Proefrit aan huis

Getty Images

De lockdown vanwege corona heeft de ‘proefrit aan huis’ populair gemaakt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Garagebedrijven konden tijdens de lockdown geen ­klanten ontvangen. Om auto­zoekers toch te ­kunnen bedienen, is aan het concept van de proefrit gesleuteld. Auto­bedrijven ­adverteren sinds die tijd op internet met foto’s van auto’s met de tekst ‘proefrit aan huis mogelijk’. Sommige websites met occasions ­bieden het zelfs als zoekoptie aan, zoals www.autoscout.nl. Ook op www.anwb.nl kun je bij de occasions zoeken op ‘online ­kopen’. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die zich hebben gespecia­liseerd in het aanbieden van een proefrit aan huis, zoals www.proef­ritaanhuis.nl en www.bynco.com. 

Duidelijke afspraken

Handig, zo’n service. Maar er zijn wel een paar ­zaken om rekening mee te houden. Zo hebben de aanbieders, van garagebedrijf tot gespecialiseerde­ proefritaanbieder, verschillende voorwaarden. De ene aanbieder vindt een proefrit van een half uur voldoende, de ander geeft je ­veertien dagen de tijd om te beslissen.­ Daar hangt wel een maximum­ aantal ­kilometers aan vast: 200. Rijd je meer kilometers en koop je de auto niet, dan moet je hoogstwaarschijnlijk bijbetalen. Want extra kilometers op de teller maken de auto minder waard en daarvoor wil de verkoper een compensatie. Heb je een andere auto om in te ­ruilen en besluit je de nieuwe auto toch niet te nemen na die twee ­weken, dan is het maar de vraag of de andere auto nog ­beschikbaar is. Maak daar duidelijke afspraken­ over en zet ze op papier.

Papierwerk

De meeste aanbieders brengen de auto gratis naar je toe en kunnen, indien je de auto wilt kopen, meteen al het papierwerk regelen. Dat kan ­gewoon aan huis. Vaak zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Is zo’n proefrit aan huis dan helemaal gratis? Nee. De kans is groot dat je zonder proefrit aan huis nét iets meer onderhandelingsruimte hebt, maar hoeveel dat precies is, is moeilijk te bepalen. Daar staat tegenover dat je er echt geen moeite voor hoeft te doen en je meestal ook ­garantie krijgt.

Nog iets om op te letten, maar dat geldt ook wanneer je ‘gewoon’ naar de showroom gaat: vraag vooraf naar alle voorwaarden rond verkoop, ­levertijd, garantievoorwaarden, ­afleveringsbeurt en -kosten, inruil, eventuele financiering en schade ­rijden tijdens de proefrit.

Auteur