Wat is wijsheid? Het verplichte eigen risico in de zorgverzekering gaat dit jaar omhoog van 350 naar 360 euro. Verzekerden kunnen zelf kiezen of ze dit risico accepteren of juist verhogen, met premiekorting als gevolg. Enkele verzekeraars bieden mogelijkheden het eigen risico te beperken.
Bij het afsluiten van een zorgverzekering staat het eigen risico standaard op 360 euro. Dat betekent dat je van de kosten voor medicijnen en behandelingen door een specialist de eerste 360 euro zelf moet betalen.
De kosten voor de huisarts en van de griepprik vallen niet onder het eigen risico, de meeste andere kosten uit de basisverzekering wel. Om de pijn wat te verzachten bieden veel verzekeraars de mogelijkheid het eigen risico in tien termijnen te betalen. Zo hoef je bij een ziekenhuisopname in januari niet meteen 360 euro op te hoesten.
Voor onderstaande zorg betaal je geen eigen risico:
- huisartsenzorg
- verloskundige hulp
- kraamzorg
- nacontrole van nier- en leverdonoren
- ketenzorg
- zorg uit de aanvullende verzekering
Eigen risico verhogen
Iemand die de afgelopen jaren zijn eigen risico niet heeft opgemaakt, heeft geen aanspraak hoeven maken op de dekking uit de basisverzekering. Deze persoon had dus net zo goed een nóg hoger eigen risico kunnen hebben. In 2014 zal deze situatie voor meer mensen ontstaan, juist omdat het verplichte eigen risico al zo hoog is. Door nog meer risico te accepteren, kun je flink wat premie besparen. Een verhoging van het eigen risico met 500 euro levert een premiekorting op van gemiddeld 250 euro. Je kunt je eigen risico verhogen in stappen van 100 euro. De stappen na het verplichte eigen risico zijn dus 460, 560, 660, 760 en tenslotte 860 euro.
Besparing van honderden euro's
Is dat nu wel slim? Je weet tenslotte nooit hoe hoog je zorgkosten in 2014 zullen uitpakken. Maar wanneer je in 2014 niet meer dan 360 euro aan zorgkosten betaalt, levert de verhoging van het eigen risico een regelrechte besparing op van tussen de 200 en 300 euro! Ook wanneer de zorgkosten verder zouden oplopen tot rond de 610 euro blijft er nog steeds een besparing over. Alleen wanneer de zorgkosten erg hoog worden - in het ergste geval boven de 860 euro, schiet je er als verzekerde bij in.
Twee vragen
Bij de keuze voor een hoger eigen risico zijn twee vragen erg belangrijk:
1. Verwacht ik dat mijn zorgkosten onder de 610 euro zullen blijven?
2. Heb ik voldoende cash (in het ergste geval 860 euro) om de rekening te voldoen, mochten de kosten toch hoger uitpakken?
Is het antwoord op beide vragen een volmondig 'ja', dan ligt de keuze voor een hoger eigen risico voor de hand.
Eigen risico beperken
Er zijn geen verzekeraars die de mogelijkheid bieden het eigen risico af te kopen. Sommige verzekeraars bieden wel de mogelijkheid het eigen risico te beperken door gebruik te maken van bepaalde gecontracteerde zorgverleners. Kosten voor deze zorgverleners gaan niet van het eigen risico af. Ook wanneer je bepaalde geneesmiddelen gebruikt die de verzekeraar aanbeveelt, hoef je het eigen risico niet te betalen. Hetzelfde geldt voor sommige preventieprogramma’s, bijvoorbeeld voor diabetes, hart- en vaatziekten, chronisch obstructief longlijden of overgewicht.
Geld van de overheid
Tenslotte kunnen mensen met hoge zorgkosten een deel van het eigen risico terugkrijgen van de overheid. Als je hier recht op hebt, krijg je automatisch een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Wat kunt u nog meer doen?
Naast het verhogen van het eigen risico kunt u ook kiezen voor een verzekeraar met een lagere premie, en/of een andere dekking. Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>
- geldenrecht.nl