Woningoverval zelden toevallig

Getty Images

Een overval op een woning is zelden willekeurig. De verwachtingen van daders spelen een grote rol: als het een makkelijk doelwit is en als er veel buit te halen valt, is de kans op een overval groter.

Dit blijkt uit het politieonderzoek 'Gewelddadige vermogenscriminaliteit 2012'. Omdat uit het onderzoek blijkt dat burgers het risico op een woningoverval zelf kunnen verkleinen, stellen de onderzoekers adviezen op. Een belangrijk advies is om waardevolle spullen uit het zicht te bewaren, zeker als er onbekenden over de vloer komen zoals thuiszorg of werklieden. Zonder aantrekkelijke buit (geld en kostbaarheden) lijkt het risico op een woningoverval kleiner. Vertel niets aan bekenden of onbekenden over geld of waardevolle spullen dat tijdelijk aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een verzamelpunt voor collectebussen, of de opbrengst van een braderie. Wees ook voorzichtig met het zichtbaar dragen van sieraden op straat.

Lichte daling
Het aantal woningovervallen is sinds 1994 meer dan verdubbeld. In 2009 was er een piek met 843 overvallen, sindsdien is het langzaam gedaald tot 694 in 2012. De meeste overvallen worden gepleegd in Rotterdam, Oost-Nederland en Amsterdam. Gecorrigeerd voor het aantal huishoudens is de kans om slachtoffer te worden het grootst in Rotterdam, Amsterdam en Limburg.

www.politiekeurmerk.nl/nieuws/2013/141113_woningoverval-zelden-willekeurig
www.politiekeurmerk.nl/keurmerk/over-het-keurmerk/meer-dan-inbraakpreventie/woningovervallen
www.politiekeurmerk.nl/doc/downloads/2012/PKVW-flyer-woningoverval-n.pdf

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl