Salmonella: kleine bacterie met grote klachten

Getty Images

Salmonella is een bacterie die tot vervelende klachten kan leiden. Maar met een paar handige voorzorgsmaatregelen is de kans dat je besmet wordt met deze bacterie minimaal.

Met enige regelmaat komt in het nieuws dat er een salmonella-uitbraak plaats heeft gevonden. Vaak zijn het groepen mensen die ergens zijn gaan eten en daar besmet zijn geraakt.

Een salmonellabesmetting kan voor risicogroepen dodelijk zijn. Hoewel dat niet vaak voorkomt, is het van belang meer te weten over de aard van dit beestje. Wat is salmonella en hoe kun je besmetting voorkomen?

Darmbacterie

In feite is salmonella een bacterie die in de darm van dieren leeft, met name bij kippen en varkens. Op die manier kan de bacterie op eieren en vlees belanden.

Maar via de ontlasting van dieren kan de bacterie op het land en in het water terechtkomen, en daardoor weer op groente, bijvoorbeeld als de groente met verontreinigd water wordt bespoten. De belangrijkste risicoproducten zijn hiermee wel genoemd: kip, eieren, kipproducten, ander vlees, groente en fruit.

Koorts en diarree

Normaal gesproken leveren deze producten echter geen risico. Als je ze namelijk op de juiste manier klaarmaakt, is de kans op besmetting klein. Gelukkig maar, want salmonellabesmetting geeft doorgaans vervelende klachten, zoals:

  • diarree
  • buikpijn
  • last van je maag
  • koorts

Een heel enkele keer kan salmonella doordringen in de bloedbaan, daardoor kunnen gewrichtsontstekingen en langdurige buikklachten ontstaan. En in zeldzame gevallen kun je van salmonella hartproblemen of botontsteking krijgen.

Veel vaker komt de 'lichte' variant voor, die met maag- en darmklachten. Deze houdt een paar dagen aan en gaat vanzelf weer over. Het enige wat je kunt doen, is rust nemen en voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.

Extra risico

Er zijn risicogroepen die extra moeten opletten. Zij worden niet alleen sneller ziek na een besmetting met salmonella, maar deze besmetting kan ook heftiger verlopen. Het gaat om de volgende groepen:

  • kinderen tot 5 jaar
  • zwangeren
  • zieken en anderen met een verzwakte weerstand
  • bejaarden

De kans bestaat dat deze groepen te weinig vocht binnenkrijgen, en zonder medische hulp kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Salmonella kan overigens ook levensbedreigend zijn als de bacterie in de bloedbaan komt en daar tot bloedvergiftiging leidt.

Het gaat veel te ver om alle risicoproducten dan maar te laten staan, wel moet je deze producten goed en dus hygiënisch klaarmaken.

 

Auteur