Jaarlijks leren honderden ‘digibeten’ met de computer om te gaan. Plus Magazine spreekt cursisten in Wijkcentrum Zuid te Schiedam. “Alleen als je niks doet, maak je geen fouten.”
In het cursuslokaal van Wijkcentrum Zuid zitten vijf cursisten geconcentreerd achter hun computerscherm. Ze hebben er al een beginnerscursus ‘Omgaan met de computer’ op zitten, en zijn inmiddels ook al een eind gevorderd met de vervolgcursus ‘Internet en e-mail’. “We hebben al een flink aantal onderwerpen behandeld”, vertelt cursusleider Eric Rieken. “Omgaan met de zoekmachine Google bijvoorbeeld. Ook weet iedereen inmiddels hoe je een e-mail verstuurt met een document als bijlage, en hoe je die bijlage vervolgens weer opslaat in je eigen computer. Misschien klinkt dat allemaal erg ingewikkeld, maar mijn ervaring is dat iedereen er met een beetje hulp wel uit komt. En het is natuurlijk geweldig leuk als het lukt.”
41% van de vijftigplussers was vooraf bang dat ze internet en de computer niet zouden snappen. Achteraf ontdekte 88% van hen dat die vrees onterecht was. |
Bep Wall (70) knikt instemmend. Ze weet nog precies hoe het allemaal begon, een aantal maanden geleden. “Ik drink elke maandagmiddag koffie met drie andere vrouwen. Eén van hen kwam met het idee deze cursus te gaan doen. Dat leek me wel wat. Mijn dochter had me al vaker dingen laten zien op internet. Leuke kinderkleding bij H&M en zo. Ik vond het prettig om samen met bekenden aan de cursus te beginnen. Alles is nieuw, dus je bent toch een beetje bang om voor gek te zitten. Maar dat viel enorm mee. Iedereen steunt elkaar, de uitleg is duidelijk, en we hebben een prima cursusboek.”
Kwestie van oefenen
Hanneke van Katwijk (61) – een schoonzus van Bep Wall – is al even positief over de cursus. “Mijn man en ik hadden al een half jaar een laptop in huis, maar deden er niks mee. Ik dacht: al weet ik er maar wát van. Laatst wilde ik mijn adreswijziging doorgeven aan een parfumeriezaak, maar dat kon alleen via internet. Je moet dus wel. Maar het is ook gewoon leuk. Aanvankelijk zag ik tegen de cursus op omdat ik nooit Engels heb gehad, maar zoveel woorden hoef je ook weer niet te onthouden. Het is nu vooral een kwestie van oefenen. Dat doen we met elkaar op onze koffiemiddag.”
De cursisten zijn het erover eens dat internetten iets is wat je ‘gewoon moet doen’. “Maar wel via een cursus”, benadruk Betty Thijssen. “Als je in je eentje gaat zitten broddelen, lukt het niet. Het fijne is dat niemand hier als een sukkel in de hoek wordt gezet.”
78% zegt: “Als mijn computer kapot is, mis ik hem enorm.” |
Gini Kneppers (77) is het daarmee eens. “Ik merkte dat ik de oudste hier was en dacht: Oei, straks pik ik het niet snel genoeg op. Maar dat is niet zo. Terwijl ik helemaal niet zo technisch of handig ben. Oké, eerst schoot de muis nog weleens uit mijn vingers, en woordjes intypen was ik ook niet gewend. Toch merk ik dat ik gaandeweg handiger word. Ik krijg alle aandacht die ik nodig heb, en het is ook gewoon leuk. Echt spelend leren. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Wij betalen 50 euro voor negen lessen van twee uur. Als ik zie hoeveel leeftijdsgenoten nog aarzelen of doodgewoon niet durven, vind ik dat jammer. Ik kan het iedereen aanraden.”
Altijd op ‘bevestigen’ klikken
Omdat er al een uur hard is gewerkt, mag iedereen de rest van de les een beetje freewheelen, beslist Eric Rieken. Er is een leuke opdracht bedacht: een digitaal kaartje versturen. Dat kan gratis via het internet en het is ideaal als je je pas op de dag zelf een verjaardag herinnert. Een kaartje naar de cursusleider is een prima test; je ziet meteen of het aankomt. Het duurt niet lang of de cursus-leider is royaal bedacht met beterschapswensen en felicitaties.
64% van de vijftigplussers die actief zijn op internet, zou best nog zonder computer kunnen. Maar... liever niet. |
Met alle gekkigheid, en hier en daar een verbale aanmoediging of een schouderklopje, verglijdt de ochtend in opperste harmonie. “Wéér wat geleerd”, concludeert Carla Eikmans aan het eind opgewekt. Met haar 58 jaar is ze de jongste, maar ze koos bewust voor een seniorencursus. “Ik was bang dat het bij een gewone cursus allemaal te snel zou gaan. Het tempo hier bevalt me prima. De sfeer is ook lekker relaxt. Mijn man heeft me aangemoedigd om dit te doen. Het is sowieso handig, maar helemaal als ik op een dag alleen zou komen te staan. Hij is erg trots op me, en zelf vind ik het leuker dan ik dacht. Ik wil straks ook mijn bankzaken via internet kunnen regelen. Dat hebben we nog niet in de les behandeld, maar ik ben er nu al minder bang voor. Ik weet intussen dat je altijd op ‘bevestigen’ moet klikken, en bovendien heb je een persoonlijke code die je beschermt tegen misbruik. Eigenlijk kan het dus niet fout gaan.”
Helpdesk met koffie
Betty Thijssen ontpopt zich als ervaringsdeskundige. “Ik heb die persoonlijke code al een keer verhaspeld”, bekent ze. “Maar toen werd alleen de verbinding met de bank verbroken. Mijn man zei laconiek: ‘Nou én?’ Dat vond ik ook wel prettig. Alleen als je niks doet, maak je geen fouten.”
Eric Rieken lacht. “Heel goed dat je zelf al aan de slag bent gegaan, maar je loopt een paar stappen voor de troepen uit. Internetbankieren staat voor volgende week op het programma. Mijn voorstel is dat jullie twee aan twee gaan oefenen, met behulp van het lesboek en de website Steffie.nl. Als je zin hebt, kun je daar de komende dagen alvast eens op kijken. En je weet dat we jullie ook na de cursus niet in de steek laten. Wie vragen heeft, kan wekelijks bij de open inloop helpdesk mét koffie terecht. Wat wil je nog meer?”
82,8% raadt generatiegenoten die nog niet online zijn, aan: “Koop een computer en ga online.” |
Betty Thijssen heeft prompt een idee. “Weet je wat ik best zou willen?” zegt ze. “Een cursus ‘Omgaan met je mobieltje’!” De cursusleiders beloven dat ze die suggestie in overweging zullen nemen. Maar voorlopig is er aan de computer ook nog genoeg te beleven.
SeniorWeb heeft leercentra in het hele land. Bel voor informatie 030-276 99 65 en vraag een gratis informatiepakket aan, inclusief een lijst met cursuslocaties. Maar u kunt zich ook informeren bij de lokale ouderenbonden, het wijkcentrum en de bibliotheek. Er zijn ook particuliere cursussen speciaal geschikt voor senioren. Het ouderenwerk of de gemeentegids kan ook aanknopingspunten bieden. Een beginnerscursus kost gemiddeld 70 euro.
Misverstanden over internet
'Je moet goed kunnen typen'
NIET WAAR. Wie met tien vingers blind een e-mailtje kan typen, is natuurlijk het snelste klaar. Maar in de praktijk blijkt dat het formuleren van de juiste zinnen in je hoofd meer tijd kost dan het typen, ook als dat met twee vingers gebeurt. Uw kinderen en kleinkinderen zullen vast niet vallen over de misslagen in uw e-mails. Als u dat wilt, kunt u ze bovendien gemakkelijk verbeteren.
'Je moet de Engelse taal machtig zijn'
KLEIN BEETJE WAAR. Een modern computertoetsenbord kent een aantal toetsen met een Engelstalige functieaanduiding, zoals Shift en Caps Lock. Maar als u die basisbegrippen (ongeveer tien) kent, ligt de digitale wereld al voor u open.
'Je moet technisch zijn'
NIET WAAR. Een heleboel mensen die fluitend internetten en e-mailen, kunnen thuis nog geen lamp verwisselen. Internet en e-mail zijn in de praktijk bijzonder gebruiksvriendelijk. Het volgen van een goede basiscursus is wel van belang. Kiest u een cursus voor senioren, dan bent u verzekerd van een aangenaam lestempo. Doordat de docenten vaak zelf senioren zijn, hebben ze bovendien meer begrip voor de problemen die u tegenkomt.
'Je mag geen verkeerde toets aanslaan'
NIET WAAR. Mensen maken fouten. Dat weten de mensen die computerprogramma’s en websites ontwerpen ook. Daarom zijn de benodigde beveiligingsmechanismen ingebouwd. Bij financiële transacties, zoals het boeken van vakantiereizen of het overboeken van geld, dient u altijd op ‘bevestigen’ te klikken voordat er werkelijk iets gebeurt.
'Je gegevens komen op straat te liggen'
DAT HANGT VAN UZELF AF. U kunt internetten net zo veilig maken als u wilt. Verstrek dus nooit onnodig persoonlijke gegevens aan derden. Een goede Spam-filter (die ongewenste commerciële e-mails tegenhoudt) en een virusscanner voorkomen vaak ook veel ellende. (Vraag uw cursusdocent of een handig familielid of ze deze voor u willen installeren.)
'Je bankrekening wordt geplunderd'
NIET WAAR. De bank verstrekt een persoonlijke code die je beschermt tegen misbruik. Maar uw bankrekening kan wél worden geplunderd door criminelen die u uw creditcardnummer plus code kunnen ontfutselen, bijvoorbeeld door te suggereren dat u een grote (geld)prijs hebt gewonnen. Verstrek dus nooit uw persoonlijke gegevens aan onduidelijke derden.
'Je raakt computerverslaafd'
NIET WAAR. Tenzij u gebukt gaat onder een volstrekt onbevredigend leven en internet omarmt als het ideale middel tegen de verveling. Voor de meeste mensen is internet een plezierige aanvulling op het leven.
Durft u het aan? Wilt u beginnen? Bel 0900 - 82 82 82 8 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 urr, 10 cent per minuut) voor een gratis informatiepakket (met o.a. een overzicht van cursuslocaties in de buurt, een aankoophulp voor pc/laptop en internet en een SeniorWeb-folder ).