Aan de westkant van Zweden ontkomt u niet aan de elementen. Zeker niet op de fiets. De wind door uw haren, de zoute zeelucht in uw neus en de heuvels in uw kuiten. Dit is de Zweedse natuur op z’n best en die moet u optimaal beleven. Ontdek daarom West-Zweden op twee wielen!
West-Zweden is de fietsregio bij uitstek dankzij de grootste dichtheid aan nationale fietsroutes van het hele land.
Het gebied strekt zich uit van de stad Göteborg langs de kust omhoog tot aan de Noorse grens. Over die kust gesproken: de Zweedse westkust ligt vol met kleinere en grotere eilanden, afgetopt met schilderachtige vissersdorpjes tussen de rotsen. Het binnenland van West-Zweden is een heel andere wereld, waar het landschap bestaat uit de droom van iedere natuurliefhebber. Een ongerepte wildernis met kilometers bos, meren en heuvels waar u kunt genieten van fenomenale uitzichten. En ja, daartussen slingeren enkele honderden kilometers aan fietsroutes. Laat u niet afschrikken door het aantal kilometers: alle fietsroutes zijn verdeeld in handige etappes.
De klassieker der klassiekers
Götakanalleden – 200 km
Een klassieker is niet voor niets een klassieker. Zo is dat ook met de fietsroute langs het Götakanaal: charmant en geliefd bij alle soorten fietsers. Het eeuwenoude jaagpad langs het Götakanaal – het blauwe lint van Zweden genoemd - doet tegenwoordig dienst als fietspad. En sinds kort is de Götaleden ook aangemerkt als officiële nationale fietsroute van Zweden. Vanaf Karlsborg fietst u in een aantal etappes richting het eindpunt Sjötorp, waar het kanaal uitmondt in het Vänern. Of in tegenovergestelde richting uiteraard. Neem je eigen fiets, of een huur een fiets bij diverse fietsverhuurders.
Fietsen gaat hier op een gemoedelijk tempo, net zo gemoedelijk als de pleziervaart op het kanaal naast u voortkabbelt. Stap even af bij de vele sluizen die je passeert voor een fika en zorg dat u een overnachting boekt bij Norrqvarn Hotell & Konferens in Lyrestad. Niet alleen kunt u hier heerlijk eten, maar ook comfortabel overnachten in de hotelkamers. Of in de magische paddenstoelen en boomstronken, ideaal als u met (klein)kinderen reist.
Ontspannen op de pedalen
Ätradalsleden – 199 km
Slow-biking. Bestaat dat concept? Zo niet, dan kunt u het hier uitvinden. Want de fietsroute Ätradalsleden tussen Falköping en Falkenberg is ronduit ontspannend. U fietst langs rode huisjes, via helderblauwe meren en door groene velden over autovrije en vlakke fietspaden. Ideaal voor alle leeftijden. De route kruist bij Falkenberg de Kattegattleden, waarmee u theoretisch helemaal tot het diepe zuiden van Zweden kunt blijven doorfietsen. Toch maar even een pauze onderweg? Kom tot rust in het pittoreske stadje Ulricehamn voor een heerlijke overnachting in Hotel Lassalyckan.
Stap de volgende dag op in de richting van Limmarad waar u het ambacht glasblazen nog met eigen ogen kunt aanschouwen. En als uw lijf het echt genoeg vindt na een middag op de pedalen, kunt u ontspannen in kuuroord Mösseberg in Falköping. Hier pakt u het relaxen grondiger aan met een heerlijk wellnessarrangement, inclusief overnachting. Bij het knapperende haardvuur met een glaasje in de hand lijkt zo’n fietsroute ineens kilometers korter. Skål!
In het spoor van Ronja de Roversdochter
Unionsleden – 350 km
Okee, hier gaat u kilometerteller wel van juichen. De Unionsleden is een fameuze route die helemaal loopt van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Värmland. De route is opgedeeld in zeven etappes, waarvan er twee door de groene regio Dalsland lopen. En juist daar trakteert deze route je uitbundig op overweldigende natuur. Met vooral veel water: van de grotere en kleinere meren tot het imposante Dalsland kanaal met de bulderende sluizen van Bengtsfors als hoogtepunt. Hier kruist de route de Vänerleden, dus je kunt hier ook nog kiezen voor de richting het grootste meer van Zweden, het Vänern.
Dat is ook wel even lekker afkoelen na de heuvels van Dalsland, de route kan op z’n tijd best pittig voor de benen zijn. Even klaar met fietsen? Verruil de fiets onderweg voor een rondje op een van de passagiersboten op het Dalsland kanaal of peddel zelf een stukje over het Lelångmeer. Tussen Lennartsfors en Bengtsfors fietst u in het filmdecor van Ronja de Roversdochter, naar het gelijknamige boek van Astrid Lindgren. De machtige wouden voelen betoverend aan. Slapen doe je onderweg als een roos in Kroppefjäll B&B in het gelijknamige natuurreservaat of het knusse Villa Weidling.
Rondje om het grootste meer van Zweden
Vänerleden – 640 km
Het grootste meer van Zweden is… groot. Of groots. Het is maar hoe je het bekijkt. Deze enorme zoetwaterplas - met een oppervlakte van ongeveer vijf keer het IJsselmeer – is niet alleen imposant vanwege z’n omvang. De oevers herbergen honderden kleine eilanden, bossen en stille strandjes. Op de fiets beleeft u deze vracht aan natuur optimaal.
De Vänerleden is dan ook niet voor niets genomineerd voor Fietsroute Van Het Jaar 2023. Onderweg zijn er genoeg redenen om even te pauzeren met een fika, culturele bezienswaardigheid of een picknick in de natuur. Neem een kleine detour naar de berg Kinnekulle, een UNESCO Geopark met unieke flora en fauna. Kom tot rust in het knusse Trolmens B&B na een pittige klim de berg op. Vervolg je route richting de porseleinhoofdstad Lidköping. Meer weten over het beroemde Zweedse porselein?
In het beroemde Rörstrand Museum staat je meer dan 300 jaar porseleingeschiedenis te wachten. Overnachten doe je hier in het comfortabele Stadshotel Lidköping. En dan weer door, want een rondje Vänermeer bestaat uit veel meer moois. Gelukkig is de Vänerleden een fietsroute die makkelijk op te delen is in korte dagtrips. En een frisse duik in het meer, die is nooit ver weg.
West-Zweden praktisch
U bereikt West-Zweden gemakkelijk met de auto of de ferry. Een goed startpunt is Göteborg, waar op korte afstand van de stad de archipel begint. De meeste fietsroutes in de regio’s Bohuslän, Dalsland en Västergotland zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook als u geen kilometervreter bent op de fiets, is een (deel van een) etappe hier meer dan de moeite waard. Kies zelf de moeilijkheidsgraad: van lekker ontspannen tot pittig doortrappen.
En natuurlijk valt er onderweg genoeg te pauzeren. De meeste accommodaties langs de routes hebben veel voorzieningen voor fietsers.