Opereren vaak niet nodig
Een van de vele vormen van lage rugpijn is de hernia. Of in dit geval liever gezegd: de rughernia. Wat is een rughernia en wat kunt u er zelf tegen doen? Een operatie is namelijk vaak niet nodig!
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal onder in de rug. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuwbaan en deze prikkelen, waardoor klachten kunnen ontstaan.
Voorkomende klachten
Klachten die u bij een hernia kunt hebben, zijn:
- Lage rugpijn.
- Scherpe pijn in een been, die kan doortrekken tot in het onderbeen of voet.
- Soms krachtverlies of een slapend gevoel in het been.
De klachten kunnen erger worden door bepaalde bewegingen, maar ook door bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen.
Wat kunt u tegen een hernia doen?
Een groot misverstand is dat het hebben van herniaklachten automatisch opereren betekent. Sterker nog, herniaklachten gaan vaak vanzelf over. Na zes tot twaalf weken kunt u meestal weer dezelfde activiteiten verrichten als daarvoor.
In de periode tot een week of zes kunt u proberen te achterhalen of de klachten te maken hebben met het werk dat u doet. Het is mogelijk dat uw klachten verlicht worden door uw werkplek te veranderen. Denk hierbij aan de stand van uw stoel, tafel of computer.
In die eerste zes weken dat u klachten heeft, is het in elk geval belangrijk te proberen zo veel mogelijk te blijven bewegen en te doen wat u altijd doet. Natuurlijk moet u daarbij bewegingen voorkomen die erg veel pijn doen of die uw rug belasten.
Beweging is beter dan bedrust. Door in bed te liggen verzwakken uw spieren en zult u minder snel herstellen. Als het niet anders kan vanwege de pijn, kunt u voor korte tijd bedrust nemen. Maar probeer er wel af en toe uit te komen. En probeer je dagelijkse activiteiten weer op te pakken zodra de pijn minder wordt. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Pijnstillers
Pijnstillers kunnen de klachten verlichten. Neem dan het liefst paracetamol in op vaste tijden. Als dat niet helpt, kunt u andere pijnstillers proberen. Spierverslappende medicijnen zijn zinloos.
Als na zes weken de klachten niet zijn afgenomen of als de klachten in die periode zelfs erger worden, kunt u een specialist bezoeken. Deze zal bekijken of u inderdaad een hernia hebt en of opereren tot verbetering zal leiden.
Dit is overigens een lastige inschatting. In het algemeen geldt: hoe ernstiger uw klachten, hoe groter de kans op verbetering ervan door operatie. Maar uw rugpijn kan blijven bestaan of terugkomen.
De operatie en daarna
Een eventuele operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd, waarbij u in knie/ellebooghouding of op uw buik ligt. Er zijn verschillende soorten herniaoperaties, zoals met een smalle buis (endoscoop), met behulp van laser en met een microtube.
De gewone herniaoperatie wordt nog altijd het meest uitgevoerd. Hierbij wordt een huidsnee gemaakt van 5 tot 8 centimeter, worden uw rugspieren opzijgeschoven en wordt de uitstulping verwijderd.
Hoe kunt u goed herstellen in de eerste weken na zo'n herniaoperatie?
- Neem de signalen van uw lichaam serieus. Pijn in uw rug is een goede graadmeter voor wat u wél en niet kunt.
- Neem regelmatig rust door te gaan liggen.
- Voer uw algemene conditie stapsgewijs op door te wandelen of fietsen op een hometrainer. Na vier à vijf weken kunt u een stukje buiten gaan fietsen of zwemmen.
- Blijf niet langere tijd in dezelfde houding voorovergebogen of gedraaid zitten. Het is goed om uw houding regelmatig af te wisselen.
- Bespreek met uw fysiotherapeut hoe u het best kunt tillen.
- Laat huishoudelijke activiteiten aan anderen over.
Op deze manier bent u het snelst weer in goede gezondheid!