Komend weekend barst het carnaval los. Hoewel het carnavalsseizoen officieel al op 11 november begonnen is, vinden vanaf komend weekend in veel plaatsen de grote optochten plaats. Dit zijn de mooiste optochten om te bezoeken.
In Nederland kennen we twee varianten van carnaval: het Rijnlands en Bourgondisch carnaval.
Het Rijnlands carnaval is gebaseerd op het carnaval van Noordrijn-Westfalen, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op het carnaval van Venetië. Het zal je dus niet verbazen dat het hier vooral draait om mooie kostuums, die vaak ook nog zelf worden gemaakt. De traditionele kleuren van het Rijnlands carnaval zijn rood, geel en groen. Deze vorm van carnaval vinden we vooral in Limburg en het oosten van Noord-Brabant.
Het Bourgondisch carnaval komt uit de tijd dat Nederland werd geregeerd door de hertogen van Bourgondië. Oorspronkelijk was het een gekostumeerd eetfestijn, maar door armoede in grote delen van Noord-Brabant vanaf de Gouden Eeuw tot de Tweede Wereldoorlog steekt men zich traditioneel in eenvoudige kostuums. Kenmerkend voor deze vorm van carnaval, die vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland voorkomt, is het veranderen van plaatsnamen tijdens het carnaval.
’s-Hertogenbosch: Oeteldonk
Het mooie ’s-Hertogenbosch heet tijdens het carnaval ‘Oeteldonk’. Deze naam komt voor het eerst voor in 1882, maar ook voor die tijd vierde men in ’s-Hertogenbosch uitgebreid carnaval. Het symbool voor het Oeteldonkse carnaval is Boer Knillis, de vermeende oprichter van Oeteldonk. Het carnaval wordt er afgesloten met de symbolische begrafenis van Knillis. De grote optocht is een van de drukstbezochte van Nederland.
Start: 12 februari om 12.33 uur.
Breda: ‘t Kielegat
Tijdens het carnaval verandert Breda voor vier dagen in ‘’t Kielegat’. De stad is dan in handen van Prins Carnaval en duizenden feestvierders. Hier vindt een van de grootste en mooiste carnavalsoptochten van Nederland plaats.
Start: 12 februari om 12.51 uur.
Eindhoven: Lampegat
Eindhoven wordt gedurende het carnaval omgedoopt tot ‘Lampegat’. In het centrum van de stad vind je een grote tent waar in het carnavalsweekend veel optredens plaatsvinden. Samen met de grote optocht maakt dit Eindhoven een van de grootste carnavalssteden van Nederland.
Start: zaterdag 10 februari om 11.00 uur.
Tilburg: Kruikenstad
Het is bijna niet voor te stellen, maar in Tilburg – dat in deze periode ‘Kruikenstad’ heet, was het carnaval ruim een eeuw lang verboden na rellen in 1857. Pas vanaf 1965 mogen er openbare optochten gehouden worden. De Kruikenzeikers, zoals de Tilburgers genoemd worden, noemen de grote optocht hier D’n Opstoet.
Start: 11 februari om 12.30 uur.
Maastricht
Maastricht is het hoogtepunt van het Rijnlands carnaval in Nederland en draait volledig om de bijzondere kostuums, die tijdens het carnavalsweekend het straatbeeld van de stad bepalen. Hiermee onderscheidt Maastricht zich van de Brabantse steden, waar het vooral draait om de optochten met grote praalwagens.
Start op 11 februari om 13.33 uur.
Roermond: De Sjtad van Sjtuf
Het carnaval in Roermond – De Sjtad van Sjtuf – is vergelijkbaar met het carnaval in Maastricht en vindt dus ook volgens de Rijnlandse traditie plaats.
Start: 12 februari om 13.11 uur.
Optochten in de rest van het land
Limburg en Noord-Brabant zijn natuurlijk dé carnavalsprovincies van Nederland, maar ook in andere delen van het land kunnen ze er wat van. Dit zijn de mooiste optochten.
- Hoogland (’t Zandkruuersgat): 11 februari om 13.00 uur
- Achterveld (Puupenkoppenland): 11 februari om 13.00 uur
- Hulst (Vossestad): 11 februari om 14.00 uur
- Kloosterburen (Kronkeldörp): 11 februari om 14.00 uur