Wat voor soort alarmsystemen zijn er?

Getty Images

Een alarmsysteem installeren om uw huis te beveiligen is een slim idee. Maar wat zijn de mogelijkheden? Een basissysteem, of een wat meer uitgebreide versie? We zetten de type alarmsystemen op een rij.

Optie 1: Bekabeld

Bekabelde alarmsystemen hebben verschillende onderdelen die via kabels met elkaar zijn verbonden. Het installeren van een dergelijk systeem kan wat breekwerk noodzakelijk maken. Deze systemen zijn vaak wat goedkoper dan draadloze, maar de prijs kan verder oplopen afhankelijk van hoe complex het systeem wordt. De bekabeling maakt het systeem wel heel betrouwbaar en zorgt voor een grote reikweidte.

Optie 2: Draadloos

Draadloze systemen zijn vaak modulair: je kan alles plaatsen waar je zelf wil, en breekwerk is niet nodig. Draadloze systemen zijn vaak wel iets duurder dan bekabelde, maar de plaatsing is makkelijker en goedkoper, dus dat spaart geld uit. Het is wel belangrijk om te beseffen dat draadloze systemen verstoord kunnen raken door andere apparaten die op dezelfde frequentie functioneren als de radiogolven van het alarmsysteem. Veel moderne systemen hebben daarom twee frequenties, zodat storingen vermeden kunnen worden.

Nog een groot voordeel: het alarm blijft ook bij stroomuitval actief door zijn werking op batterijen. Batterijen gaan tegenwoordig wel tot 5 jaar mee.

Het draadloos alarmsysteem wordt geleverd met het alarm en draadloze detectoren. Afhankelijk van wat je wilt beveiligen zijn er verschillende soorten detectoren:

1. Magneetcontacten
Een magneetcontact wordt aan deuren en ramen geplaatst. Er wordt een magneet op het raam of op het kozijn geplaatst die in verbinding staat met een ontvanger aan de andere zijde van het raam of de deur. Wanneer het contact van de magneten wordt verbroken, wordt dit signaal doorgestuurd naar het alarm en zal je worden gewaarschuwd.

2. Glasbreukdetectie
Een glasbreukdetectie alarm werkt via trillingen. Wanneer inbrekers het glas van een deur of een raam proberen te breken, zullen trillingen ontstaan. Deze trillingen worden opgevangen door het glasbreukdetectie alarm, die vervolgens alarm zal slaan.

3. Bewegingsdetectoren
De derde optie zijn bewegingsdetectoren. Het alarm zal meteen alarm slaan wanneer bewegingen worden geregistreerd. Let daarbij wel op met huisdieren zoals uw hond of kat; zij kunnen het alarm immers ook activeren.

Uitbreiden

Veel alarmsystemen zijn dus voorzien van bewegingsdetectoren en raamcontacten. Maar met name draadloze systemen kunt u zelf naar hartelust uitbreiden. Denk aan:

- buitensirene
- camera's met geheugenkaart en beeld live te volgen via app
- afstandsbedieningen
- koolmonoxide- en rookdetectoren
- integratie in bestaand domotica-systeem (als u dat heeft)
- aansluiten op politie-meldkamer of particuliere beveligingsdienst die langskomt bij onraad

Prijzen

Wilt u een alarmsysteem kopen, bedenk dan dat de kosten zeer variabel zijn. Het aantal detectoren, de plaatsingswijze (bekabeld of draadloos), aantal camera's, eventuele accessoires (afstandsbediening, rook- en CO-melders,...) en de complexiteit van het systeem spelen allemaal een rol. Het is verstandig om gewoon een offerte op te vragen bij een professioneel bedrijf, die kan dan inschatten wat de kosten worden en u verder uitleggen wat allemaal mogelijk is.

Auteur