Verzekeren bagage niet aantrekkelijk

Het meeverzekeren van bagage bij de reisverzekering geeft een zeker gevoel. Maar een bagageverzekering heeft veel uitsluitingen waar consumenten niet van op de hoogte zijn.

Een doorlopende reisverzekering is wel aan te raden, maar een extra polis voor de bagage heeft volgens verzekeringssite.nl weinig zin. Slechts de helft van de premie wordt gebruikt om schade te vergoeden. Het is daarom voordeliger om een eigen spaarpotje te maken en daarvan de geleden schade te betalen.
 
Niet gedekt
Reisverzekeringen hebben de dikste voorwaarden en meeste uitsluitingen van alle verzekeringen. Zo mag bijvoorbeeld de bagage niet zichtbaar zijn in de auto. Wanneer de bagage uit de auto wordt gestolen, vergoedt de reisverzekering niet. Ook pakken veel Nederlanders hun auto of caravan van te voren in. Maar de dekking van een reisverzekering geldt pas als zij hun huis verlaten. Als er dus iets gebeurt met de auto, terwijl hij nog op de oprit staat, valt het niet onder de dekking van de reisverzekering.

Ook de hoogte van de vergoeding valt vaak tegen. Die is namelijk afhankelijk van de dagwaarde en loopt vaak met 10-20 procent per jaar terug. Daarbij geldt voor elk waardevol voorwerp een andere maximale vergoeding, die lang niet altijd afdoende is. Wanneer bijvoorbeeld een iPhone wordt gestolen, krijgt de eigenaar doorgaans maar een maximale vergoeding van 200 – 250 euro. Terwijl de iPhone 500 euro waard is.
Een claim van een gestolen camera (2 jaar, nieuwprijs 200 euro) levert een vergoeding van een paar tientjes op. Dit komt door de afschrijving en het eigen risico. De camera is verzekeringstechnisch nog maar 130 euro waard. Aangezien de eigenaar zelf het eigen risico moet betalen, krijgt hij uiteindelijk nog maar 55 euro terug van de verzekering.

En als men aanspraak wil maken op vergoeding, moet men altijd:
-          De verzekeraar zo spoedig mogelijk informeren
-          Aangifte doen bij de plaatselijke politie
-          De aanschafbewijzen hebben bewaard
-          Beschadigde voorwerpen bewaren

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl