Voor veel mensen die de overstap van een analoge beeldbuis-tv naar de platte digitale tv willen wagen, is een keuze maken nog een flink avontuur. In dit artikel leest u meer over de eigenschappen waar u op moet letten bij de aankoop.
Lcd en plasma
Er zijn twee soorten digitale televisies: LCD-tv’s en plasma-tv’s. LCD is ook bekend van de platte beeldschermen bij computers. Er zitten grote technische verschillen in de manier waarop beeld bij beide soorten tv’s wordt weergegeven. Dit heeft ook invloed op de eigenschappen van de televisies. Zo zijn LCD-tv’s vooral in kleinere formaten te krijgen en plasma-tv’s vooral in grotere formaten.
De belangrijkste verschillen op een rijtje:
LCD | Plasma |
Scherp en helder beeld | Minder scherp en helder beeld |
Minder contrast | Meer contrast |
Na-ijleffect | Geen na-ijleffect |
Formaat van 15 tot 70 inch | Formaat van 37 tot 103 inch |
Beide typen tv’s hebben dus hun voor- en nadelen. Zo kan het na-ijleffect vervelend zijn bij snelle beeldwisselingen en sportwedstrijden. Dit effect houdt in dat er nog een korte tijd iets van het oude beeld blijft hangen. U ziet dan bijvoorbeeld een staartje achter een voetbal.
Bij plasma-tv’s bestond het verschijnsel van inbranden van beeld dat te lang op een plek had gestaan, zoals het logo van een tv-zender. Dit gaf dan een soort nabeeld op het scherm. De moderne plasma-tv’s hebben hier door nieuwe technieken amper nog last van.
Het contrast geeft aan hoeveel kleurstappen er zitten tussen zwart en wit. Des te meer stappen, des te meer contrast er mogelijk is. Plasma-tv’s hebben om technische redenen meer contrast. Dynamisch contrast is een technisch trucje waarmee het contrast verhoogd kan worden, maar ook het beeld soms kan gaan flikkeren. Kijk daarom vooral naar het werkelijke schermcontrast.
Een nieuw type LCD-tv is de LED-tv. Hierbij wordt LED-verlichting -ook bekend van LED-lampen- gebruikt voor het weergeven van het beeld. Het voordeel hiervan is onder andere dat het contrast sterk wordt verbeterd en ook het naijl-effect een stuk kleiner is. LED-tv’s zijn nog wel dan gewone LCD-tv’s.
Beeld
Erg belangrijk bij een tv is natuurlijk het beeldformaat. Dit wordt diagonaal gemeten van een onderhoek naar de tegenoverliggende bovenhoek. De waarde wordt gewoonlijk weergegeven in inch: 2,54 centimeter. Een 32 inch tv is dus 81 centimeter groot.
LCD-tv’s zijn er vooral in kleinere formaten. Als u voor een echte thuisbioscoop wilt gaan met een groot scherm, dan komt u al snel terecht bij de grote plasmaschermen. Deze zijn er inmiddels al met een beeldformaat van 2,60 meter.
Welk beeldformaat het beste geschikt is, is onder andere afhankelijk van de afstand waarop u naar de tv wilt kijken. Ruwweg kunt u de volgende afstanden aanhouden:
Tussen 30 en 40 inch: tot 3 meter.
Tussen 40 en 50 inch: tot 4 meter.
Meer dan 50 inch: vanaf 4 meter.
De resolutie heeft een belangrijke rol bij de kwaliteit. Dit is het aantal punten waaruit het beeld is opgebouwd. Des te hoger de resolutie, des te scherper het beeld. De hoogste resolutie is 1920 x 1080: full HD. Hiermee kunt u bijvoorbeeld Blu-ray-schijven optimaal bekijken. Wanneer u beelden met een lagere resolutie bekijkt, van tv of dvd, dan zult u niet volledig kunnen profiteren van full HD. Zeker wanneer u nog analoge tv ontvangt, zal dit de beeldkwaliteit verlagen.
HD Ready is een term die gebruikt wordt voor digitale tv’s die geschikt zijn om minimaal de resolutie van 1280 x 720 van digitale televisie-uitzendingen te tonen. De maximale resolutie bij deze tv’s is vaak lager dan bij full HD. Ze zijn daarom ook een klasse goedkoper.
Bij digitale tv is een digitale ontvanger nodig. Deze kunt u aanschaffen bij de aanbieder van digitale tv. Maar ook steeds meer digitale tv’s zijn voorzien van een digitale ontvanger. Dit scheelt weer een extra afstandbediening. Let er wel op dat er twee soorten ontvangers zijn: DVB-T (digitale tv via de ether) en DVB-C (digitale tv via de kabel).
Aansluitingen
Op een digitale tv kunnen verschillende typen aansluitingen aanwezig zijn voor het ontvangen van tv-beelden en het aansluiten van apparatuur als dvd-spelers:
Coax (RF) - Bekend als de aansluiting voor de kabel van kabeltelevisie.
Componenten - Herkenbaar aan de tulpstekkers (cinch). Alleen bestemd voor beeld. Geluid moet via aparte kabels met tulpstekkers worden overgebracht. Hoge kwaliteit.
Scart - De bekende brede stekker die op alle moderne tv's past. De meestgebruikte verbinding voor het overbrengen van hoogwaardig beeld en geluid.
HDMI - In tegenstelling tot de andere verbindingen, bedoeld voor digitaal beeld en geluid. Geeft een zeer hoge kwaliteit. Bij voorkeur altijd te gebruiken bij digitale tv’s.
USB - Bekend van de computer. Bedoeld voor het lezen vanaf digitale fotocamera's en USB-sticks. Hiermee kunt u foto’s direct op tv bekijken en eventueel software van de tv upgraden.
Audio – De geluidsboxen bij een tv zijn vaak niet optimaal. Als u het beste geluid wilt, sluit u de tv aan op een home cinema-set.
Het is verstandig niet te bezuinigen op de prijs van verbindingskabels. Een slechte kwaliteit kabel kan het beeld en geluid van de duurste apparatuur nog verpesten. Geef daarom wat meer uit voor een kwaliteitskabel met goede aansluitingen.
Koopadvies: Heeft u voldoende ruimte en wilt u een echte thuisbioscoop: kies dan voor een plasma-tv. Ook wanneer u veel sport kijkt of games speelt op de tv is plasma door het gebrek aan naijl-effect aan te raden. Heeft u genoeg aan een kleinere tv met een helder beeld, dan kunt u het beste een lcd-televisie nemen.
Voor modellen en prijzen:
www.kieskeurig.nl
www.prijsvergelijk.nl/beeld_en_geluid
www.kelkoo.nl