Geldkwesties juni 2013

Verjaart een rekening na een jaar? Kan ik mijn auto tijdelijk uit de verzekering halen? Het antwoord op deze vragen en meer vindt u in de Geldkwesties van deze maand.

Krijgen we straks nog wel een AOW-toeslag?

Mijn man is in november 1949 geboren. Ik ben een paar jaar jonger en ik heb geen betaald werk. We gingen er altijd van uit dat hij in november 2014 zijn eerste AOW zou ontvangen, plus een AOW-toeslag voor mij. Nu krijgt hij zijn eerste AOW pas in 2015. De AOW-toeslag is dan afgeschaft. Heeft dit gevolgen voor ons?

Nee, dat wil zeggen: u krijgt wel een AOW-toeslag, maar pas als de AOW van uw man ingaat. Er wordt in dit geval niet gekeken naar de ingangsdatum van de AOW van uw man, maar naar de datum van zijn 65ste verjaardag. Iedereen die 65 jaar wordt vóór 1 januari 2015 ontvangt een AOW-toeslag voor een jongere partner. Dat is ook het geval als de AOW pas na 1 januari 2015 ingaat. Voorwaarde is wel dat u voor 1 januari 2015 bent getrouwd of samenwoont. Vanzelfsprekend gelden daarnaast ook de algemene regels voor de toeslag (bijvoorbeeld dat de partner niet te veel mag verdienen).

Verjaart een rekening na een jaar?

Ik heb een betalingsherinnering ontvangen omdat ik een rekening voor een kleine verbouwing niet zou hebben betaald. Maar de aannemer heeft nooit een rekening gestuurd en de verbouwing is al meer dan een jaar geleden. Moet ik nu toch betalen of is de rekening intussen verjaard?

De rekening is nog lang niet verjaard, dus u zult moeten betalen. De verjaringstermijn voor een geleverde dienst (zoals een verbouwing) is vijf jaar. Voor een product is die termijn twee jaar. Door het sturen van de herinnering is de verjaringstermijn bovendien opnieuw ingegaan. Het duurt dus weer vijf jaar voordat de rekening verjaart.

Leeg kantoor

Notariskantoor bestaat niet meer

Ik heb lang geleden een testament laten opmaken. Het notariskantoor waar ik toen ben geweest, bestaat niet meer. Waar is mijn testament terechtgekomen?

Dat staat in het ­opvolgersarchief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (www.notaris.nl/het-opvolgersarchief). Een notaris die stopt met zijn kantoor, draagt alle aktes over aan een collega. Dit wordt in het opvolgers­archief bijgehouden. U kunt op achternaam en op plaatsnaam van de oude notaris zoeken. Dus ook als u de naam niet meer precies weet, kunt u de oude én de nieuwe notaris makke­lijk achterhalen.

Langer doorwerken tot AOW begint

Mijn werkgever wil mijn dienstverband beëindigen als ik 65 jaar word. Ik krijg dan nog geen AOW, dat komt iets later. In de tussentijd wil ik blijven werken. Kan mijn ­arbeidscontract door­lopen totdat ik AOW ga ontvangen?

Ja. U mag niet ont­slagen worden als u 65 wordt. Dat is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Zelfs als in uw ­arbeidscontract of cao staat dat u ontslag krijgt op uw 65ste, dan kunt u naar de rechter stappen om dit ongedaan te ­maken. Uw werkgever mag u pas ontslaan als u de AOW-leeftijd bereikt. Tegenwoordig is dat ­later dan op uw 65ste.

Verklaring erfrecht voor bankzaken moeder

Onlangs is mijn vader overleden. Mijn moeder woont in een verzorgings­­huis en ik doe haar administratie. Mijn beide ouders hebben ooit een langstlevenden-testament laten opstellen. Inmiddels is dat ook de wettelijke situatie, dus in feite is het testament achterhaald. Heb ik toch een verklaring van erfrecht nodig om haar bankzaken te blijven doen?

Waarschijnlijk wel. In de praktijk hangt het af van het beleid van de bank. Als er een testament is, dan zal de bank veelal een verklaring van erfrecht willen zien. Eist de bank zo’n verklaring, dan moet u daarvoor naar de notaris. Stel dat er geen testament is, dan kunt u dat aantonen met een verklaring van het Centraal Testamentenregister. Deze vraagt u schriftelijk aan en stuurt u daarbij een kopie mee van het uittreksel uit het overlijdensregister. Kijk op www.notaris.nl voor een aanvraagformulier.

Toestemming

Hoe krijg ik mijn uitgeleende ring terug?

Jaren geleden heb ik een ring aan een tante uitgeleend. Ze heeft hem met veel plezier gedragen. Onlangs is zij overleden. Ik wil die ring daarom terug. Nu blijkt dat zij de ring met een codicil heeft nagelaten aan iemand anders. Wat moet ik doen?

U kunt het beste contact opnemen met de executeur. Aangezien uw tante geen eigenaar van de ring was, kon zij hem niet aan iemand anders vermaken en zou u hem terug moeten ­krijgen. Hebt u het uitlenen schriftelijk vastgelegd, dan is de zaak simpel omdat u kunt bewijzen dat de ring van u is. Hebt u geen bewijs, dan wordt het lastiger.

U moet met de executeur en eventueel met degene aan wie de ring is vermaakt in gesprek om hen te overtuigen dat u de eigenaar bent.

Autoverzekering tijdelijk opheffen

Mijn vrouw en ik gaan enkele maanden op wereld­reis, zonder auto. Kunnen we de auto in die periode tijdelijk uit de verzekering halen?

Ja. U moet daarvoor de geldigheid van uw kenteken tijdelijk schorsen bij de RDW. Dat kan bij het postkantoor en via www.rdw.nl. Dat betekent dat u tijdelijk niet meer aan de APK-plicht, de motor­rijtuigenbelasting en de WA-verzekeringsplicht hoeft te voldoen. Uw auto mag dan niet meer op de openbare weg komen, ook niet geparkeerd. Neem contact op met uw verzekeraar om de verzekering tijdelijk stop te zetten. Dat kost €73, het opheffen is gratis. Motorrijtuigenbelasting gaat per kwartaal; hierbij geldt het voordeel dus pas als de auto langer dan een heel kwartaal is geschorst.
Auteur