Een smartphone kiezen: waar moet u op letten?

De smartphones zijn tegenwoordig erg populair. U kunt ermee bellen, chatten, internetten, bestanden uitwisselen met uw computer en zelfs films kijken. Maar waar moet u op letten als u zo'n toestel koopt?

De smartphone vult de mobiele telefoon aan met drie kenmerken. Ten eerste, een toetsenbord waarmee u de tekst kunt invoeren. Ten tweede, de mogelijkheid om de telefoon met een computer te synchroniseren en bestanden uit te wisselen of een agenda bij te werken. En ten derde, een internetverbinding om te kunnen surfen.

Voorlopig is RIM, de fabrikant van BlackBerry, nog altijd de grootste verkoper van smartphones, gevolgd door Android (Samsung, HTC, LG, Acer) en de iPhone van Apple. Volgens het studiebureau Gartner wordt Android tegen het einde van 2010 de grootste (17,7 % van de smartphones). De markt is in één jaar tijd al vier keer groter geworden!

Missing media-item.

Functies


Voor u in een smartphone investeert moet u bepalen welke functies u in de toekomst niet zult willen missen:

  • Wi-Fi: de grote troef van een smartphone is, zijn vermogen om draadloos en gratis verbinding te maken met het internet. Als de telefoon geen Wi-Fi heeft, moet u 3G-cellulaire telefonie gebruiken (breedbandabonnement via een mobiele operator) en dat is duur als u veel surft en onbetaalbaar voor internationale communicaties.
  • Skype: met Skype, de reisgenoot van Wi-Fi, kunt u gratis telefoneren door geen gebruik te maken van uw mobiele operator. Kijk na of uw smartphone over de functie beschikt en of u deze kan downloaden.
  • 3G: 3G, de cellulaire telefonie van de derde generatie, ook wel UMTS of HSDP genoemd, maakt transfersnelheden tot 7,2 Mbps mogelijk, zo snel als een vaste lijn. De goedkoopste forfaits kosten ongeveer 25 euro per maand voor een mobiel abonnement met 50 Mb gegevenstransfer. Dat is genoeg om wat te surfen en e-mails zonder bijlagen op te halen. Als u vaker mobiel surft, regelmatig uw Facebookpagina raadpleegt en video's downloadt, neemt u beter een forfait van 2 Gb (±50 euro per maand).
  • Fysiek of virtueel toetsenbord? Twee categorieën van gebruikers houden van een echt toetsenbord: zakenmensen die hun BlackBerry niet kunnen missen en jongeren die verslaafd zijn aan sms'en. De rest van de wereld is tevreden met het virtuele toetsenbord op het aanraakscherm, dat het toestel minder zwaar en meestal ook minder duur maakt. Controleer in beide gevallen of het een Qwerty-indeling heeft.
  • De schermgrootte: hoe groter het scherm, hoe makkelijker. Het grootste scherm komt in de buurt van 3,5 inch maar is niet het goedkoopste.
  • De camera: u zult tevergeefs een smartphone zonder camera zoeken maar de lens is vaak van middelmatige kwaliteit. U kunt de foto's wellicht alleen voor het web gebruiken.
  • De GPS: veel toepassingen maken gebruik van geolokalisatie. Ze vertellen u waar u bent, waar u een restaurant, een apotheek of de vrienden van uw sociale netwerken kunt vinden. Dat maakt een apart GPS-toestel voor de auto overbodig. Geef de voorkeur aan A-GPS, dat sneller zijn positie vindt wanneer de GPS-functie enkele dagen uitgeschakeld is geweest.
  • De Apps Stores: elk besturingssysteem heeft zijn eigen Apps Store, een online winkel waar u toepassingen kunt downloaden. Sommige daarvan zijn gratis, andere kosten van 1 tot net geen 10 euro.

Welk besturingssysteem?

De wereld van de smartphones telt tientallen besturingssystemen. Dit zijn de meest courante:

  • De iPhone werkt met iOS x, de pionier van de gebruiksvriendelijkheid. Het volstaat dat u naar zijn concurrenten kijkt om te beseffen hoe vaak dit systeem gekopieerd wordt.
  • Android wordt aangeboden door Samsung, LG, Acer, HTC en andere merken, en is de grote concurrent van de iPhone. Het is heel gebruiksvriendelijk en heeft een open systeem: elke fabrikant kan het naar wens aanpassen. Het wordt door Google gelanceerd en zal snel de koploper worden.
  • Symbian wordt vooral door Nokia gebruikt maar krijgt sinds kort ook de steun van de Europese Unie. Sony Ericsson en Samsung hebben beslist dit platform op te geven.
  • Windows Phone 7 brengt Microsoft weer in de voorhoede. Zijn interface is minder opvallend dan die van de iPhone, maar verrast met zijn efficiëntie en intuïtiviteit. Zijn look wijkt af van die van al zijn concurrenten.
  • BlackBerry is nog altijd een van de meest gebruikte besturingssystemen in de wereld van de professionele smartphones, en blijft een must. De nieuwe modellen zijn beter op de privégebruikers gericht.

Welk aanraakscherm?

Niet alle aanraakschermen zijn even gevoelig. Daarom maakt men een onderscheid tussen resistieve (goedkoper) en capacitieve (efficiënter) modellen. Er is een trucje om erachter te komen welk type u voor u hebt.

  • Als het scherm op uw vinger én op een stylus (of een ballpoint) reageert, is het receptief (het reageert op druk).
  • Als het niet op een stylus reageert, maar wel op uw vinger, en als u het met twee vingers tegelijk kunt bedienen, is het capacitief (het reageert op warmte).

Handig om te weten als u er in de winkel eentje wilt proberen!

  • Lees ook: Zijn smartphones echt slimmer?