Ik ben 67 jaar en heb sinds kort een leuke vriend van 69 jaar. Op dit moment hebben wij allebei een AOW-uitkering voor alleenstaanden Ik heb een eigen woning in Rotterdam en mijn vriend heeft een huurwoning in de buurt van Gorinchem. Een voor ons logisch gevolg van onze relatie is dat wij veel samen zijn en ook regelmatig bij elkaar blijven overnachten. Heeft dit consequenties voor de hoogte van onze AOW-uitkeringen?
In het algemeen geldt dat de hoogte van de AOW-uitkering onder meer af hangt van uw woonsituatie. Bijvoorbeeld of u alleen woont, een alleenstaande ouder bent of samenwoont. De leeftijd van uw huisgenoten speelt ook een rol. Samenwonen kan dus gevolgen hebben voor de hoogte van de AOW-uitkering. In dat geval wordt namelijk slechts een lagere uitkering uitbetaald, namelijk die voor gehuwden of samenwonenden. De laatste tijd is hier veel over te doen.
Het criterium is op dit moment het al dan niet voeren van een gezamenlijke huishouding. De beoordeling hiervan is complex en de handhaving hierop arbeidsintensief. Daarbij komt dat het begrip lang niet altijd aan sluit bij de beleving van burgers. Met name hierdoor kan dit begrip tot onduidelijkheden leiden, wat soms tot weerstand vanuit de maatschappij leidt.
Om meer duidelijkheid te creëren op dit punt voor samenwonende AOW-ers heeft staatssecretaris Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangekondigd. Kort gezegd zal invoering daarvan met zich mee brengen dat samenwonende AOW'ers met ieder een eigen (huur)huis, waarvoor zij zelf de kosten betalen voortaan als "alleenwonend" aangemerkt worden aangemerkt. Hierdoor ontvangen zij een hogere AOW-uitkering (70% in plaats van 50% van het netto minimumloon) ontvangen. Dit moet meer duidelijkheid voor de AOW'ers opleveren en makkelijker zijn uit te voeren door de SVB. De staatssecretaris verwacht begin 2014 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te bieden. Dan komt er ook meer duidelijkheid over de precieze ingangsdatum van de nieuwe regels.
Naar verwachting zal deze nieuwe regeling vanaf 2015 van kracht worden. Het is niet helemaal duidelijk op welke manier hier in de tussentijd mee om zal worden gegaan. Wij houden u op de hoogte.
N.B. Voor meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow
- geldenrecht.nl