Debat op 2: hoe zien 50plussers hun positie op de arbeidsmarkt?

Nederland kampt met ruim een half miljoen werklozen. Steeds meer mensen verliezen hun baan en vinden maar moeilijk nieuw werk. In de 1e aflevering van Debat op 2 van het nieuwe seizoen een discussie over hoe de arbeidsmarkt weer op gang kan worden gebracht. Met o.a. VVD-minister Henk Kamp en SP-kamerlid Paul Ulenbelt.

De VVD wil misschien wel de meest ingrijpende veranderingen. Het ontslagrecht versoepelen, zodat werkgevers hun arbeidskrachten makkelijker kunnen ontslaan. En verder willen ze ook tornen aan de ontslagvergoeding. Niet meer een maand-, maar een weeksalaris per gewerkt jaar krijg je mee als je de laan wordt uitgestuurd. Daarnaast moet de duur van de ww-uitkering fors worden verkort, maar er wordt dan wel een hoger bedrag uitgekeerd. Allemaal maatregelen om mensen weer aan het werk te krijgen. Het moet op de lange termijn ongeveer een half miljoen nieuwe banen gaan opleveren.

Uiteraard luiden de andere partijen de noodklok. Oudere werknemers zijn bang dat ze niet meer aan het werk komen. Ook vrezen de ouderen dat, als ze makkelijker ontslagen kunnen worden, hun banen worden ingepikt door jonge goedkopere en wellicht productievere arbeidskrachten. Een linkse partij als de SP wil juist dat er niet wordt gerommeld met het ontslagrecht of de ww. De partij van Emile Roemer wil niets veranderen aan de verworven rechten van de arbeiders. Waar is de loyaliteit te vinden naar werknemers die tientallen jaren voor een bedrijf hebben gewerkt en nu gemakkelijker op straat kunnen komen te staan?

De VVD vindt dat er ruimte moet komen op de arbeidsmarkt en dat neemt met zich mee dat er offers moeten worden gebracht. En wie zonder werk komt te zitten moet zelf het initiatief nemen om weer aan de slag te gaan. Eigen verantwoordelijkheid voorop en je moet als werkende of werkzoekende minder afhankelijk zijn van de staat. Ook als dat betekent dat je misschien werk moet aanpakken dat onder je niveau is. Wie kan werken, moet werken.

Zijn dit de hervormingen waar de arbeidsmarkt op zit te wachten? Of zijn werknemers en werklozen nu vogelvrij verklaard door deze ingrijpende voorstellen?

In de uitzending worden ook de uitkomsten gepresenteerd van een groot onderzoek dat Debat op 2 heeft gehouden onder leden van ouderenbonden ANBO en Unie KBO. Ruim 5.000 ouderen (55+) hebben vragen beantwoord over inkomen, pensioen en hoe zij hun positie zien op de arbeidsmarkt. Kunnen ze nog rondkomen? En zo niet, moet de overheid bijspringen of is het goed als ze (weer) moeten gaan werken, ook na hun pensioen? Wat vinden ouderen van de hervormingen op het gebied van werk en inkomen? Is het terecht dat er wordt bezuinigd door verworven rechten als WW en ontslagrecht in te perken? Of is dat juist een gotspe? Ook interessant: wat gaan de ouderen stemmen en wat vinden ze de beste en slechtste partij als het op werk en inkomen aankomt, in het bijzonder voor ouderen? De complete resultaten van het onderzoek onder ouderen zijn zaterdag te vinden op www.debatop2.nl

Debat op 2, zaterdag 1 september om 21:10 uur live bij de NCRV en KRO op Nederland 2. Presentatie: Arie Boomsma

PS: zaterdag 8 november gaat de tweede speciale verkiezingsuitzending van Debat op 2 over de zorg. In die uitzending worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek onder ouderen, maar dan over vragen op het gebied van eigen bijdragen in de zorg, kosten en kwaliteit van zorg en mogelijke bezuinigingen en hervormingen in en van deze sector, die onbetaalbaar dreigt te worden.
Bron 
  • debatop2.ncrv.nl