Net zo goedkoop én nog sneller in het buitenland internetten

Getty Images

Wie naar een land binnen de EU op reis gaat, kan tegen dezelfde tarieven als in Nederland internetten en bellen. Sinds 1 juli profiteert de vakantieganger van nieuwe, aantrekkelijke voordelen.

Het eerste goede nieuws is dat Nederlanders in de hele EU gebruik kunnen blijven maken van hun nationale mobiele pakket zonder bijbetaling. Deze regeling uit 2017 is met 10 jaar verlengd tot 2032. Vanzelfsprekend worden belkosten in het buitenland gewoon in mindering gebracht van je Nederlandse bundel.

•    Sinds 1 juli mogen buitenlandse providers je verbindingssnelheid niet meer ‘afknijpen’. Iets wat ze tot voor kort vaak deden. Wie in Nederland een 5G-abonnement heeft, moet daarvan ook in het buitenland gebruik kunnen maken. En hoeft dus geen genoegen te nemen met 3G of zelfs 2G. Als dat niet mogelijk is, moet de buitenlandse provider je verwittigen.

•    Wie de grens oversteekt, krijgt een sms’je van zijn provider met de voorwaarden en uitzonderingen.

•    Tot die uitzonderingen behoren bijvoorbeeld telefoontjes of internetverkeer op een schip of in een vliegtuig. Maritieme netwerken en netwerken voor satteliettelefonie vallen buiten de EU-regeling.

•    De provider is verplicht om je in te lichten zodra je verbinding wil maken met zo’n maritiem of satellietnetwerk. Maak je er toch gebruik van? Dan moet de provider de verbinding stopzetten zodra er een bepaald bedrag in rekening is gebracht. Dit is in vele gevallen 50 euro. Hiermee wordt voorkomen dat je telefoonrekening onbedoeld explodeert.

•    Een tweede uitzondering zijn belletjes of sms’jes naar servicenummers, zoals bijvoorbeeld de klantenservice van een vliegmaatschappij of verzekeraar. Zelfs als dit gratis nummers zijn, rekent je provider een roamingtoeslag.

•    Wie in het buitenland zijn bundel opmaakt, kan niet meer mobiel internetten zodra de overschrijding 60 euro heeft bereikt. Het staat je vrij om die bescherming te verwijderen om onbeperkt te kunnen blijven surfen. Daarom is er sinds 1 juli een tweede limiet, namelijk 121 euro. Ook die tweede limiet kun je opheffen, maar volledig op eigen risico.

•    Groot-Brittannië is geen EU-lid meer, maar valt wel nog onder de EU-regeling. Vele providers rekenen Turkije en Zwitserland er ook toe. Maar niet allemaal, dus check dit vooraf. Vooral als je naar het peperdure Zwitserland gaat.

 

Auteur