Overstappen naar een andere energieleverancier kan lonen. Maar let op de kleine lettertjes!
Als oplettende consument leest u overal, ook hier, dat het verstandig is om goed te kijken naar uw energieleverancier, prijzen te vergelijken en eventueel over te stappen.
Prijsvergelijker EasySwitch waarschuwt ons voor adders onder het gras bij overstappen van energieleverancier. De maatschappijen zetten slimme marketingtrucs in om u ertoe aan te zetten uw nieuwe energiecontract bij hen af te sluiten. De concurrentie is groot, de aanbiedingen vaak schreeuwend. EasySwitch adviseert u om vooral de voorwaarden goed te lezen en zo onverwachte extra kosten te voorkomen.
Zo kan het overstappen leiden tot een boete bij uw oude leverancier, als u daarmee contractbreuk pleegt. Al nemen sommige partijen die graag voor hun rekening
Bovendien heeft uw huidige leverancier bij het afsluiten van het contract misschien een korting met u afgesproken, die pas in de laatste maanden van het contract verwerkt wordt. Door voortijdig over te stappen zou u deze korting dan mislopen.
Dan de schreeuwende aanbiedingen. Het klinkt prachtig, een aantal maanden gratis stroom. Dan moet u echter niet denken, dat uw korting dat aantal maanden maal uw maandelijkse energierekening is. De stroom is dan inderdaad wel gratis, in plaats van bijvoorbeeld 5 eurocent per kilowatt. Het grootste deel van de rekening bestaat uit belasting en btw, zeg zo’n 17 eurocent. Die moet u gewoon betalen, waardoor u alsnog 81% van de totale kosten kunt afrekenen.
Tot slot wijst EasySwitch nog op het feit dat een vaste energieprijs vaak niet volledig vast is. Dan is de stroomprijs wel vastgelegd voor een aantal jaren, maar de gasprijs niet. De energiekosten bestaan voor zo’n tweederde uit kosten voor gas. Als de gasprijs variabel blijft, betekent dat dus een verre van vaste energierekening.
Kortom: laat u niet zomaar verleiden tot overstappen van energieleverancier. Onderzoek goed wat u precies afsluit en wat u opzegt, om te voorkomen dat u uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent.
- geldenrecht.nl