Culinaire ontdekkingstocht door Bourgondisch Brussel

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar wordt ook gezien als de Bourgondische hoofdstad van het land. Bekend is de Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers), vlakbij de Grote Markt.

In deze straat, die met zijn mooie 17de-eeuwse gevels ook ‘de Buik van Brussel’ genoemd wordt, ploffen veel toeristen neer voor een hapje. Maar ook buiten deze straat heeft Brussel op gastronomisch gebied veel te bieden, en zijn de talloze restaurants en eetgelegenheden in de andere wijken, straten en steegjes een culinaire ontdekkingstocht meer dan waard.

Wie 'Brusselse gerechten'  zegt kan niet om de drie klassiekers heen: mosselen, frieten, en chocolade. Brussel heeft echter nog meer bijzondere specialiteiten. Wat dacht u van: paling in 't groen; ballekes in tomatensaus; konijn met kriek;  waterzooi; witlof uit de oven (in België witloof genaamd);   tomaten met garnalen; stoofvlees; stoemp (stamppot);   Brusselse bloedworst en de 'American' (rauw vlees met ei en kruiden).
Grappig weetje: Brusselse spruitjes, ofwel 'choux de Bruxelles' staan vrijwel nooit op het menu.

Koekjes

Ook zoetekauwen kunnen hun hart ophalen. Naast chocolade zijn er de krokante Brusselse wafels en de 'Pain à la Grecque', koekjes met suiker, gemaakt naar oud Brussels recept. De naam van deze koekjes klinkt Grieks, maar ze hebben niets met Griekenland te maken. Om de armen te helpen deelden Augustijnenpaters in de 16e eeuw in hun abdij aan de Wolvengracht in Brussel een soort suikerbrood uit. Dit 'bruut van de grecht', (brood van de gracht) werd door Fransen later verbasterd tot 'pain a la greque'. Dit werd in het Nederlands weer 'Grieks brood'.

Naast het Pain à la Greque zijn ook de bijzondere koekjes van Maison Delacre en de creaties van Biscuiterie Dandoy niet te versmaden.

Brusselse bieren

Bij Brouwerij Cantillon kunt u dagelijks terecht voor een bezoek aan de fabriek en het Brussels museum van de Geuze. U leert hier alles over het brouwen van het authentieke, traditionele Geuze-Lambik, de Kriek en het Frambozenbier. Natuurlijk verlaat u het pand niet zonder een van deze lekkere biertjes te proeven.

Het heeft niets met bier te maken, maar een typisch Brussels drankje is de zogenaamde 'half en half' dat voor de helft uit witte wijn en voor de helft uit champagne bestaat.

O la la: chocola

Brussel en chocolade zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad telt talloze winkels waar ambachtelijk gemaakte chocolade verkocht wordt. De bonbon, in België praline genoemd, is in 1912 bedacht door de Brusselse Jean Neuhaus. De Ballotin, het doosje waarin de pralines nog steeds verpakt worden, was een idee van zijn vrouw. Het was haar een doorn in het oog dat de mooie pralines die Jean verkocht steeds stuk gingen omdat hij ze in een puntzakje deed.

Meer weten over chocolade? Dan is Zaabär, een chocolaterie in het hart van de stad, een must. In deze chocoladefabriek wordt chocolade gemaakt en verkocht. Daarnaast zijn er rondleidingen met demonstraties, video en proeverijen én kunt u workshops volgen waarin u uw eigen chocolade maakt.

Ook een aanrader is het Museum van de Cacao en Chocolade  vlakbij de Grote Markt.
Bekende chocolaterieën aan de Grote Zavel in Brussel zijn Wittamer, waar u in de tea-room de pralines kunt proeven, en Pierre Marcolini die van chocoladetaarten echte kunstwerken maakt.

Kleine trek

Typische Brusselse specialiteiten voor de kleine trek zijn een boterham met plattekaas (een soort kwark) of met geperste kop (varkensvlees).

Niet te missen
  • De 'frietkotten' waar u heerlijke Belgische frieten kunt eten, uiteraard uit een puntzak.
  • De standjes met karakollen (gekookte slakken in een kruidig soepje).
  • De kraampjes en karretjes met vers gepofte kastanjes (alleen in de herfst en de winter).

Internationale keuken en slowfood

Met niet minder dan175 verschillende nationaliteiten in het Brussels Gewest kunt u naast de typisch Brusselse keuken ook genieten van internationale restaurants. 
  • In de Spaanse & Portugese wijken rond het Zuidstation vindt u de Mediterrane keuken.
  • Japans eten als sushi en sashimi doet u in de Japanse buurt bij de Vleurgatsesteenweg (Elsene).
  • Aziatisch eten kunt u vooral tegenover de Beurs in het centrum van Brussel (mini-Chinatown).
  • Afrikaanse gerechten vindt u in de Congolese Matonge-wijk (Elsene, metro Naamsepoort).
  • Ook in Brussel heeft 'slow food' vruchtbare bodem gevonden en kiezen veel chef-koks voor een gastronomisch authentieke keuken.

Brusselicious

In het fijnproeversjaar 2012 rijdt er, met uitzondering van de maandagen, het hele jaar door een gastronomische. In een sfeervolle ambiance  rijdt u een uur lang door Brussel terwijl u geniet van heerlijk eten.

Handig: Voor de smartphone is er de gratis app Resto.be in het Nederlands. Hiermee zoekt u een restaurant op naam, stad of buurt.

Bronnen:

http://www.belgie-toerisme.nl
http://www.brussel.irisnet.be
http://visitbrussels.be