Asperges en andere eilandproducten
Misschien verwacht u het niet zo snel van een eiland, maar Texel heeft op culinair gebied veel eigen gerechten te bieden. Eerlijk voedsel dat vaak op het eiland zelf geproduceerd is. De nadruk op ligt op kwaliteit en respect voor de natuur. De zilte zeelucht zorgt voor kwaliteitsproducten met een eigen smaak. Zo krijgt u het echte lamsvlees en de overheerlijke Texelse asperges. Ja, asperges groeien er ook…!
Als u dacht dat asperges alleen in de onderste regionen van ons land worden verbouwd, dan heeft u het mis. Ze worden ook geoogst in het topje van Nederland. Op Texel zorgt de grond voor overheerlijke malse asperges. Die houden van de zilte en leemhoudende geestgrond van het eiland. De echte Texelse asperges verwerven steeds meer landelijke faam.
De teelt van asperges op Texel
Het succes van een asperge hangt af van het weer, en omdat er op Texel niet mag worden beregend, heeft de natuur de vrije hand. Om te voorkomen dat de asperges uitdrogen worden de ruggen tegenwoordig met folie bedekt. Door de zwarte zijde van het folie naar boven te doen, wordt de warmte geabsorbeerd en groeien de asperges sneller. De asperges groeien wel langzamer dan de Limburgse asperges, maar dit komt de kwaliteit alleen maar ten goede.
[ITEMADVERTORIAL]
In mei en juni kunt u genieten van de asperges op Texel. Dan is het seizoen daar om te smullen van deze echte eilandlekkernij!
Texels lamsvlees
Terug naar the basics van het eiland en wat meer traditioneel: het Texels lamsvlees. Het lamsvlees is een puur natuurproduct en afkomstig van kleine boerenbedrijven. Het geheim van het Texels lamsvlees is de smaak: een lichtzoute noot die afkomstig is van de zeelucht die neerslaat op de grond van het eiland. Het vlees is bijzonder zacht en smeuïg.
De eilandbewoners van Texel delen hun eiland met evenveel schapen. Er lopen er zo’n 14.000 rond. Het lokale schapenras wordt gefokt op kleine boerderijen, waar de schapen veel grond hebben om op te grazen. Het lamsvlees is afkomstig van schapen die tenminste 100 dagen naar buiten zijn geweest. Zo hebben de schapen het lokale gras gegeten. Omdat de lammeren op Texel worden grootgebracht en ook geslacht, hoeven ze geen stressvolle reis te maken. Dat heeft namelijk een nadelige invloed op de smaak van het vlees.
Het Texelse lamsvlees is verkrijgbaar van april tot eind november. Als u op Texel bent kunt u bij veel slagerijen en boerderijen het vlees verkrijgen. Een echte aanrader voor een heerlijk diner!
Eten ligt voor het oprapen
Ze staan op exclusieve menukaarten en worden gepresenteerd als
culinaire hoogstandjes. Maar langs de Texelse kust liggen de verse Japanse oesters voor het oprapen! En dat kan dus ook gewoon. De tijd om oesters te rapen is van september tot juni.Voor een tochtje in de buitenlucht met een culinaire inslag biedt het Texelse Wad een uitgelezen kans. Op het eiland zijn diverse excursies en rondleidingen te maken die u langs deze Wadden leiden. Tijdens een excursie laat een gids u zien waar de oesters op het Wad voor het grijpen liggen. U kunt de oesters gebruiken voor uw eigen maaltijd, bijvoorbeeld op de BBQ of een ander recept. Ook is de kans groot dat u andere schelpdieren vindt zoals kokkels en alikruiken.
Het allerlekkerste biertje
Even lekker op een terrasje zitten en genieten van het uitzicht, dat is zeker een aanrader. Maar wat moet u bestellen? Dan is het tijd voor een heerlijk Texels bockbiertje met die typische karamelachtige smaak die het zo lekker maakt. Het bier is heerlijk bij kleine hapjes maar ook bij een grote stamppot. Wilt u te weten komen hoe al die lekkere biertjes smaken en hoe ze gemaakt worden? Dan is een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij zeker de moeite waard!
Uit de zee
Het komt rechtstreeks vanuit de zee en belandt op uw bord. Zeekraal geeft niet alleen de Texelse kweldergebieden een prachtige groene tint. Deze zoutige groente zit ook vol met mineralen, ijzer en andere vitamines. In veel restaurants staat het ook op het menu. Ook in de supermarkt is het plantje te vinden in de schappen. Ga het niet zelf plukken, dat mag niet. Het plantje is namelijk een beschermde soort!