Diefstal e-bikes flink gestegen

Getty Images

Het aantal aangiftes van gestolen e-bikes is vorig jaar met 37 procent gestegen ten opzichte van 2019. Er waren 18.000 aangiftes geregistreerd. In het verleden lag het diefstalpercentage van e-bikes fors lager dan de diefstal van stadsfietsen, maar inmiddels ligt het op hetzelfde niveau.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. De politie spreekt van een landelijk crimineel netwerk. De toename in het aantal gestolen e-bikes is een gevolg van de toenemende vraag. De vraag naar e-bikes groeit hard, waardoor de prijzen bij de fietsenmaker stijgen. Dit leidt tot een hogere vraag naar tweedehands e-bikes.

Jongeren zijn vaker het slachtoffer van diefstal. Het diefstalrisico ligt bij jongeren zelfs ruim 4,5 keer hoger dan bij 65-plussers. De verklaring ligt in het gebruik van de e-bike. Jongeren laten hun fiets vaker op slot in de stad staan, terwijl 65-plussers de fiets veilig op slot in een schuur of berging zet. Zoals bij de gewone fiets is het ook voor de e-bikes essentieel om de e-bike op slot te zetten en te verankeren aan de 'vaste wereld', eventueel met een tweede slot. Toch blijkt dat tien procent van de gestolen e-bikes niet was vastgemaakt.

Aangifte

Dankzij een track-en-trace-systeem is een gestolen e-bike vaak terug te vinden. Zo'n tachtig procent van de gestolen e-bikes wordt hiermee teruggevonden. Niet iedereen heeft zo'n systeem op de fiets, omdat er extra kosten aan verbonden zijn.
Door aangifte bij de politie te doen, komt een gestolen e-bike in het fietsdiefstalregister te staan. Aan de hand van het framenummer kan de fiets dan opgespoord worden. Wie een tweedehands e-bike koopt, doet er ook verstandig aan om bij de RDW te controleren of de fiets als gestolen geregistreerd staat.

Bron: Pricewise

Auteur