Geef eens een verrassende draai aan klassiekers uit de oer-Hollandse winterkeuken: puree en stamppot. Met knolselderij en citroenboter bijvoorbeeld. Of oosters, met paksoi en koriander.
Aardappel-knolselderijpuree met citroenboter
Hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd: 40 minuten.
|
|
Per persoon: 450 kcal, 13 g eiwit, 10 g vet (waarvan 7 g verzadigd vet), 77 g koolhydraten en 27 g voedingsvezel.
Preistamppot met komijnekaas
Hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd: 35 minuten. |
|
Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en was ze. Kook de aardappelen 10 minuten in water met zout. Verdeel vervolgens de prei over de aardappelen en kook alles in nog eens 10 minuten gaar. Snij de kaas in kleine blokjes. Giet de aardappelen met de prei af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de prei en voeg zoveel kookwater toe dat een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de kaasblokjes erdoor en breng op smaak met peper. Serveer direct.
Per persoon: 610 kcal, 29 g eiwit, 26 g vet (waarvan 16 g verzadigd vet), 65 g koolhydraten en 15 g voedingsvezel.
Variatietip
Pittig en een tikje oosters wordt deze stamppot met paksoi en koriander. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en stamp ze met 250 g fijngesneden paksoi, 1 eetlepel Indiase currypasta en 3 tot 4 eetlepels Turkse yoghurt. Garneer met 4 eetlepels grof gesneden koriander.
Pastinaakstamppot
Hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd: 30 minuten.
|
Schil de aardappelen en snij ze in stukken van gelijke grootte. Schil de pastinaken en de winterwortel, snij ze in plakken van 1 cm dik en halveer die. Was de aardappelen, pastinaken en wortel en kook ze in 20 minuten in water met zout gaar. Laat de worst wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de aardappelen, pastinaken en wortel af en stamp ze fijn. Roer de melk en de boter erdoor en serveer met mosterd en rookworst.
Per persoon: 665 kcal, 17 g eiwit, 30 g vet (15 g verzadigd), 82 g koolhydraten en 14 g voedingsvezel.
Variatietip
Ook lekker op z’n Italiaans, met appels! Snij de aardappelen in dobbelstenen en vervang de pastinaken en winterwortel door 3 goudreinetten in dunne partjes. Kook alles in 10 minuten gaar. Vervang de boter door olijfolie en de mosterd door 4 in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes. Garneer met 2 eetlepels fijngesneden basilicum en geef er geraspte Parmezaanse kaas bij.
Wijn die worst lust
Harold Hamersma selecteert wijnen die overeind blijven naast stamppotklassiekers.Ooit heb ik op biologische boerderij De Lindenhof de wijnen verzorgd voor een ‘boerenkoolstamppot met worst’-bijeenkomst. Daarvoor waren vanuit het hele land culinaire collega’s met prijswinnende worsten van hun favoriete slager naar Baambrugge afgereisd. Behalve deze oer-Hollandse lekkernijen viel ook de buitenlandse wijninbreng in de smaak. Na vele flessen rood, rosé en wit te hebben geproefd, besloot het gezelschap dat bij onze boerenkool met worst een Australische Shiraz het beste smaakte. Het aardse, enigszins zoete karakter van het gerecht combineert heerlijk met deze kruidige, zwoele maar ook stevige rode wijn. Tot zover boerenkool zoekt wijn. Wat bijvoorbeeld te schenken bij hutspot? Waar dan in plaats van worst een gehaktbal of een sudderlapje bij wordt geserveerd? Zonder al die collega’s om mij heen heb ik eens ontzettend genoten van een heerlijke rode Côtes du Rhône. En bij zuurkool? Dan trek ik vaak een witte Pinot Grigio open. Smaakt tevens bij de worst. Of durft u uw zuurkool ook met zalm te maken?