Lenen is een makkie, maar wel eentje waar je jaren aan vast kunt zitten. Het Nibud waarschuwt daarom: de kater komt later.
Heeft u weleens een lening afgesloten? Dan is de kans groot, dat u daarvan achteraf spijt had. Omdat u bij nader inzien toch liever een minder hoog bedrag had geleend. En omdat u zich niet genoeg had gerealiseerd wat de nadelen van een lening zijn.
Het onderzoek ‘Lening: lust of last?’ (PDF) van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wijst uit dat bijna de helft van de mensen met een lening, deze als last ervaart – en dat ruim 60% liever minder had geleend. Het gaat daarbij vooral om mensen die zich niet goed hebben voorbereid op het aangaan van een krediet. Doordat ze zich niet verdiepen in de rente, aflossing en voorwaarden van de lening, valt het achteraf behoorlijk tegen.
Zo’n 24% van de mensen met een lening heeft zich niet afgevraagd of ze wellicht beter bij een andere kredietverstrekker konden aankloppen. Dat gebrek aan vergelijking kan voor een behoorlijk financieel nadeel zorgen. Maar liefst 36% van de leners klopt het liefst aan bij een instelling die vooral snel uitbetaalt, en weinig vragen stelt. Dat geldt vooral voor mannen: die denken makkelijker over lenen dan vrouwen. Waar vrouwen liever een aankoop uitstellen, en vooral lenen voor dingen die echt nodig zijn, blijken mannen meer naar de korte termijn te kijken. Zij lenen vooral omdat ze een product snel willen hebben, en beleven dan plezier aan de aankoop – ook al is het op krediet aangeschaft. In samenwerking met MisterMedia bieden we een overzicht van de actuele rentetarieven.
Het Nibud pleit voor betere voorlichting over lenen. Actiever informatie verstrekken over de nadelen van lenen is nodig, omdat mensen voor het afsluiten van een lening toch vooral bezig zijn met de korte termijn vreugde van de aankoop. Ze hebben dan te weinig oog voor de gevolgen, en de vraag of ze de maandelijkse aflossing wel kunnen en willen dragen. Om dat goed in beeld te brengen, is de Risicometer Lenen van het Nibud een prima tool, waarvan de budgetvoorlichter graag zou zien dat deze vaker wordt ingezet.
- geldenrecht.nl