Veiliger op weg

Autorijden is een onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Even snel naar de supermarkt, een familiebezoek op zondagmiddag en zelfs op vakantie gaan; de auto brengt ons overal. En steeds veiliger.

Veilig zitten

Veilig autorijden begint bij onszelf. Het begint bovendien eenvoudig, met de autogordel die altijd om moet, ook voor dat korte ritje naar de supermarkt. Vergeet ook niet dat de passagiers op de achterbank in de riem moeten. Wanneer u (klein)kinderen heeft, zorgt u natuurlijk ook voor deugdelijke kinderzitjes. Zoek voor u er één koopt, online de meest recente veiligheidstest van kinderzitjes er even bij, want er zijn nog steeds stoeltjes die onvoldoende veiligheid bieden.

Zorg voor zicht

Regen, mist, vorst en andere weersomstandigheden kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Houd daarom altijd rekening met wat extra tijd voor vertrek om ramen te ontwasemen of te ontdooien. Er zijn auto’s die het u met voorruitverwarming makkelijk maken. Of schakel de airco of blower in voor goed zicht. Ga in ieder geval niet eerder de weg op dan wanneer alle ramen en spiegels goed schoon zijn.

[ITEMADVERTORIAL]

Altijd aan boord

Een verbandtrommel hebben de meeste mensen wel in de auto liggen, maar er zijn meer zaken die u altijd bij zich moet hebben. Sommige zaken zijn in het binnen- en buitenland zelfs verplicht. Vinkt u het lijstje even af?
- Veiligheidshamer vastgezet binnen handbereik
- Minstens twee dekens
- Voldoende eten en drinken
- Zaklampen en een noodlader voor uw mobiele telefoon
- Een gevarendriehoek en een aantal reflecterende hesjes
- Reservelampen
- Brandblusser
gevarendriehoek

De auto denkt met u mee

Ondanks al uw voorzorgsmaatregelen zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe vaak bent u niet verrast door de plotseling fel oplichtende remlichten van de auto voor u? Zeker in langzaam rijdend verkeer is een botsing dan zo gebeurd. Gelukkig worden auto’s steeds slimmer: sommige nieuwe modellen remmen in langzaam rijdend verkeer zelfs automatisch als uw voorganger plotseling op de rem trapt.
Ook het ESP-systeem – het remsysteem dat het risico op een slippartij aanzienlijk vermindert – is zo’n uitvinding die het autorijden een stuk veiliger maakt. Verder zijn steeds meer auto’s uitgerust met automatische verlichting, waardoor u niet eens aan de verlichting hoeft te denken wanneer het gaat schemeren of wanneer u een tunnel inrijdt.

Even testen

U moet er niet aan denken; een botsing. Maar hoe keurig u zich ook aan de regels houdt – u heeft nu eenmaal niet alles zelf in de hand. Wanneer u dan in een auto zit die hoog scoort in de zogeheten NCAP-test, ook wel crashtest genoemd, zit u toch een stuk veiliger. Op de website van Euro NCAP kunt u de testverslagen van Europa’s best verkochte auto’s opzoeken; ook handig als u voor de aanschaf van een nieuwe auto staat.

Auteur