Thaise traktaties

Ook een liefhebber van de Thaise keuken? Verras uzelf en maak thuis de lekkerste trendy gerechten.

Thaise salade

Bijgerecht voor 4 personen
  • 1 komkommer
  • 1 niet te rijpe mango
  • 1 rode chilipeper
  • 3 takjes verse
  • koriander
  • een handvol pinda’s in de dop
  • 1 eetlepel sherry-azijn
  • 3 eet­lepels arachideolie
  • peper en zout

Halveer de komkommer in de lengte en snijd elke helft in dunne plakjes. Halveer de mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het chilipepertje open, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees zeer fijn. Hak de korianderblaadjes fijn. Dop de pinda’s en rooster ze zonder vet in een koekenpan met anti­aanbaklaag tot ze geuren. Schud ze op keukenpapier. Meng alle ingrediënten in een kom. Maak een vinaigrette van azijn, olie en zout en peper naar smaak. Verdeel de vinaigrette over de salade en zet deze koud weg. Serveer de salade in individuele kommetjes.

Vissoep met kokos

Voor 4 personen
  • 2 rode paprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 500 gram kabeljauw of tarbot
  • 4 takjes verse koriander
  • 2 eetlepels olie
  • 4 dl kokosmelk
  • 6 dl kippenbouillon (van een tablet)
  • 20 gepelde roze garnalen
  • sap van 2 limoenen
  • peper, zout

Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in ringen. Pel en snipper de knoflook. Snijd de vis in blokjes. Snijd de korianderblaadjes fijn. Verhit de olie en roerbak de knoflook met de paprika op een halfhoog vuur. Voeg de kokosmelk en de bouillon toe. Breng alles al roerende aan de aan de kook. Voeg de vis toe en laat deze 3 minuten koken. Schep de garnalen erdoor en warm alles kort door. Voeg vlak voor het serveren limoensap naar smaak en de koriander toe en breng op smaak met peper en zout.

Reuzengarnalen in wontondeeg

Voor 4 personen

  • 36 rauwe tijgergarnalen zonder kop (diepvries)
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 12 vellen wontondeeg
  • 160 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • peper, zout
  • loempiasaus


Ontdooi de garnalen, verwijder eventueel het zwarte rugnerfje, spoel ze goed af onder stromend koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Leg 12 mooie exemplaren opzij en hak de rest fijn. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Leg de ontdooide vellen wontondeeg tussen een vochtige keukendoek zodat ze niet uitdrogen. Meng de gehakte garnalen met het rundergehakt, de sjalot en de knoflook. Kruid het mengsel met sojasaus, suiker, peper en zout en meng goed.
Leg op elk vel wontondeeg een beetje van het mengsel en vouw de vellen
diagonaal dicht. Stop een ongepelde
garnaal in het deegflapje (de staart moet uitsteken) en vouw het deeg om de
garnaal heen. Frituur de deegflapjes in een plaatstalen wok of friteuse in 4 tot 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met loempiasaus.

Curry met kip en rijst

Voor 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 2 uien
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 takjes verse koriander
  • 4 eetlepels arachideolie
  • een snufje chilipoeder
  • 300 gram pandanrijst
  • 4 dl room
  • 4 eetlepels milde kerriepoeder
  • peper, zout


Snijd de kip in stukjes. Pel en hak de uien fijn. Laat de tomaten uitlekken en snijd ze in stukjes. Snijd de korianderblaadjes fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de kip, de ui, de koriander en de chilipoeder al omscheppend 2 minuten. Temper het vuur en voeg kerriepoeder en tomaten toe. Laat alles 15 minuten met het deksel op de pan sudderen. Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Voeg de room aan de kip toe en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Warm het gerecht kort door. Verdeel de rijst over individuele kommen en schep de curry erbovenop.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine