Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) is helder: stel het korten op pensioenen niet langer uit.
Deze harde boodschap verkondigde de toezichthouder aan de vaste Kamercommissie Financiën van de Tweede Kamer in diverse media. Wat Knot betreft is ‘de rek er wel uit’. Al jaren schuiven veel pensioenfondsen de pijn van een te lage dekkingsgraad voor zich uit en korten de fondsen niet of niet genoeg op de pensioenen.
Toekomstige verplichtingen
Dat komt met name door gesteggel over de manier waarop de pensioenfondsen toekomstige verplichtingen en mogelijk rendement over het vermogen moeten berekenen. Daarvoor maken ze gebruik van de zo geheten ‘rekenrente’. Doordat de rente nu extreem laag is, worden pensioenfondsen gedwongen zich arm te rekenen terwijl er 1400 miljard pensioengeld in kas zit. Zo luidt de kritiek, althans. Er zou dus helemaal geen sprake zijn van een probleem als de beleidsmakers de teugels wat meer zouden laten vieren.
DNB-president Knot is het daar niet mee eens. De rekenrente is niet kunstmatig laag, maar gekoppeld aan reële marktontwikkeling, meent hij. Het is bovendien de enige objectieve graadmeter die er is om het beleggingsresultaat op de zeer lange termijn te berekenen. Kort gezegd: we moeten het hier mee doen.
Pensioenpotten leeg?
Zo niet, dan raakt de pensioenpot sneller leeg dan voorzien en dat gaat ten koste van toekomstige generaties. Volgens Knot zijn de beleidsregels de afgelopen jaren alleen maar verder opgerekt met uitstel van kortingen als gevolg. Dat is in het voordeel van ouderen, en in het nadeel van jongeren. Knot voorziet dat de lage rente nog zeer lang bij ons zal zijn en die lage rente maakt het huidige pensioenstelsel onhoudbaar. Voor Knot betekent dat: nu ingrijpen, want dat had volgens hem eigenlijk tien jaar geleden al moeten gebeuren.
Maar er klinken ook andere geluiden. Pensioenfonds ABP zegt: 'Kort niet op pensioenen'