Geldkwesties juni 2016

Getty Images

Elke maand behandelen we interessante geldzaken. Lees snel verder voor tips en praktische adviezen.

Heeft hertrouwen gevolgen voor ­partnerpensioen?
Mijn echtgenoot is negentien jaar geleden overleden. Ik ben al die tijd weduwe geweest en ik heb een partnerpensioen ontvangen. Nu overweeg ik te hertrouwen. Heeft dat gevolgen voor mijn partnerpensioen?
◼ Waarschijnlijk. Tot je dood blijf je partnerpensioen ontvangen. De pensioenuitkering wordt niet stopgezet, maar mogelijk kan de hoogte ervan veranderen als je hertrouwt. Het pensioenfonds weet wat de gevolgen precies zijn.

Kunnen we recht van overpad beëindigen?
Onze buren hebben een recht van overpad achter in onze achtertuin. Kunnen we dat beëindigen en hoe doen we dat?
◼ Een recht van overpad is veelal gevestigd bij notariële akte. U zult dus een nieuwe akte moeten laten opstellen bij de notaris. In de praktijk lukt dat alleen als de gebruiker van het recht van overpad hieraan meewerkt. Dat betekent dat de buren afstand moeten doen van hun recht. Ga dus met de buren praten en leg uit wat u dwarszit. Willen de buren niet meewerken, dan kunt u in theorie naar de rechter stappen en vragen de erfdienstbaarheid op te heffen. U maakt kans bij de rechter als er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor het recht van overpad niet langer kan worden opgeëist. Anders is de kans klein dat de procedure gewonnen wordt. Is het recht van overpad niet vastgelegd in een notariële akte, dan kunt u niet zomaar de buren de toegang tot de tuin ontzeggen. Mogelijk is er sprake van verjaring.

Hoe overbrug ik het gat tussen ANW en AOW?
Ik ontvang een nabestaandenuitkering. Ik hoorde dat deze uitkering wordt stopgezet zodra ik 65 jaar word. Ik heb dan nog geen AOW en moet dus enkele maanden overbruggen. Klopt dat?
◼ Ja en nee. Een Algemene nabestaandenuitkering (ANW) van de Sociale Verzekeringsbank loopt door totdat je AOW ontvangt. Mo­gelijk ligt dat anders bij een aanvul-lende ANW-hiaatverzekering, die is
afgesloten bij een pensioenfonds of verzekeraar. In de polisvoorwaarden kan staan dat de uitkering stopt op je 65ste. In dat geval ontstaat een gat van enkele maanden.

Meer AOW na apart wonen?
Mijn man en ik zijn getrouwd en we ontvangen AOW. We willen apart gaan wonen, maar we willen geen echtscheiding. Hebben we dan recht op een AOW voor ­alleenstaanden?
◼ Ja, onder voorwaarden. Als je niet meer samenwoont, als je beiden een eigen leven gaat leiden alsof het huwelijk niet meer bestaat en als je bovendien niet van plan bent om weer bij elkaar te gaan wonen, dan heb je beiden recht op een AOW-pensioen voor een alleenstaande. Dat is zeventig procent van het nettominimumloon.

Krijg ik partnerpensioen?
Mijn vriend en ik zijn beiden gepensioneerd. We wonen al vijf jaar samen en hebben een samenlevingsovereenkomst gesloten. Mocht mijn vriend komen te overlijden, heb ik dan recht op een partnerpensioen van hem?
◼ Hoogstwaarschijnlijk niet. In de regel wordt een partnerpensioen alleen uitgekeerd aan de partner met wie de pensioenopbouwer getrouwd was of samenwoonde voordat hij met pensioen ging. Een partner met wie hij na zijn pensionering is gaan samenwonen, komt niet voor een uitkering in aanmerking. Het is daarbij niet van belang hoelang je samenwoont. Mogelijk is het in het pensioenfonds van uw vriend anders geregeld, maar die kans is erg klein. U kunt altijd informeren.

Ik kan erfdeel stiefkinde­ren niet betalen. Wat nu?
Mijn partner is erg ziek, ik vrees dat ze binnenkort komt te overlijden. Wij hebben een samenlevingsovereenkomst en we hebben elkaar in onze testamenten opgenomen. Wij hebben elkaar enkele jaren nadat haar eerste man is overleden leren kennen. Zij heeft kinderen uit dat eerdere huwelijk. Ik vrees dat die kinderen nu de erfenis van hun vader komen opeisen. Ik kan dat niet betalen. Wat nu?
◼ Na het overlijden van hun vader hebben de kinderen van uw overleden partner een vordering op haar gekregen ter grootte van hun erfdeel. Uw partner heeft een schuld aan haar kinderen, die kan worden opgeëist als zij komt te overlijden. Dat zal waarschijnlijk binnenkort het geval zijn. Haar nalatenschap bestaat dan uit haar bezittingen plus die schuld aan de kinderen. Vreest u dat de bezittingen minder waard zijn dan de schulden, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U erft dan alleen als de bezittingen groter zijn dan de schulden en u loopt geen risico dat u de schulden moet betalen. U kunt ook de erfenis verwerpen. Dan erft u niets: geen bezittingen, maar ook geen schulden.

Heb ik het recht theaterkaartjes te ruilen?
Ik heb enige tijd geleden twee kaartjes voor een voorstelling gereserveerd en betaald. Binnenkort zouden we daarnaartoe gaan, maar door omstandigheden kunnen we niet. Kan ik de kaartjes ruilen voor een andere datum?
◼ Misschien, dat hangt af van het theater. Sommige theaters gaan soepel om met een verhindering en bieden theaterbezoekers de mogelijkheid kaarten te annuleren en in te wisselen voor een tegoedbon of kaarten voor een andere voorstelling. Mogelijkerwijs rekent het theater daar een kleine vergoeding voor. Dit is geen recht dat je kunt claimen bij ieder theater. Sommige theaters hebben in hun voorwaarden opgenomen dat restitutie niet mogelijk is. Als dat het geval is bij het theater waar u hebt gereserveerd, kunt u natuurlijk altijd vragen om coulance. Succes is helaas niet gegarandeerd. ▪
 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine