De familiestamboom ontrafelen was vroeger een avontuurlijke maar vooral ook tijdrovende klus. Neuzen in grote en kleine archieven, rondbellen, brieven schrijven en zo zag je langzaam maar zeker een stamboom ontstaan. Het internet heeft de zoektocht naar familie een stuk eenvoudiger gemaakt, maar avontuurlijk is het nog altijd.
Genealogie heet het officieel, de geschiedenistak die zich bezighoudt met het uitzoeken en vastleggen van stambomen. Omdat er steeds meer archieven online beschikbaar komen, is het aantal mensen dat zich met genealogie bezighoudt, de laatste jaren sterk toegenomen. Denk je er ook weleens over om nu eindelijk eens uit te zoeken hoe je familiestamboom eruitziet? Wij helpen je op weg.
De eerste stap
Het meest makkelijke is te beginnen op de websites Wiewaswie.nl en Archieven.nl. Op deze websites vind je een schat aan informatie uit bijna alle Nederlandse archieven. De informatie die je hier vindt, vormt dan ook een goede basis om je onderzoek te vervolgen.
[ITEMADVERTORIAL]
Gericht zoeken
Als je weet waar je familie oorspronkelijk vandaan komt, kun je ook direct online gaan zoeken in stads- en streekarchieven en zogeheten Regionaal Historische Centra (RHC). Wel goed om te weten is dat sommige archieven nog niet alle documenten hebben gedigitaliseerd, simpelweg omdat archieven soms ontzettend groot zijn. In zulke gevallen is echt veldwerk nog steeds nodig. Verder gebeurt het weleens dat informatie digitaal niet goed wordt opgeslagen, waardoor je alsnog het papieren archief moet raadplegen.
Provinciale archieven online
De Nederlandse provincies beschikken allemaal over een online archief:
Groningen: groningerarchieven.nl / allegroningers.nl
Friesland: tresoar.nl / allefriezen.nl
Drenthe: drentsarchief.nl
Overijssel: historischcentrumoverijssel.nl
Flevoland: nieuwlanderfgoed.nl
Gelderland: geldersarchief.nl
Utrecht: hetutrechtsarchief.nl
Noord-Holland: noord-hollandsarchief.nl
Zuid-Holland: nationaalarchief.nl
Zeeland: zeeuwarchief.nl
Noord-Brabant: bhic.nl
Limburg: rhcl.nl
Online goudmijn
Een familiegeschiedenis stel je niet alleen samen op basis van geboorte- en sterftegegevens. Ook relevante informatie uit een bepaalde tijd is vaak leuk om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan sportuitslagen of aan politieke en sociale ontwikkelingen. De website Delpher.nl is hiervoor de perfecte informatiebron, want hier vind je talloze landelijke en regionale kranten, tijdschriften en andere uitgaven digitaal. De zoekfunctie in Delpher is zeer uitgebreid en Delpher is dan ook een goudmijn voor iedereen die wil weten wat onze voorouders bezighield.
Je informatie verwerken
De resultaten van je stamboomonderzoek kun je verwerken in programma’s als Word, Excel of Acces. Daarnaast is er speciale genealogiesoftware, bijvoorbeeld op MyHeritage.nl of GenealogieOnline.nl. Deze programma’s zijn zeer geschikt voor het overzichtelijk verzamelen en opslaan van je informatie.