Tips voor het zonnen: Let the sun shine!

Met een paar voorzorgsmaatregelen kunt u volop genieten van het goede dat de zon biedt. Hieronder een aantal tips ter voorbereiding op de komende zomermaanden.

Dat u vrolijk wordt van de zon is geen inbeelding. Wetenschappelijk is aangetoond dat de zon de aanmaak van endorfines – stoffen waardoor we ons gelukkig voelen –in het lichaam stimuleert. Ook hebben we de zon nodig voor de vorming van vitamine D. Omdat die vitamine belangrijk is voor sterke botten, is het vooral voor ouderen belangrijk om geregeld naar buiten te gaan.

Recente studies hebben uitgewezen dat de zon ook het risico op bepaalde vormen van kanker kan verkleinen, zoals borstkanker, prostaatkanker, darm- en eierstokkanker. Ook bij sommige vormen van eczeem en bij psoriasis heeft de zon een heilzaam effect. Helaas is dit geen vrijbrief om grenzeloos lang in de zon te liggen. Tien minuten per dag is al genoeg om van de positieve effecten te profiteren.

UV-stralen

Missing media-item.Weliswaar kan de volwassen huid bruin worden zonder het risico te vergroten op melanomen (een vorm van huid­kanker), maar UV-straling is wel de grootste boosdoener als het om huidveroudering gaat. Kijk maar naar de binnenkant van uw arm, waar de zon vrijwel nooit komt: dat velletje is gladder dan de huid van uw gezicht. Oppassen dus.

UV-A zorgt voor rimpels, UV-B verbrandt de huid en kan ons DNA beschadigen. Het is verstandig om tussen twaalf en drie uur ’s middags uit de zon te blijven, omdat de zon dan op z’n krachtigst is. Maar door de reflectie van het ­zonlicht krijgt u ook onder de parasol een tintje. Niet diep donkerbruin, gelukkig – dat maakt u alleen maar ouder.

Bescherming

De huid wordt – naarmate we ouder worden – dunner, droger en dus kwetsbaarder en zal daardoor sneller beschadigen in de zon. Te veel zon breekt de onderhuidse collagene en elastine vezels af, die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit van de huid. Denk aan een elastiekje dat lang in de zon ligt. Paula Begoun, criticaster van de cosmetica-­industrie, meldt in haar boek ‘The Beauty Bible’ dat beschermingsfactoren tegen de zon het belangrijkste én een onomstotelijk bewezen wapen zijn om voortijdige veroudering te voorkomen.

Haar advies: ga ’s zomers nooit zonder beschermende factor de deur uit. Afhankelijk van de zongevoeligheid van uw huid en de zonkracht kiest u de hoogte van de beschermingsfactor. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik voor uw gezicht een hoge tot zeer hoge factor (beschermingsfactor 30 tot 50). Of nog beter: zet een breedgerande zonnehoed op.

Tip:
Op www.zonwijzer.nl van L’Oréal Paris krijgt u op elk moment van de dag een actueel ‘zonadvies’ (ofwel: welke beschermingsfactor zou u moeten opsmeren) dat past bij uw huidtype én bij de zonkracht van dat moment.

Nieuwe etikettering zonneproducten

Alle etiketten van zonneproducten worden dit jaar herzien. Dit verandert er:

  • De mate van bescherming tegen UV-B wordt voortaan aangeduid met het SPF-­getal en met de aanduiding ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’.
  • Het UV-A symbool laat zien of het product ook tegen UV-A straling beschermt.
  • Het woord ‘sunblock’ verdwijnt, omdat geen enkele UV-bescherming de straling volledig blokkeert.
Auteur