Strenge coronamaatregelen voor wie op vakantie wil

Getty Images

Wie in deze tijden naar het buitenland wil, moet rekening houden met strenge coronamaatregelen. Welke zijn dat?

Oostenrijk heeft op 24 januari zijn uiterste strenge voorwaarden versoepeld. Wie het land bezoekt, hoeft niet meer in quarantaine. Voorwaarde is echter dat je ofwel dubbel gevaccineerd moet zijn en een boosterprik moet hebben gekregen. Wie geen booster heeft. gehad, moet een negatief PCR-testresultaat kunt overleggen dat maximaal 72 uur oud is.

De 2G-regel (je moet gevaccineerd of genezen zijn om toegang te krijgen tot openbare ruimten) wordt nog in februari afgeschaft. Dan mag dus weer iedereen naar een restaurant, skilift, après-ski bar, berghut, hotel of fitnessruimte.
Vanaf 1 februari is een dubbele vaccinatie nog maar 180 dagen geldig. De boostervaccinatie blijft 270 dagen geldig. De geldigheid van een herstelbewijs blijft 180 dagen.

Verder hebben de Oostenrijkers de regels voor de mondkapjesplicht aangescherpt. Het dragen van een FFP-2 masker is verplicht in alle openbare binnenruimten. Buiten is het FFP2-masker verplicht als een minimale afstand van twee meter tot anderen niet kan worden aangehouden, bijvoorbeeld bij het wachten op de kabelbanen of skiliften. Die maskers koop je in elke Oostenrijkse supermarkt. Het is echter slim om ze vooraf te kopen, zodat je het meteen na aankomst kunt dragen. Dat kan online, bijvoorbeeld bij Bol.com

Oostenrijk controleert streng op de naleving van de regels. Wie zich er niet aan houdt, kan een boete tot maximaal 300 euro verwachten. Ongevaccineerden mogen vanaf 12 februari weer naar niet-essentiële winkels. En vanaf 19 februari zijn ze weer welkom in de horeca en bij toeristische attracties, mits ze een negatief testbewijs kunnen overleggen.

Italië gaat zijn strenge coronaregels weer versoepelen. Sinds 1 februari is het digitale EU-certificaat (de Coronacheck-app) voldoende om het land binnen te komen. Sinds half december golden er strenge inreisregels. Alle buitenlandse bezoekers, ook diegenen die volledig waren gevaccineerd, moesten bij aankomst een negatieve testverklaring laten zien. Maar nu is iedere EU-inwoner die is getest, gevaccineerd of genezen, weer welkom in Italië. In veel grote steden moet je net als voorheen het mondkapje dragen. In Zuid-Tirol moet dat een medisch FFP2-mondkapje zijn. En in openbare gelegenheden zoals cafés, restaurants (ook in de buitenlucht!) en skiliften geldt de 2G-regel: je moet ofwel gevaccineerd ofwel genezen zijn. Met een negatieve testverklaring mag je niet naar binnen. Vanaf februari is het vaccinatiebewijs nog maar 6 maanden geldig in Italië. Dat is 3 maanden korter dan de EU wil, maar het was op 1 februari nog niet bekend of de Italianen die eis gaan aanpassen.

Ook Frankrijk hanteert sinds eind november 2021 zeer strenge regels. Zonder boosterprik mag je vanaf 15 januari alleen met een negatief testbewijs naar een café, restaurant of skilift. Deze negatieve test mag bovendien maximaal slechts 24 uur oud zijn. Wie ouder dan 65 is, moet al vanaf 15 december kunnen aantonen dat hij een boosterprik heeft gehad. Het coronabewijs ofwel DCC is dan niet meer geldig als de tweede prik zeven maanden geleden is gezet. En wie met Janssen is gevaccineerd en nog geen boosterprik heeft gekregen, moet zich vanaf 15 december eerst verplicht laten testen voordat hij naar een café, restaurant of andere publieke plek wil.

Ook om Frankrijk binnen te mogen, heb je een digitaal coronabewijs nodig. Wie niet is gevaccineerd, moet een negatieve testverklaring laten zien die maximaal 24 uur oud is. Ook moet je ‘een verklaring op erewoord’ invullen en bij je houden.
Download voor vertrek de zogenaamde 'pass sanitaire' (gezondheidspas) op je telefoon en upload je QR-code in om toegang tot bars, winkels, restaurants et cetera te krijgen. Het mondkapje is verplicht in openbare gesloten ruimtes, zoals winkels en in het openbaar vervoer. Waar de gezondheidspas verplicht is, hoef je geen mondkapje te dragen.

Wie langer dan 24 uur naar Duitsland wil, moet zich aanmelden op www.einreiseanmeldung.de. Bij het inreizen van Duitsland heb je een coronabewijs nodig. De Duitsers hanteren in elke deelstaat het 2G-beleid. Je moet dus gevaccineerd of hersteld zijn om een openbare ruimte in te mogen. Zoals restaurants, winkels, musea en ook hotels. Een negatief testresultaat geldt niet meer. Je moet ook overal het mondkapje dragen. Daarbij is vanaf 15 januari in de Duitse horeca het 2G-plus beleid van kracht. Dit betekent dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen en die daarnaast een negatieve coronatest kunnen laten zien of een boosterprik hebben gehad, toegang hebben tot de horeca. Dit 2G-plus beleid geldt niet voor de deelstaat Sachsen-Anhalt. Daar blijven de huidige coronaregels van kracht. Wie geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft komt het land wel in met een negatief testbewijs, maar moet dan 10 dagen in quarantaine bij een verblijf langer dan 24 uur. Met een negatieve test kan de quarantaine al na 5 dagen worden afgebroken.

Wie het zich kan veroorloven om de wintervakantie in het dure maar prachtige Zwitserland door te brengen, moet bij aankomst in Zwitserland een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien. Vanaf 20 december 2021 mag dit ook een antigeentest zijn die niet ouder is dan 24 uur. Ook moet je je tussen de 4e en 7e dag na aankomst opnieuw laten testen met een PCR-test of antigeentest en het resultaat aan de autoriteiten laten zien. De kosten komen voor eigen rekening. Deze tweede test is vanaf 20 december 2021 niet meer verplicht voor gevaccineerde en herstelde personen. Er is een handige website genaamd Travelcheck, waarop je kunt zien of je aan de voorwaarden voldoet om het land in te mogen. Net als elders moet je in Zwitserse openbare binnenruimten een mondkapje dragen. En vanaf 16 jaar moet je je digitale coronapas laten zien in bijvoorbeeld restaurants, bars en zwembaden.

Groot-Brittannië zwaait eindelijk weer zijn deuren open voor gevaccineerde reizigers. Vanaf 11 februari hoef je niet meer in quarantaine en ook geen extra testen meer te ondergaan, op voorwaarde dat je 3 prikken hebt gehad. Wel moet iedereen die het eiland bezoekt, een ‘passenger locator form’ invullen om door te geven waar hij verblijft. Wie niet volledig is gevaccineerd, moet voor vertrek een coronatest ondergaan en bovendien uiterlijk twee dagen na aankomst in Groot-Brittannië een PCR-test ondergaan.

De Britten schaffen als eerste in Europa vrijwel alle coronabeperkingen af. Je hoeft sinds eind januari niet langer een mondkapje te dragen. En om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een restaurant of theater, is geen coronatoegangsbewijs meer nodig.
De precieze regels kunnen variëren per landsdeel (dus Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland). Kijk voor meer informatie op www.gov.uk.

Voor wie naar Ierland afreist en volledig gevaccineerd is, geldt vanaf 6 januari geen testplicht meer. Wie niet gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-test laten zien van maximaal 72 uur oud. Als je vanuit Ierland terugkeert naar Nederland, moet je een coronabewijs laten zien.

Thailand stopt eindelijk met de verplichte quarantaine voor toeristen. Sinds 1 februari kan iedereen die volledig is gevaccineerd, een aanvraag indienen voor quarantainevrije toegang. Dit heet het “Test & Go-programma”. Het beleid van Thailand is gericht op “leven met corona”. Toerisme is namelijk van zeer groot belang voor de economie. Het reisadvies voor Thailand staat nog op oranje, wat wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen afgeraden worden. Maar volgens het vakblad Luchtvaartnieuws.nl beginnen de boekingen naar Thailand en andere verre landen langzaam weer op gang te komen.

Ook wordt het weer mogelijk om naar Zuid-Afrika te gaan, zij het dat er nog behoorlijke beperkingen gelden. Sinds 29 januari hoef je bij terugkomst in Nederland niet meer 10 dagen in quarantaine. Het inreisverbod voor Zuid-Afrika werd begin januari al opgeheven. Testen voordat je afreist naar Zuid-Afrika blijft wel verplicht. Je moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek. Ook moet je verplicht de ‘COVID Alert SA’-app downloaden, die je verwittigt als je in contact bent gekomen met iemand die positief getest is.

Het geliefde Indonesische vakantie-eiland Bali is sinds 4 februari weer open voor alle volledig gevaccineerde buitenlandse gasten. De quarantaineperiode wordt verkort van zeven tot vijf dagen. Toerisme is enorm belangrijk voor Bali en de inwoners zijn zwaar getroffen door de pandemie. Je moet wel op bijna alle plekken een geldig vaccinatiebewijs laten zien om naar binnen te mogen. De geprinte versie van het Europese coronapaspoort volstaat hiervoor.

Australië, dat de misschien wel strengste lockdowns van de hele wereld heeft doorgemaakt, opent op 21 februari 2022 na twee jaar weer zijn grenzen voor buitenlandse toeristen. Voorwaarde is wel dat je een dubbele vaccinatie en een boosterprik hebt gehad.

En ook buurland Nieuw-Zeeland opent zijn grenzen weer, maar wel gefaseerd. Toeristen uit Nederland mogen – mits volledig gevaccineerd – waarschijnlijk pas komende zomer het land van de kiwi’s bezoeken. De regering heeft in februari gezegd dat die datum misschien wordt vervroegd, afhankelijk van de besmettingen.

Vanaf half februari wordt er ook weer gevlogen op Marokko, nadat de regering in oktober besloot de luchthavens te sluiten voor buitenlandse vluchten vanwege het hoge aantal besmettingen. Transavia zet vanaf 14 februari weer koers richting Marokko (tweemaal per week naar Marrakesh en Tanger). Een geldig vaccinatiebewijs en een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur, zijn nodig om het land in te mogen. Ook moet je bij aankomst een sneltest ondergaan. Daarnaast bestaat de kans dat je je twee dagen na aankomst moet laten testen op je verblijfsplaats.

Om toegang te krijgen tot Zweden, hoef je sinds 9 februari niet eens meer je QR-code uit de CoronaCheck-app te laten scannen aan de grens. Zweden, dat tijdens de gehele coronacrisis minder ingrijpende coronamaatregelen nam dan andere Europese landen, gooit ook bijna alle binnenlandse maatregelen overboord. Zoals de vervroegde sluitingstijden voor de horeca en het advies om een mondkapje te dragen.

Toeristen die naar Griekenland reizen, hoeven sinds begin februari geen negatieve testuitslag meer te laten zien bij aankomst, mits ze volledig zijn ingeënt. De QR-code in de Coronacheck-app volstaat. Wel moet je nog steeds een passenger locator form invullen.

Voor het officiële reisadvies van de rijksoverheid ga je naar www.nederlandwereldwijd.nl. Er is ook een website die daar veel op lijkt, genaamd www.reisadvies.nu. Dat is een initiatief van enkele reisbedrijven.  De Consumentenbond raadt die echter af omdat hij verwarrend en veel te rooskleurig zou zijn. Als je naar een land gaat met de code oranje of rood, hoef je niet op hulp van de ambassade te rekenen als je in de problemen komt. En vaak dekt je reisverzekering niet alle schade.

Auteur