Google is veruit de populairste zoekmachine op internet. U vindt er alles mee wat u zoekt. Maar het probleem is vaak dat Google teveel resultaten oplevert. Of niet precies dat waar u naar zocht. De uitgebreide zoekmogelijkheden van Google kunnen u helpen beter te zoeken.
In dit artikel uit 2010 werden al diverse tips gegeven om het zoeken met Google een stuk makkelijk te maken. Deze tips zijn nog steeds actueel en bruikbaar. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om beter te zoeken met Google.
Google categorieën
Als u naar www.google.nl gaat, ziet u het beginscherm van Google. Naast de extra opties die u kunt meegeven in het zoekvak, kunt u ook uitgebreider zoeken door gebruik te maken van de categorieën bovenin het venster. Standaard staat Google ingesteld op Zoeken. Wanneer u in deze categorie zoekt, krijgt u alle websites te zien die voldoen aan de opgegeven zoektermen. Dat is niet handig als u zoekt naar specifieke informatie.
Zoekt u bijvoorbeeld naar een illustratie of foto, klik dan op Afbeeldingen. Als u al een of meer zoektermen had ingetypt, ziet u nu meteen afbeeldingen die daarmee een connectie hebben. U kunt ook eerst op een categorie als Afbeeldingen klikken en daarna de zoekterm(en) opgeven. Hetzelfde geldt voor de categorieën Video’s (zoeken tussen online video’s), Maps (zoeken in de kaarten van Google Maps) en Shopping (zoeken naar producten). De pagina Shopping bevindt zich overigens nu nog in een test (beta)-fase.
Bij de categorie Nieuws (zoeken in nieuwswebsites, zoals kranten en tijdschriften) worden eventuele zoektermen gewist en moet u deze opnieuw intypen.
Resultaten filteren
Zelfs als u gezocht heeft binnen een categorie, kan het vaak voorkomen dat u teveel resultaten krijgt. U kunt die dan filteren op de pagina’s Zoeken, Afbeeldingen, Video’s en Nieuws. Links in het venster staan allerlei filteropties waarmee u specifiek kunt aangeven wat u wel en niet wilt zien bij de zoekresultaten.
Stel, u heeft nieuws gehoord over de huizenmarkt, maar u wilt niet de berichten lezen van meer dan een week geleden. U klikt op de pagina Nieuws dan onder Elke periode op Afgelopen week. De zoekresultaten worden nu beperkt tot de voorbije week. Eventueel kunt u de gevonden websites nog verder filteren door andere eigenschappen op te geven, zoals Pagina’s uit Nederland en Blogs (weblogs).
Bij andere categorieën filtert u weer op andere eigenschappen. Stel: u zoekt een goede kaart van het wintersportgebied waar u naartoe gaat. U gaat dan naar de categorie Afbeeldingen. Typ in het zoekvak de naam van het gebied en ‘kaart’. U kunt nu vaak al links in het venster opgeven bij Elk formaat hoe groot de kaart moet zijn. Zo niet dan doet u dit na het klikken op de knop met het vergrootglas. Des te groter is in dit geval vaak beter. Klik op Groot en u ziet alleen de allergrootste kaarten wat betreft het aantal pixels. Het voordeel hiervan is dat u extra kunt inzoomen op de kaart.
Geavanceerd zoeken
In bepaalde categorieën, zoals Zoeken, kunt u meer specifieke zoekvoorwaarden opgeven. Zo zorgt u ervoor dat alleen de resultaten gevonden worden waar u het meeste aan heeft. Soms staat de link Geavanceerd zoeken na een eerste keer zoeken direct onder het zoekvak. Zo niet, dan vindt u hem helemaal onderaan de pagina. Klik erop en u ziet een aparte pagina met opties voor geavanceerd zoeken.
Veel van die opties zijn eigenlijk ook direct in het zoekvak op te geven, door eigenschappen in te vullen als ‘and’, ‘or’ en ‘-‘. Als u daarmee wat moeite heeft, is geavanceerd zoeken een uitkomst, omdat de mogelijkheden duidelijker beschreven worden.
Met behulp van het vak al deze woorden zoekt u naar alle opgegeven woorden. Zoekt u hiermee bijvoorbeeld naar auto en reparatie, dan worden de websites weergegeven waarop de termen auto en reparatie staan. Zoekt u liever naar auto of reparatie, dan vult u deze zoekwoorden in bij één of meer van deze woorden: gescheiden door OR. Het gevolg is dat dan de websites worden weergegeven waarop auto staat, maar ook die met reparatie: dus ook voor fietsen.
Met de exacte woorden of het zinsdeel zoekt u naar websites waarop precies de ingetypte term of het zinsdeel staat, bijvoorbeeld: ‘Einstein is geboren op’. Met een van deze ongewenste woorden zorgt u ervoor dat websites worden weggelaten waarop de woorden in het bijbehorende vak voorkomen.
Met de opties onder Meer extra’s? kunt u de zoekresultaten verder filteren, zoals op de taal van de website of het bestandstype, bijvoorbeeld een Word-document in plaats van een webpagina. Als u op Datum, gebruiksrechten, regio en meer klikt, ziet u nog meer filteropties. Zo kunt u met SafeSearch zoekresultaten filteren op seksueel expliciete inhoud. Dit is overigens niet 100% waterdicht.
Wij hopen van harte dat deze tips u kunnen helpen met het vinden van wat u zoekt!