Extra veilig op weg

Getty Images

Veilig rijden is niet alleen een zaak van verkeerskennis. Het zit vaak ook in randzaken. Deze tips helpen.

Rijassistentie

Wie een nieuwe auto aanschaft, kan steeds vaker kiezen voor allerlei vormen van elektronische rijassistentie. Door middel van camera’s en sensoren denkt de auto met je mee. Bijvoorbeeld door in ‘cruise control’ automatisch afstand te houden tot de voorganger en indien ­nodig af te remmen. Of door netjes in het midden van de rijbaan te blijven. De auto spoort je zelfs aan om een kopje koffie te gaan halen, mocht de camera waarnemen dat je gaat ­knikkebollen.

Telefoon

Telefoneren tijdens het rijden is veiligheidsvijand nummer 1. Ook al heb je een goede handsfree-installatie, een telefoongesprek voeren leidt af. En dan hebben we het nog niet eens over afleidende piepjes en alarmpjes. Uit dus, die telefoon. Ofwel: ‘Rij MONO’, een campagne van onder andere de overheid en Veilig Verkeer Nederland (VVN), met tips over hoe je je kunt vrijwaren van telefoonafleiding. Zet het apparaat op stil of gebruik de niet-storen-modus die op vrijwel elk mobieltje te vinden is. Maak een voicemailbericht waarin je zegt onderweg te zijn. Of download de Interpolis AutoModus-app. Dan kun je bijvoorbeeld wel je navigatie gebruiken, maar worden binnen­komende berichten en telefoontjes opgespaard tot je weer stilstaat. Meer hierover is te vinden op de web­pagina’s van VVN en Interpolis.

Ruiten

Niets zo vervelend als een smerige autoruit. Zeker in muggentijd een hinderlijk fenomeen. De ruitenwissers trekken het vaak niet om alles helemaal schoon te krijgen, ook al zit de ruitensproeier vloeistoftank helemaal vol. Zorg dat je een spuitfles ruitenreiniger aan boord hebt, te koop in vrijwel elke supermarkt. Samen met een paar microvezeldoekjes houd je altijd goed zicht.

Zonnebril

Op een zomerdag zul je een zonnebril niet snel vergeten mee te nemen. Maar wat als je ’s nachts of op een ­bewolkt moment wegrijdt? De kans dat de zonnebril dan thuis blijft, is groot. Zorg dus altijd voor een zonnebril aan boord. Veel auto’s hebben daar zelfs een speciaal brillenvakje voor aan het plafond. Sowieso bril-dragend? Zorg voor een reservebril, mocht de vaste bril kapot gaan.

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine, oktobernummer 2021.

Auteur