Piepers met pit

Ons lekkere vertrouwde aardappeltje doet gezellig mee als er exotisch gekookt word. Bereid uw aardappel een keer anders met deze 4 recepten!

Hieronder vindt u vier heerlijke gerechten met als hoofdingredient aardappel.

Curry-aardappelen met naanbrood
Bijgerecht voor 4 personen (geïnspireerd door de Indiase keuken)

Missing media-item.• 1 ui
• 1 teen knoflook
• 2 dl Griekse yoghurt
• zout
• 3 cm gem­berwortel
• 1 kg vastkokende aardappelen
• 3 el olie
• ½ el komijnzaad
• 1 el madras kerriepoeder
• ½ tl chilipoeder
• ½ el garam masala
• 2 el fijngesneden korianderblaadjes
• 4-8 naanbroodjes

Pel en snipper de ui. Pers de knoflook boven de yoghurt uit. Voeg zout naar smaak toe en roer goed door. Zet tot gebruik in de koelkast. Schil en rasp de gemberwortel. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ± 1 cm.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de gemberwortel en ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze 5 minuten al omscheppend mee. Schep komijnzaad, kerriepoeder, chilipoeder en wat zout erdoor. Bak de aardappelen in ± 6 minuten gaar.

Verwarm de broodjes tot ze lichtbruin kleuren (oven 200°C). Aardappelen nogmaals goed omscheppen, bestrooien met garam masala en koriander, en serveren met de broodjes en yoghurtsaus.
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Aardappel-shii-takebuideltjes
Voorgerecht voor 4 personen (geïnspireerd door de Chinese keuken)

Missing media-item.• 2 sjalotten
• 1 teen knoflook
• 500 g vastkokende aardappelen
• 150 g shii-take
• 2½ el roerbakolie
• 2 tl vissaus • ½ el sojasaus
• mespunt vijfkruidenpoeder
• peper, zout
• 8 vellen filodeeg (diepvries)
• 2 el fritessaus
• 1 dl crème fraîche
• 1 el sherry (medium dry)
• 1 el grof gesneden korianderblaadjes
• 1 ei

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Snijd de hoedjes van de shii-take in ragdunne reepjes en gooi de steeltjes weg. Verhit de olie. Fruit de sjalot en knoflook 3 minuten op halfhoog vuur.

Bak de aardappelen 5 minuten mee op hoog vuur. Schep de shii-take erdoor en bak alles 3 minuten. Voeg vis-, sojasaus, vijfkruidenpoeder, peper en zout toe en bak de aardappelen tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor (200°C). Ontdooi het deeg. Klop een saus van fritessaus, crème fraîche, sherry, koriander, peper en zout.

Leg 4 vellen deeg naast elkaar, bestrijk ze met olie en leg de andere vellen erop. Schep het mengsel erop, vorm buideltjes, bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in de voorverwarmde oven in ± 15 minuten goudbruin en knapperig. Serveer met het sausje.
Bereidingstijd: ± 30 minuten en ± 15 minuten oventijd

Ovenschotel met aardappel en kabeljauw
Hoofdgerecht voor 4 personen (geïnspireerd door de Engelse keuken)

Missing media-item.• 2 grote uien
• 4 teentjes knoflook
• 1 kg vastkokende aardappelen
• 350 g kabeljauwfilet
• zout
• 1½ el olijfolie
• 2½ dl slagroom (of kookroom)
• 2 eieren
• (versgemalen) peper
• boter om in te vetten

Pel en snijd de uien in ringen. Pel en snipper de knoflook. Schil de aardappelen, snijd ze in partjes, kook ze 10 minuten in water met zout en giet ze af. Snijd intussen de vis in stukjes. Verwarm de oven voor tot 200°C. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui met de knoflook ± 5 minuten op een halfhoog vuur.

Schep de aardappel en de vis erdoor. Doe het mengsel over in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren los met de slagroom en wat peper en zout en schenk het mengsel over het aardappelmengsel.

Laat het gerecht in de voorverwarmde oven in ± 40 minuten door en door warm en gaar worden. Dek het gerecht, wanneer de bovenkant te donker wordt, af met aluminiumfolie.
Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 40 minuten oventijd

Aardappel plaatpizza met tapenade
Hoofdgerecht voor 4 personen (geïnspireerd door de Franse keuken)

Missing media-item.• 1 pak pizzabodem-mix (Koopmans)
• 250 ml koud water
• 5 el olijfolie
• tarwebloem (om uit te rollen)
• 3 grote uien
• 750 g vastkokende aardappelen
• 6 el tapenade (potje)
• 50 g zwarte olijven zonder pit
• 2 el verse tijmblaadjes
• peper en zout

Bereid het deeg voor de pizzabodem volgens de aanwijzingen op de verpakking (met 250 ml koud water en 2 el olijfolie). Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel en snijd de uien in partjes.

Schil de aardappelen en kook ze 10 minuten in water met zout; daarna afgieten en afspoelen onder koud stromend water. Snijd de aardappelen in plakjes.

Verwarm de oven voor (200°C). Verhit 2 eetlepels van de olie en fruit de ui al omscheppend in ± 3 minuten goudgeel en glazig. Roer de rest van de olie door de tapenade. Schep de aardappelplakjes, olijven en tijm door de tapenade.

Verdeel eerst de uien over de bodem, daarna het aardappelmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Bak de pizza in ± 25 minuten bruin en gaar.
Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 25 minuten oventijd

Auteur