De meest gestelde vragen over gezondheid

Ooglaseren, lage rugpijn, dotteren en meer vragen en antwoorden over gezondheid.

Ooglaseren

Ik heb de laatste tijd last van mijn lenzen en denk nu aan laser. Welk effect heeft ooglaseren?
Dankzij ooglaseren kunnen mensen die bij- of verziend zijn, van hun bril of lenzen verlost worden. Het is geschikt bij een afwijking tussen de +4 en -10 dioptrie. De oogarts bewerkt met een dunne gerichte lichtstraal (de laser) het hoornvlies. Bij 90 tot 95 procent is de correctie zo goed, dat de afwijking na afloop tussen de -1 en +1 dioptrie ligt. Dan kun je zonder bril goed zien. Bij ongeveer 10 procent treden complicaties op, maar slechts in een enkel geval blijft de patiënt daardoor slechter zien. Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG): www.oogheelkunde.org.

Rugpijn

Hoe voorkom je lage rugpijn?
Honderd procent te voorkomen is een aanval van lage rugpijn niet. De kans erop wordt vaak wel kleiner door de spieren te versterken. Dat kan door veel beweging, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Aparte rug- en buikspieroefeningen bieden mogelijk extra bescherming. Wanneer u zware voorwerpen verplaatst, is het belangrijk om de til- en draaibewegingen goed uit te voeren. Gebruikt u alle spieren (benen, buik, armen), dan wordt de rug niet zo zwaar belast. Blijf ook bij acute rugpijn zo mogelijk in beweging. Ga naar de huisarts wanneer de pijn zo heftig is dat u niet kunt staan, zitten of liggen, of wanneer het steeds erger wordt. Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten: www.nvvr.nl.

Dotteren

Wat gebeurt er precies bij dotteren?
Dotteren is het wijder maken van vernauwde bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien. De arts brengt een slangetje in een bloedvat in de lies. Door het slangetje leidt de cardioloog een niet-opgeblazen ballonnetje naar de vernauwing. Daar wordt het opgeblazen. Het ballonnetje verwijdt het bloedvat en drukt de aanslag weg. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt de vernauwing binnen zes maanden terug. Daarom wordt in het verwijde bloedvat vaak een hol buisje (stent) geplaatst, waarop soms een coating van medicijnen is aangebracht. Hierna krijgen gedotterden minder vaak een nieuwe vernauwing dan wanneer alleen een ballonnetje wordt opgeblazen.
Nederlandse Hartstichting: www.hartstichting.nl, tel. 0900-3000 300.

Conditie

Verandert je conditie met de jaren, ook al blijf je sporten?
Na je dertigste gaat de conditie (het uithoudingsvermogen) met ongeveer een procent per jaar achteruit. Als je traint, gebeurt dat minder snel. Wie lange tijd niet veel heeft bewogen, kan de conditie sterk verbeteren door te trainen. Dit lukt tot op hoge leeftijd. Met drie keer in de week flink wandelen kan een ongetrainde 55-plusser zijn conditie in een half jaar met 5 procent verbeteren. Wie vaker of zwaarder traint, gaat sneller vooruit. Meer informatie vindt u op www.sportzorg.nl. Sportzorg.nl is een samenwerkingsverband tussen de Vereniging voor Sportgeneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 



Second opinion

Wordt een second opinion vergoed door de verzekering?
Bij een second opinion (tweede mening) bezoekt u een andere arts dan uw eigen voor een tweede, onafhankelijke beoordeling van uw klachten. Deze arts kan bekijken of de eerdere diagnose correct was, maar ook of er een betere behandeling mogelijk is. Met het advies gaat u terug naar uw eigen arts. De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de second opinion. Neem over de voorwaarden contact op met uw verzekeraar of kijk in uw verzekeringspolis. Kijk ook op www.kiesbeter.nl.

Vitamine

Haal je, ook bij het ouder worden, voldoende vitaminen uit de voeding?
Nee, vitamine D niet. Deze vitamine helpt om de botten sterk te houden. Je krijgt er een beetje van binnen met de voeding én de huid maakt het aan. Bij ouderen vermindert dat laatste. Een kwartiertje zonlicht per dag is dan niet meer genoeg. Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 60 wordt dan ook aanbevolen om bij te slikken. De aanbevolen doseringen zijn dagelijks 5 microgram (vrouwen van 60 - 70 jaar) en 2,5 microgram (mannen van 60 - 70 jaar).
Het kan ook zinnig zijn om extra vitamine B12 te slikken. Ongeveer een kwart van de ouderen blijkt hieraan een tekort te hebben. Een tekort aan vitamine B12 merk je pas op de lange duur en uit zich bijvoorbeeld in een verminderd geheugen en bloedarmoede. Een gezond voedingspatroon levert, als u gezond bent, voldoende van de andere vitaminen. Vitaminebureau: www.vitaminebureau.nl.

Auteur