Bezwaar tegen uw aanslag?

Bent u het niet eens met de ­belastingaanslag, dan kunt u uw aangifte ­gewoon opnieuw invullen en op­sturen!

De komende maanden valt bij veel Nederlanders de belastingaanslag 2012 in de bus. Meestal is dit een ‘voorlopige aanslag’ (dit staat rechtsboven op het formulier), maar de Belastingdienst kan ook meteen een definitieve aanslag opleggen.

Als het goed is, zal de hoogte daarvan geen verrassing zijn: die is vastgesteld op basis van de door u ingevulde en voor 1 april ingestuurde aangifte. Maar soms is de Belastingdienst het niet eens met wat u hebt opgegeven en valt de aanslag hoger uit dan u zou willen. U kunt dan bezwaar maken.

Als u het oneens bent

Als u de voorlopige aanslag 2012 wilt wijzigen en u hebt nog geen definitieve aanslag ontvangen, vult u de elektronische aangifte opnieuw in en stuurt die op. U hoeft de Belastingdienst niet te bellen of mailen, zij verwerken automatisch deze laatst ingestuurde aangifte en sturen een nieuwe aanslag op. Als ze niet akkoord gaan met uw aangifte en geen nieuwe voorlopige aanlag sturen, moet u wachten op de definitieve aanslag voordat u bezwaar kunt maken. Als de ­definitieve aanslag binnen is, moet u binnen zes weken na de dagtekening bezwaar maken.

Ga hiervoor naar de site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) en vul het online bezwaar­formulier in, dat u ook uit kunt printen en per post versturen. U kunt het formulier ook bestellen via de Belastingtelefoon: T 0800-05 43. U hoeft dus niet meer, zoals vroeger, zelf een brief op te stellen. U moet natuurlijk wel de reden van uw bezwaar goed onder woorden brengen en voor zover mogelijk bewijsstukken meesturen.

Een voorbeeld:
‘Hierbij teken ik bezwaar aan tegen de aanslag inkomstenbelasting 2012. Ik maak bezwaar tegen de aanslag, omdat mijn recreatiewoning door de Belastingdienst op €30.000 wordt getaxeerd. Volgens een recente taxatie is de huidige waarde slechts €22.500 (zie bijgevoegd taxatie­rapport).’

 

Belasting

Als u iets vergeten bent

Het maken van bezwaar hoeft niet voort te komen uit een conflict met de Belastingdienst. Veel ­belastingbetalers komen er na het aangifte doen achter dat zij iets zijn vergeten aan te geven, bijvoorbeeld een spaarrekening. Aan de andere kant worden aftrekposten als zorgkosten nogal eens over het hoofd gezien.

Als u gegevens wilt wijzigen, doet u dat in de eerder verstuurde elektronische aangifte en stuurt die opnieuw in. De Belastingdienst verwerkt automatisch deze laatst ingestuurde aangifte en stuurt een nieuwe aanslag op. Binnen zes weken krijgt u een nieuwe aanslag waarin de wijzigingen zijn verwerkt – als de Belastingdienst ermee ­akkoord gaat, natuurlijk.

Ook als u een oudere aangifte, bijvoorbeeld over 2011, wilt ver­anderen, hoeft u ­alleen maar de oorspronkelijke versie aan te passen en opnieuw in te sturen. Die versie neemt de ­Belastingdienst als ­bezwaarschrift in behandeling. Voorwaarde is wel dat dat gebeurt binnen de in de aanslag genoemde bezwaartermijn. Is die verstreken, dan moet u een ‘verzoek om ambtshalve ­vermindering’ aanvragen.

Gestroomlijnd

Door de aangifte grotendeels vooraf al in te vullen, probeert de ­Belastingdienst fouten terug te dringen en het aantal bezwaarschriften te beperken. Verder willen ze steeds vaker meteen met een definitieve aanslag komen. Ook is op 1 januari de rente­termijn veranderd. Wie een belastingschuld heeft, betaalt pas op aanslagen die worden opgelegd vanaf 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar rente. Voorheen moest dat al vanaf 1 januari. Dus wie zijn ­belastingschuld over 2012 vóór 1 juli 2013 betaalt, hoeft geen rente te betalen. Daar staat tegenover dat wie geld terugkrijgt, ook niet zo makkelijk meer kan ‘sparen’ bij de Belastingdienst.

Met het veranderen van de termijn is meteen ook de naam van deze heffingsrente ­veranderd in ‘belastingrente’. Bij het ter perse gaan van dit artikel bedroeg de belastingrente 3 procent.

Bezwaarcheck

Als u wilt weten hoe u bezwaar moet maken tegen de aanslag of hoe u gegevens kunt wijzigen, gaat u naar de bezwaarcheck op de site van de Belastingdienst. Na het beantwoorden van enkele vragen weet u precies wat u moet doen. www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/bezwaarcheck
Bron 
  • PlusMagazine