Mijn oudste zus woont naast ons ouderlijk huis en houdt een oogje in het zeil bij mijn licht dementerende moeder van 89. De laatste tijd lijkt het tussen die twee te ontsporen. Ik ben bang dat het uit de hand loopt. Dit moet stoppen, maar hoe?
Mijn zus klaagt vaak en moeder is stilletjes, huilt veel en zit onder de blauwe plekken. Ik durf het nauwelijks onder ogen te zien, maar ik vrees dat mijn zus haar knijpt, duwt of anderszins fysiek te hard aanpakt. Dit moet stoppen.
Uw zus raakt overbelast
Als u het mij vraagt, is uw oudste zus overbelast. Dat ze veel klaagt, is hier een aanwijzing voor. Een licht dementerende vrouw van 89 zal steeds meer hulp nodig hebben en dan is ‘een oogje in het zeil houden’ niet meer voldoende. Hebt u uw zus al gevraagd of u haar iets uit handen kunt nemen? Als er meer kinderen zijn, is het handig om familieberaad te houden en te zien wat ieder kan bijdragen. Misschien kunt u de zorg een week van haar overnemen? Dan ervaart u zelf hoe het is om voor uw moeder te zorgen en krijgt u een goed beeld van wat zij zelf nog wel en niet meer kan.
Tanja Hubers (76), Bergen op Zoom
Kijk uit met conclusies trekken
Ik ben zeker geen deskundige, maar ik kom wekelijks als vrijwilligster bij een aantal bewoners van een verzorgingstehuis. Daar zag ik onlangs dat een 92-jarige dame opvallend veel blauwe plekken had. Toen ik ernaar vroeg, vertelde haar zoon dat je die op die leeftijd razendsnel en al van geringe druk oploopt. Ik adviseer u om uiterst voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies en uw zus allereerst te vragen of haar de blauwe plekken ook zijn opgevallen.
Margriet Spanjaard (63), Druten
Doe iets!
Het is duidelijk dat de zorg voor moeder uw zus boven het hoofd groeit. Dat kunt u stoppen door haar te ontlasten en de zorg eerlijk tussen uzelf, uw broers en zussen te verdelen. Het feit dat uw zus naast moeder woont, mag geen argument zijn om zelf niets te doen. U hebt de morele plicht om samen verantwoording te nemen. Dus: zeur niet, maar doe iets!
Fons Meijs (66), Maastricht
Regel hulp
Wat hebt u een fantastische zus! Heeft iemand uit de familie haar weleens meer dan veertien dagen achter elkaar afgelost? Bijvoorbeeld door een huizenruil? Omgaan met een dement persoon kost veel geduld en tijd. Uw zus is daar niet voor opgeleid en heeft ook recht op een eigen leven. Bovendien ziet zij uw moeder veranderen en onder haar ogen ‘slechter’ worden. Misschien kan uw moeder overdag naar een speciale opvang? Verder zou ik – vooral gezien haar hoge leeftijd – denken aan opname in een verpleeghuis en het regelen van bewindvoering. Probeer uw zus vooral te steunen en haar niet aan te vallen.
Noes Kempen (67), Dornach, Zwitserland
Bellen naar het meldpunt
Als u een vermoeden heeft van ouderenmishandeling kunt u dit altijd melden bij het meldpunt. Vaak moeten mensen een drempel over voordat ze een situatie melden. Hulpverleners staan altijd paraat om u te helpen en uw vermoedens te controleren. Weet u hoe u een geval moet melden bij het meldpunt?
Wat VINDT U?
Gun ons dat afscheid van onze zieke vriend
Een goede vriend van ons is terminaal ziek, hij heeft niet lang meer te leven. Zijn echtgenote houdt hem helemaal ‘voor zichzelf’. Ze zegt dat het echt te druk is voor hem om nog mensen over de vloer te hebben. Maar zo kennen wij hem helemaal niet. En wij, zijn vrienden, willen zo verschrikkelijk graag nog afscheid nemen…
Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen?
Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 15 januari naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Zieke vriend’ of ‘Wie Weet Raad’. Misschien staat uw reactie dan binnenkort in deze rubriek.
- Plus Magazine