Internetbankieren is tegenwoordig de belangrijkste manier om bankzaken te regelen. Banken doen er veel aan om dit zo veilig mogelijk te maken. Toch blijven er altijd risico’s. In dit artikel leest u hoe u uw geldzaken zelf zo veilig mogelijk regelt.
De risico’s
Wie regelmatig van internet gebruik maakt, weet dat er bepaalde risico’s verbonden zijn aan surfen. Het is moeilijk alle waarschuwingen over virussen, spyware en hackers te missen.
Lange tijd waren schadelijke programma’s -ook wel malware genoemd- vooral bedoeld om onheil te stichten op zoveel mogelijk computers. De internetvariant van vandalisme, uitgevoerd door voornamelijk tieners. Tegenwoordig is de nadruk veel meer komen te liggen op geldelijk gewin en zitten er vooral professionele criminelen achter de verspreiding van malware.
Een van de activiteiten waar deze criminelen zich op richten, is internetbankieren. Wanneer men de hand weet te leggen op uw bankgegevens, zoals uw gebruikersnaam en wachtwoord, is het eenvoudig uw rekening te plunderen.
Computercriminelen hebben verschillende methoden om aan uw bankgegevens te komen. Een daarvan is het stiekem installeren van spyware op uw computer. Met deze verborgen software kan er allerlei informatie vanaf uw computer worden doorgezonden. Zo zijn er programma’s waarmee al uw toetsaanslagen worden vastgelegd en doorgestuurd. Op deze manier kunnen inloggegevens en rekeningnummers in de handen van de verkeerde personen vallen.
Een andere methode is phishing. Hierbij ontvangt u een e-mail die zogenaamd door uw bank of creditcardmaatschappij aan u gestuurd is. U krijgt het verzoek om uw persoonlijke gegevens via een website in te voeren met behulp van een bijgevoegde link. Met gewoonlijk als smoes dat de gegevens verloren zijn gegaan of om beveiligingsredenen moeten worden aangepast. Via de link komt u op een valse website die sprekend lijkt op de website van uw echte bank of creditcardmaatschappij. Als u hier bijvoorbeeld uw inloggegevens invult, worden deze rechtstreeks doorgestuurd naar de criminelen achter de phishing-operatie.
Veilig internetbankieren
Gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat uw bankgegevens in verkeerde handen vallen. Denk hierbij aan het volgende:
- Zorg ervoor dat er antivirussoftware geïnstalleerd is op uw computer. Update deze software tijdig en scan uw computer regelmatig op schadelijke software.
- Ga niet internetbankieren op een computer waarvan u niet zeker weet of deze veilig is. Wees bijvoorbeeld voorzichtig op vakantie. Als een computer zich vreemd gedraagt -bijvoorbeeld onbekende boodschappen geeft- laat het bankieren op die computer dan achterwege totdat u weet wat de oorzaak is.
- Ga niet in op mails die zogenaamd van uw bank of creditcardmaatschappij afkomstig lijken te zijn (let ook op mails of berichten via Hyves of Facebook). Deze bedrijven zullen u nooit via mail vragen om uw persoonlijke gegevens opnieuw in te voeren. Klik ook nooit op links in dit soort mails. Op die manier kan ongemerkt spyware worden geïnstalleerd op uw computer.
- Ga niet via een link naar de website van uw bank of creditcardmaatschappij, maar typ zelf het officiële adres met de hand in in uw internetbrowser. Zo voorkomt u dat u onbedoeld terechtkomt op een phishing website.
- Controleer of bij het inloggen bij de website er https:// vooraan het webadres staat. Dit geeft aan dat de verbinding beveiligd is.
- Gebruik een sterk wachtwoord dat bestaat uit hoofd- en kleine letters en cijfers en langer is dan 8 tekens. Sla uw wachtwoord niet ergens op in een document op uw computer. Bewaar het buiten uw computer of gebruik anders een kluisprogramma om het daarin te bewaren.
- Phishingmails raken vaak snel bekend omdat ze op zulke grote schaal verspreid worden. Houd de media in de gaten voor berichten hierover of zoek met bijvoorbeeld Google op de titel of een deel van de inhoud van de mail.
- In internetbrowsers als Internet Explorer is het mogelijk een anti-phishingoptie aan te zetten. Hiermee wordt u gewaarschuwd als u op een phishingwebsite komt die op de zwarte lijst staat. U vindt meer informatie hierover in de Help van het programma.
- Controleer regelmatig uw bankafschriften. Als u erachter bent gekomen dat u het slachtoffer bent geworden van onterechte geldtransacties of phishing, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij om uw account te laten blokkeren en geld terug te krijgen.