunst- en historische musea. Bijvoorbeeld Halle al’Chair, een gildehuis van de slagers uit de periode vlak na de Middeleeuwen. Dit gebouw is nu een archeologisch museum en een toeristisch informatie punt. Of Musée provincial des Arts anciens du Namurois, een kunstmuseum met vooral kunst uit de Middeleeuwen en met een bijzonder pronkstuk: de kerkschat van Oignies. Naast musea vindt u hier ook veel bijzondere kerken en monumenten. Zoals de Sint-Jan-de-Doperkerk, de oudste kerk van de stad, oorspronkelijk uit de 13e eeuw.

Getty Images

Namen, Getty Images/Dado Daniela

Huy

Bent u in Huy (of Hoei), dan kunt u hem bijna niet missen: het fort en gedenkteken langs de Maas. Dit fort is een duidelijke herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: een deel van het fort werd gebruikt als concentratiekamp. Ook zit hier nu het museum van Verzet. Huy is ook bekend om haar vier wonderen. Twee daarvan kunt u nog bezoeken: Li Bassinia, een fontein uit de 15e eeuw en Li Rondia, een rozet in de Collegiale Notre-Damekerk. De andere twee wonderen, een burcht uit de 18e eeuw en een oude brug, zijn verdwenen. Op de plaats van de burcht staat nu het fort en museum. Huy is omringd door de Maas en haar valleien, een prachtige omgeving voor deze fietstocht. 

Luik

Luik (of Liège) is de grootste stad van deze regio. In de stad vindt u enkele restanten van middeleeuwse stadsmuren, een flink aantal historische kerken en zelfs een aantal stadspaleizen. De meeste van deze bezienswaardigheden vindt u in de Féronstrée-wijk. Luik heeft ook een bijzondere begraafplaats, de Begraafplaats van Robermont. Het is de laatste rustplaats van een aantal bekende personen en een deel is ingericht als militaire begraafplaats. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is de bijzondere fietsvoetgangersbrug die de wijk Guillemins verbindt met het museum La Boverie. En mocht u daar dan nog tijd voor hebben, dan is een kleine omweg langs de hellingen van de citadel van Luik een echte aanrader. Vanuit Luik komt u Nederland weer in, door de Maasvallei bij Maastricht. 

Getty Images

La Boverie, Getty Images/Phileon Photographic

De hele route fietsen? 

De eerste etappe van de Maasfietsroute op het plateau van Langres, bij het dorpje Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk. Vanaf dit punt fietst u door naar Den Bosch. Bekijk de route en de etappes hier. Let wel op: het veer over de Maasvlakte in Nederland is uit de vaart. De route is daarom iets gewijzigd. 

Bron: EuroVelo.nl

Auteur