Veelvoorkomende computerproblemen

Computers kunnen erg handig zijn... Zolang ze het goed doen. Maar soms gaat er weleens iets mis. Plus Online laat vijf veelvoorkomende computerproblemen en bijbehorende oplossingen de revue passeren.

Apparatuur doet het niet

Een computer bestaat uit nogal wat losse onderdelen, zoals een video- en een geluidskaart. Daarnaast wordt er allerlei apparatuur op de pc aangesloten: beeldscherm, muis, externe harde schijf, printer.

Om deze apparatuur goed te laten werken zijn drivers of stuurprogramma’s nodig. Deze verzorgen de communicatie tussen Windows en de apparaten. Windows zorgt er vaak bij het installeren al automatisch voor dat een geschikte driver wordt gekozen. Toch gebeurt het soms dat de juiste driver niet is geïnstalleerd.

Drivers worden regelmatig geüpdate naar een verbeterde versie. Wanneer apparatuur niet goed werkt, is het installeren van de nieuwste driver vaak de oplossing.

  • In het Start menu: klik op Help en ondersteuning.
  • Zoek op Stuurprogramma.
  • Klik in de gevonden resultaten op: Een stuurprogramma bijwerken voor hardware die niet goed werkt en volg de instructies.

Virussen en andere malware

Veel problemen op de computer worden veroorzaakt door kwaadaardige software (malware) zoals virussen, Trojaanse paarden, wormen en spyware. Soms merkt u niets van de aanwezigheid van deze programma’s, maar vaker zijn er symptomen als een steeds trager werkende computer, verdwenen bestanden en ongewenste startpagina’s en pop-up vensters bij het surfen op internet.

Van alle computerproblemen geldt voor malware nog wel het meest: ‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Zorg daarom altijd voor goede antivirussoftware die op automatisch updaten en scannen staat. Schakel ook altijd een firewall in en update Windows regelmatig.

Mocht u toch malware vermoeden op uw computer, voer dan een scan uit met een antivirusprogramma. Vaak kan dit programma de schadelijke software opsporen en isoleren of verwijderen. In sommige gevallen moet u gebruik maken van een speciaal verwijderprogramma dat u moet downloaden van internet. Zoek daarvoor met behulp van Google op de naam van de gevonden malware. Let erop dat u de instructies bij het verwijderprogramma goed doorleest en uitvoert. Anders loopt u kans op herbesmetting van uw computer.

Allerlei links voor antivirussoftware vindt u op: http://antivirus.startpagina.nl.

Spam

Niet een hardwareprobleem, niet een softwareprobleem, maar wel lastig: spammails. Dit zijn ongevraagde reclamemails die dagelijks naar honderden miljoenen internetgebruikers worden gestuurd in de hoop dat ze de aangeprezen producten -(namaak)-medicijnen, sierraden, etc.- zullen bestellen.

Om deze mails te voorkomen, moet u er in de eerste plaats goed op letten wat u aan persoonlijke gegevens op internet zet. Wees vooral voorzichtig met mail- en persoonlijke adressen: die zijn erg gewild voor het doorverkopen aan bedrijven die spam rondsturen. Maak eventueel een e-mailaccount aan bij Hotmail of Gmail en gebruik dat exclusief voor het aanmelden bij websites. U kunt ook een tijdelijk wegwerp mailadres nemen. Dit mailadres kunt u dan gebruiken om u aan te melden op een website. Na een bepaalde tijdperiode wordt dit mailadres weer automatisch verwijderd. Bekijk een overzicht.

Zorg er verder voor dat het spamfilter voor uw mailbox bij uw internetprovider aan staat. Dit kunt u zien en opgeven bij uw instellingen bij de provider.
Ook op uw eigen computer is eventueel nog een spamfilter in te stellen. Windows (Live) Mail bevat zelf al een filter, waaraan u ongewenste e-mails kunt toevoegen:

  • Rechtsklik op de spammail.
  • Klik op Ongewenste e-mail.
  • Klik op Afzender toevoegen aan lijst met geblokkeerde afzenders.

Tot slot kunt u ook nog gebruik maken van een apart spamfilter, vaak als onderdeel van een antiviruspakket.

Een trage computer

Als uw computer steeds trager lijkt te werken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Malware is al genoemd, maar meestal is de reden technisch van aard.
Het kan zijn dat uw computer gewoon te oud is om alle moderne programma’s nog goed te draaien. Vooral games en foto- en videobewerkingsprorgramma’s vergen veel van een computer. Controleer daarom altijd goed of uw computer voldoet aan de minimale eisen van een programma. Deze staan bij een programma op de verpakking of op de bijbehorende website vermeld. De specificaties van uw computer vindt u als volgt terug:

  • In het Start menu: klik op Help en ondersteuning.
  • Zoek op Systeeminfo.
  • Klik in de gevonden resultaten op: Wat is Systeeminfo.
  • Klik op: Klik hier om Systeeminfo te openen.

Een andere reden voor een traag werkende computer is een te volle of rommelige harde schijf. U leest meer over hoe u dit op kan lossen in een artikel op PlusOnline.

Video wil niet afspelen

U heeft verschillende videospelers gebruikt om een videobestand af te spelen en nog krijgt u geen beeld en/of geluid? Dan gaat het bijna altijd om een codec-probleem. Een codec is software die wordt gebruikt om videobestanden om te zetten, zodat een videospeler ermee overweg kan. De informatie in een videobestand is namelijk gecodeerd opgeslagen. Als de juiste codec ontbreekt op uw computer of verouderd is, kan een videobestand niet goed worden afgespeeld.

De oplossing is de nieuwste codecs op uw computer te installeren. U kunt een volledig pakket -K-lite codec pack- downloaden van http://www.codecguide.com/. Deze codecs installeren kan ook helpen bij problemen met geluid.