Een goed sinterklaasgedicht schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Toch kunt u met de juiste voorbereiding en een paar handige adviezen een heel eind komen. Wij geven vijf gouden tips!
1. Bedenk van te voren waarover u gaat dichten
Weten waarover u gaat schrijven is al bijna het halve werk. Bedenk een korte verhaallijn die u in het gedicht terug wilt laten komen en schrijf deze op. Daarbij kunt u een aantal handige thema’s als houvast gebruiken. Denk daarbij aan de hobby’s van de ontvanger, iets bijzonders wat hij of zij het afgelopen jaar heeft meegemaakt en het cadeautje dat u geeft.
Die elementen laat u terugkomen in de verhaallijn en later in het gedicht. Maakt u bijvoorbeeld een gedicht voor Jan, die dit jaar een nieuwe auto heeft gekocht, wandelen als hobby heeft en die van u een wandelgids cadeau krijgt? Dan neemt u die specifieke elementen als uitgangspunt.
2. Bedenk welk rijmschema u wilt gebruiken
De meeste sinterklaasgedichten worden geschreven in het rijmschema AABB, dus iets als:
Sinterklaas heeft een spannend leven
Hij mag iedereen cadeautjes geven
Maar wat is nou leuk voor die grappige Jan
Die zo komisch uit de hoek komen kan?
U ziet, de eerste twee regels rijmen op elkaar, evenals de derde en de vierde. Dit rijmschema is het gemakkelijkst, omdat u steeds twee zinnen samen kunt nemen die een afgerond geheel vormen. Wilt u iets avontuurlijker te werk gaan, dan kunt u bijvoorbeeld ook voor het rijmschema ABAB kiezen. Dan komt u uit bij dichtregels als deze:
Sinterklaas heeft een heel spannend leven
Zo mag hij iets bedenken voor Jan
Wat voor cadeautje zal hij hem nou geven
Wat is geschikt voor zo’n veelzijdige man?
Bedenk wel dat een ABAB-schema (of nog ingewikkelder schema’s als ABCABC) meer voorbereiding en inspanning vergen. En het motto voor een goed sinterklaasgedicht is toch: houd het simpel.
3. Gebruik een rijmwoordenboek
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? U hoeft niet altijd al uw rijmwoorden zelf te bedenken, er zijn genoeg hulpmiddelen. Zo kunt u een rijmwoordenboek gebruiken. Op internet vindt u een aantal goede rijmwoordenboeken die u gratis kunt raadplegen en die u helpen bij het vinden van rijmwoorden. Onze favorieten zijn Mick’s Rijmwoordenboek en Rijmwoordenboek.net.
Extra tip: houd rekening met het aantal lettergrepen van de rijmwoorden. Zo rijmt parkeren wel op leren, maar loopt het rijm lekkerder als u een rijmwoord kiest met hetzelfde aantal lettergrepen (drie), bijvoorbeeld parkeren en proberen.
4. Zorg voor kwinkslagen en grappen
Een sinterklaasgedicht is vooral leuk als de toehoorders erom kunnen lachen. Stop dus vooral wat kwinkslagen en grappen in uw gedicht, waarbij u lekker overdrijft om het effect te vergroten. Heeft Jan dit jaar bijvoorbeeld een deuk in zijn auto gereden? Wrijf het er dan maar lekker in:
Jan is een man die van autorijden houdt
Maar dit jaar ging hij dan toch in de fout
Hij parkeerde zijn auto akelig strak
En reed het ding finaal in de prak
5. Lees het gedicht van te voren hardop voor
Als u een strofe of het hele gedicht afhebt, is het prettig om hem even hardop voor te lezen. Zo ontdekt u waar eventuele struikelpunten zitten of waar het niet lekker loopt. Ook kunt u dan makkelijker sleutelen aan het metrum (het ‘ritme’ van het gedicht). Houd er rekening mee dat uw gedicht op pakjesavond niet door uzelf, maar door de ontvanger wordt voorgelezen. Vermijd dus al te moeilijke woorden of constructies.
Liever lui dan moe? Plus biedt een gratis Sinterklaasgedicht.