Ouderen moeten spaargeld opeten voor zorg

Getty Images

Door de nieuwe AWBZ-regels die in januari dit jaar zijn ingegaan, moeten ouderen die een flink bedrag op hun bankrekening hebben veel meer betalen voor een plek in een verzorgings- of verpleeghuis dan ouderen zonder spaargeld. Vanzelfsprekend hebben veel mensen er geen trek in om hun spaargeld in rook te zien opgaan – dan maar thuis blijven wonen? Wat zijn de alternatieven?

''De zorg dreigt onbetaalbaar te worden'', horen we steeds vaker. Daarom heeft de politiek de volgende maatregel bedacht: hulpbehoevende ouderen met meer dan 21.000 euro op de bank betalen sinds januari een proportionele eigen bijdrage voor een verblijf in een instelling die kan oplopen tot bijna 2.200 euro per maand. Dit terwijl ouderen zonder spaargeld precies dezelfde zorg krijgen, maar dan geheel op kosten van de belastingbetaler.

Het gevolg is dat veel mensen – ook zij die (nog) niet hulpbehoevend zijn - naar alternatieven zoeken. Veel mensen besluiten nu al forse schenkingen te doen aan hun kinderen om te voorkomen dat de erfenis straks moet worden 'opgegeten'. Anderen zoeken liever naar een methode om gedwongen verhuizen naar een tehuis te voorkomen.

Getty Images

Begin van het einde?

Deze maatregelen zijn echter nog maar het begin. Naast de daling van de AWBZ staat er nog meer te gebeuren: tussen nu en 2020 gaan dankzij geplande bezuinigingen 800 van de 2000 huidige verpleeg- en verzorgingshuizen de deuren sluiten. Alleen 'zware' patiënten met ingrijpende handicaps zullen straks nog terecht kunnen in verzorgingshuizen.
[ITEMADVERTORIAL]

Thuis blijven wonen aantrekkelijk

Onder deze omstandigheden is thuis blijven wonen nu meer dan ooit een aantrekkelijke mogelijkheid. Met de moderne techniek is het voor mensen met één of meerdere handicaps gemakkelijker geworden om comfortabel thuis te blijven wonen, zeker in combinatie met mantelzorg door familie. Het toverwoord is domotica: woonautomatisering. U kunt denken aan automatische rolluiken, elektrische garagedeuren en tuinhekken, sensoren die automatisch het licht aan- en uitzetten, trapliften, toiletten die automatisch doorspoelen, een rookalarm dat in geval van rook meteen de brandweer belt, en nog veel meer.

Het aanpassen van uw huis aan uw gezondheid zal in veel gevallen uiteindelijk een stuk goedkoper uitvallen dan verhuizen naar een verzorgingshuis.

Getty Images

Automatisering van uw huis aansturen met de tablet/smartphone

Dat klinkt allemaal natuurlijk heel mooi, maar veel van die technische snufjes moeten nog steeds met de hand bediend worden. Al gauw zit u met vijf verschillende afstandsbedieningen... of toch niet? Tegenwoordig zijn er systemen die al uw verschillende hulpmiddelen en domotica kan aansturen. Zo is er het TaHoma systeem van Somfy – een systeem dat u in staat stelt om met de tablet alles met een motor of schakelaar draadloos te bedienen en zelfs voor te programmeren wat er op een bepaald tijdstip moet gebeuren. En zelfs als u weg bent van huis, op vakantie bijvoorbeeld, kunt u via de smartphone een oogje in het zeil houden wanneer u camera's heeft opgehangen.

Hoe werkt het?

Aan de buitenkant ziet het systeem er niet indrukwekkend uit: het is een klein wit kastje met een logo, het ziet eruit als een gewoon internetmodem. Het grote voordeel is dat het totaal draadloos werkt, dus geen geknoei met snoeren die weggewerkt dienen te worden. Het geheel wordt aangestuurd met een app op uw smartphone of tablet. Alle onderdelen, zoals elektrische schermen, de thermostaat, de lichten etc. hebben hun eigen programmaonderdeel met zaken die u kunt instellen. U ziet overzichtelijk per kamer wat er voor apparatuur aanwezig is en kunt alles individueel bedienen. Dit kan dus terwijl u thuis bent of niet, omdat het werkt via internet.

Scenario's en gebeurtenissen

Met name interessant is de optie om scenario's in te stellen. Stel, u heeft altijd dezelfde routine als u naar bed gaat: gordijnen dicht, rolluiken neer, thermostaat op 10 graden, lichten uit, alarmsysteem aan. Heel wat handelingen, die voor iemand die slechter ter been wordt veel inspanning eisen. Met dit systeem kunt u echter met één druk op de knop alle handelingen tegelijk uitvoeren, of zelfs van tevoren inplannen, zodat het automatisch gebeurt.

Dit biedt ook perspectieven als u op vakantie gaat: het huis lijkt bewoond doordat de lichten en luiken op gezette tijden aan/uit en open/dicht gaan. U kunt dit weken van tevoren inplannen, bijvoorbeeld het licht uit om 21:00 op dinsdag en 22:00 op woensdag. Zo zullen inbrekers denken dat er gewoon iemand thuis is.

Ander voorbeeld: stel dat er brand uitbreekt, dan kan er automatisch een sirene gaan loeien, u wordt telefonisch op de hoogte gesteld, en de luiken gaan open zodat u direct een vluchtroute heeft.

Getty Images

Verdere mogelijkheden:

  • Wanneer u afwezig bent (op vakantie) kunt u indien u camera's heeft opgehangen waar ook ter wereld zien wat er in en rond uw huis gebeurt. Er is geen bewegend beeld mogelijk, maar wel het zien van foto's (3, 6, of 9 tegelijk) wanneer er verdachte activiteit is. Mocht er een inbreker te zien zijn dan kunt u bijvoorbeeld een sirene laten gieren of automatisch uw buurman laten bellen.
  • U kunt uw huisdieren in de gaten houden via de lichaamswarmte-sensoren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine huisdieren (katten) en grote (Sint-Bernard honden etc.)
  • Het systeem werkt met een inlog: wachtwoord en gebruikersnaam. U kunt deze dus ook delen met bijvoorbeeld uw zoon, zodat die de controle heeft over het huis terwijl u weg bent.
  • Er wordt een logboek bijgehouden van al uw activiteiten. Mocht u twijfelen of u de garagedeur wel hebt gesloten, dan checkt u de tablet en ziet u meteen wat u die avond handmatig met het systeem gedaan hebt.
  • Het systeem is modulair: mocht u in de toekomst nieuwe apparatuur aanschaffen, dan kan dat aangesloten worden op het TaHoma systeem.
  • Somfy levert momenteel al zo'n 80% van de motoren voor zonneschermen e.d., dus heeft u al elektrische schermen, dan is de kans groot dat deze met een kleine aanpassing zo aan te sluiten op het systeem.

De nadelen van het systeem

  • Het systeem werkt alleen met motoren en schakelaars: u kunt bijvoorbeeld niet uw koffiezetapparaat in detail bedienen, aangeven hoeveel suiker u wilt etc.
  • Er kunnen geen verschillende profielen worden aangemaakt: iedereen met uw wachtwoord kan in het systeem, dus u kunt b.v. uw kinderen niet uitsluiten van bepaalde onderdelen.
  • Er is nog geen 'authenticator' zoals u dat ook wel eens ziet bij digitaal bankieren: het wachtwoord is de enige bescherming die het systeem momenteel biedt.

Voor meer informatie kunt u hier terecht: www.somfyacties.nl/#tahoma

Auteur