PlusOnline selecteert zeven terrassen waar je prima kunt eten. Wilt u weten welke dat zijn? Lees dan snel verder.
#1 Boschhuis
Nee, bij Groningen denk je niet meteen aan bossen. Maar ze zijn er wel. En het zijn niet de minste! Op het terras van Hotel Boschhuis bij Ter Apel, in de ‘staart’ van Groningen, dineert u romantisch onder de beschermende boomkruinen van Groningens oudste bossen, met uitzicht op de eeuwenoude beukenlaan en de kloostermuren van Klooster Ter Apel. Dit is het enige bewaard gebleven middeleeuwse plattelandsklooster van Noordwest-Europa. In het Boschhuis, dat gebouwd is op de fundamenten van het oude bak- en brouwhuis van de kloosterlingen, vindt u geen poespas, maar wel een gezonde mix van noordelijke nuchterheid, een beetje romantiek en de sfeer van een gemoedelijk familiehotel.Aanbevolen: de Groninger mosterdsoep.
Hotel Boschhuis, Boslaan 6, Ter Apel,
T 0599–58 12 08, www.hotelboschhuis.nl
#2 Trye Hûs
“Wolkom oan board!” roept de stuurman ons al toe als we hijgend komen aanrennen. Wil je op een eiland eten, dan moet je er met de boot naartoe. Gelukkig is de schipper van de pendeldienst van café-restaurant Trye Hûs zo goed even te wachten op deze laatkomers. Du moment dat we op het bootbankje gaan zitten, komt een rust over ons die de rest van de avond niet meer zal verdwijnen. Na vijftien minuten varen komt het terras van Trye Hûs in zicht. En daar hoeven we niets anders te doen dan genieten van de voorbijvarende schepen en scheepjes op het Prinses Margrietkanaal en ons over te geven aan de – eigentijdse of traditionele – lekkernijen op ons bord. Tot de laatste boot naar de vastewal weer vertrekt...Trye Hûs, Volmaweg (opstapplaats), Grou,
T 0566–62 14 43, www.trijehus.nl
#3 Bellevue
‘Heerlijk eten in een mooie entourage’ is het motto van gastvrouw Sylvia en patron Richard van de Velde van Bellevue. Met de entourage zit het wel goed, blijkt al bij het betreden van het terras. We zitten eerste rang voor het panorama van het Zuid-Limburgse heuvelland. In de maaltijd hebben we ook alle vertrouwen. De keuken staat voor dagverse seizoensproducten met een zuidelijk accent. We kiezen voor het verrassingsmenu Bellevue en ons vertrouwen wordt niet beschaamd. Met de Limburgse heuvels aan onze voeten en een mooi gerecht van coquilles met groene asperges en truffel op onze borden, voelen wij ons als God in Limburg.Restaurant & Hotel Bellevue, Deus 1,
6369 GA Simpelveld, T 045–544 15 37,
www.hr-bellevue.nl
#4 De Fuik
‘Een bedwelmende sensatie.’ ‘Onverslaanbaar.’ ‘Goddelijk.’ Met die stevige kwalificaties van een vooraanstaand culinair recensent in het achterhoofd, zijn onze verwachtingen voor een avond uit eten bij De Fuik in Aalst hooggespannen. Hoog, maar niet té hoog, zo blijkt al gauw. De wijnkaart, zo dik als de bijbel, is alleen om te lezen al een feest. De zeer vriendelijke zwarte brigade doet zijn uiterste best ons een fijne avond te bezorgen. En chef-kok Ralph Drost maakt zijnMichelin-ster helemaal waar. En dan de fantastische ligging van De Fuik. Het terras staat deels bóven het water van de Afgedamde Maas, het
uitzicht over de rivier en de uiterwaarden is weergaloos mooi en zelfs de zon doet mee, door bloedrood onder te gaan.
De Fuik, Maasdijk 1, Aalst, T 0418–55 22 47,
www.defuik.nl
#5 ’t Kalkoentje
“Nederlandser dan hier kun je het niet bedenken”, zegt gastheer en chefkok Nico Klaver van restaurant ’t Kalkoentje. Waar de glooiende hoogtes van de Utrechtse Heuvelrug overgaan in het weidse Nederlandse rivierenlandschap, ligt een van de mooiste terrassen van ons land. Rijnaken glijden over de Nederrijn, aan de overkant grazen koeien en steken de wieken van de molen van Lienden af tegen de blauwe lucht. In het gras onder de fruit- en notenbomen staan twaalf fraai gedekte tafels op de gasten te wachten. Een stilleven zó mooi en stijlvol dat we het haast niet durven te verstoren. Maar gelukkig overwinnen we onze schroom, want ’t Kalkoentje bezorgt ons op deze unieke plek een memorabele ervaring. ’t Kalkoentje heeft ook een thuisbrengservice, om makkelijk en veilig naar huis te komen.’t Kalkoentje, Utrechtsestraatweg 143, Rhenen, T 0317–61 23 44,
www.kalkoentje.nl
#6 Elzenduin Beach
Friet met vis of een saté: wie aan het strand wil eten, heeft vaak niet veel meer keus dan deze obligate zomer & zandgerechten. Nee, dan Elzenduin Beach. In deze culinaire hotspot kun je kustdineren met klasse. De keukenkunsten van kok Marco Westmaas worden wel vergeleken met die van drie sterren-bezitter Jonnie Boer van de Librije in Zwolle. Met een simpel butagasstelletje tovert Westmaas de zonnigste gerechten op de borden. De meest indrukwekkende wijnkaart van de Europese kust, de nonchalant-klassieke ambiance, de kundige bediening, het strand en de zee doen de rest.Elzenduin Beach,Strandweg 18,
Ter Heijde aan Zee, T 0174–21 42 00,
www.elzenduin.com
#7 Cuisinerie Mensinge
Er zijn van die ontdekkingen die je het liefst met niemand zou delen. Cuisinerie Mensinge is er zo één. Op landgoed (en Staatsbosbeheer-natuurgebied) Mensinge bij Roden komt alle goeds van Drenthe bijeen: een authentieke havezate binnen 600 jaar oude grachten, heide, vennetjes, beek en bos en fluitende vogels. Puur natuur is ook de keuken van de Cuisinerie. Chef-kok Harro Coster gebruikt uitsluitend producten van het seizoen, zo veel mogelijk biologisch en alles huisgemaakt: van het brood tot en met de bonbons. Zijn inspiratie haalt hij uit alle hoeken van de wereld, om alles hier, in de Drentse bossen, bijeen te voegen tot heerlijke gerechten.Cuisinerie Mensinge, Mensingheweg 1, Roden,
T 050–501 31 49, www.cuisinerie-mensinge.com