De iPad: ook iets voor u?

Het was moeilijk om te missen: de introductie van deze nieuwe computer haalde alle media in  2010. De iPad van Apple was voordat hij te koop was al een succes. Inmiddels zijn er bijna 15 miljoen exemplaren van verkocht. Maar is de iPad ook iets voor u?

Een nieuw soort tablet-pc
De iPad is een zogenaamde tablet-pc. Dat is een draagbare computer met een schermformaat van tussen de 20 en 30 cm diagonaal en een dikte van rond de 1 cm. Het scherm van de tablet-pc vormt de hele voorkant van de computer: de rest van het apparaat zit daarachter verborgen. U bedient hem met behulp van uw vingers op het touchscreen en door de tablet-pc zelf te bewegen. Zo heeft schudden in sommige programma’s een bepaald effect tot gevolg, net als bijvoorbeeld bij dubbelklikken op de pc. Je kunt zeggen dat een tablet-pc de ruimte vult tussen de smartphone en de laptop.

Hoewel het bij de presentatie leek alsof de iPad de allereerste van zijn soort was, waren tablet-pc’s al veel langer te koop. Deze waren echter niet populair op de consumentenmarkt en werden bijna alleen gebruikt in het bedrijfsleven. De iPad maakte de tablet-pc sexy en daardoor populair bij het grote publiek.

Missing media-item.
De iPad
Wat maakt de iPad, behalve het media- en marketinggeweld waarmee de draagbare computer aan de man werd gebracht, zo bijzonder? Het belangrijkst is eigenlijk wel dat de bestaande tablet-pc’s ten tijde van de lancering van de iPad in april 2010 niet bedoeld waren voor de consumentenmarkt. Dat betekent dat de onderdelen en mogelijkheden die de iPad zo populair maakten, simpelweg niet terug te vinden waren op andere tablet-pc’s. Het is dan ook niet voor niets dat andere computerfabrikanten door het succes van de iPad, overhaast aan de slag gingen met het vervaardigen van hun eigen tablet-pc voor de consumentenmarkt. Inmiddels zijn er daarvan de laatste maanden verschillende op de markt gekomen. Helaas moeten deze apparaten vaak werken met snel aangepaste besturingssystemen van smartphones en schieten ze ook op het gebied van geschikte software en goed werkende hardware nog regelmatig tekort.

De iPad heeft inmiddels een voorsprong van een jaar op zijn concurrenten. Veelzeggend genoeg is dan ook de iPad 2 begin maart 2011 gepresenteerd terwijl de eerste versie van de tablet-pc’s van veel fabrikanten nog uit moet komen.

Missing media-item.

Mogelijkheden en beperkingen
Net als bij alle Apple-producten heeft de iPad het grote voordeel dat veel van de programma’s -waaronder de besturingssoftware- perfect zijn afgestemd op de apparatuur. Dat maakt dat het geheel vaak een stuk soepeler werkt dan bij concurrerende tablet-pc’s. Ook is de iPad naadloos aan te sluiten op andere Apple apparatuur, zoals een iPhone of een Mac-computer.

Er zijn tienduizenden programma’s in allerlei soorten te koop via de iPad App Store: een winkel waarin door Apple goedgekeurde software te koop is. Denk aan games, videoprogramma’s, een e-booklezer en een iPod muziekspeler. Daarnaast kan bijvoorbeeld via de iTunes winkel op internet muziek worden gedownload. Een probleem is wel dat Apple erg strikte regels hanteert voor software en content als muziek. Dit houdt in dat Apple precies bepaalt welke programma’s u kunt draaien en welke content u kunt bekijken en beluisteren. Sommige mensen worden daarin liever meer vrijgelaten.

De iPad valt tussen de smartphone en laptop in. Niet alleen qua formaat -een iPad is 24 bij 19 cm. groot- maar ook wat betreft de mogelijkheden. Een smartphone, zoals de iPhone, is compact en dus makkelijk in uw binnenzak overal mee naartoe te nemen. De mogelijkheden om programma’s te draaien zijn echter een stuk beperkter en bovendien kost het vaak moeite een smartphone goed te bedienen via het kleine touchscreen.

Laptops zijn zwaarder en groter, maar hebben betere processoren, grotere geheugenchips en andere superieure hardware aan boord. Die onderdelen zorgen ervoor dat u meer uitgebreide programma’s kunt draaien. Zo gaat bijvoorbeeld videobewerking een stuk beter op een laptop dan een iPad. Ook kunt u zonder problemen meerdere programma’s tegelijk draaien op een laptop, iets waar een iPad meer moeite mee heeft. Verder zijn de verbindingsmogelijkheden op een iPad nogal beperkt. Alles werkt draadloos via WiFi en Bluetooth: een simpele USB-aansluiting zit er niet bij. Dat maakt het verbinden met allerlei randapparaten zoals printers, externe harde schijven en dergelijke erg lastig of zelfs onmogelijk. Wel zorgen de draadloze verbindingsmogelijkheden ervoor dat u met een geschikt bel- en internetabonnement op bijna iedere plek internet bij de hand heeft.

Een laptop heeft als nadeel dat deze een stuk zwaarder is om mee te nemen -een iPad weegt slechts 680 gram- en de bediening is beperkt en lastiger door het ontbreken van een touchscreen. Een laptop met een touchscreen is duur.

Missing media-item.

iPad 2
Op 2 maart werd de nieuwste versie van de iPad gelanceerd: de iPad 2. Deze tablet-pc zal in Nederland te koop zijn vanaf 25 maart. De iPad 2 biedt een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Zo is deze versie lichter en vooral een stuk platter, waardoor hij makkelijker in de hand te houden is dan de iPad. Ook zijn de hardware-specificaties beter. De iPad 2 heeft een snellere processor (dual core) en twee camera’s: een aan iedere kant van het apparaat. Een daarvan functioneert als foto- en videocamera, de andere meer als webcam bedoeld voor gebruik bij sociale netwerken. Daarnaast zou volgens Apple de grafische weergave 9 keer beter zijn dan bij de iPad. Het is nog even wachten op de uitgebreide tests om bevestigd te zien dat alle beloftes ook worden waargemaakt.


Lees ook: