Sebastiaan van Boskalis Beach Cleanup Tour: 'Strandgasten zijn zich nu bewuster van hun afval'

Sebastiaan Verkade organiseert elk jaar de Boskalis Beach Cleanup Tour

mensen ruimen zee op
Getty Images

Sebastiaan Verkade organiseert als projectleider elk jaar met Stichting De Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour. Duizenden vrijwilligers ruimen dan de Noordzeekust op, van Cadzand tot Schiermonnikoog.

“We zijn in 2013 begonnen met het opruimen van de Noordzeestranden. Dat doen we elk jaar: in twee weken tijd maken we de hele Noordzeekust schoon. We beginnen in Cadzand en lopen richting Zandvoort, en ook vanuit Schiermonnikoog lopen we richting Zandvoort. Voor het beste effect zou je een strand elke twee weken schoon moeten maken, maar dat is niet haalbaar. Toch merken we dat onze acties effect hebben. Mensen zijn zich bewuster geworden van hun afval. Dat merken we aan strandgasten, maar ook aan de paviljoens aan de kust die hun plasticgebruik willen verminderen. Ook zien we dat de laatste tien jaar de hoeveelheid afval op het strand afneemt. Dat komt waarschijnlijk niet alleen door de Tour, maar ons werk heeft daar wel aan bijgedragen. 

We vinden allerlei soorten afval. Zo’n tien jaar geleden, zagen we ook grote spullen, zoals matrassen, koelkasten en tv’s. Die werden geloosd door schepen. Tegenwoordig mag dat niet meer en vinden we vooral nog kleine stukjes plastic, vispluis en achtergelaten snoepverpakkingen.

Vispluis is het meest gevonden afval

In opdracht van Rijkswaterstaat doen we onderzoek naar strandafval. Dat laat een top vijf van meest gevonden afval zien. Op nummer één staat vispluis: plastic draden of trossen die onder visnetten hangen en voorkomen dat het net afslijt. Die vispluisdraden belanden vervolgens op het strand. Op de tweede en derde plek staan allerlei soorten onherkenbaar plastic dat al lang in de zee heeft rondgedreven en aanspoelt. Ook vinden we veel plastic doppen van flesjes. Hopelijk wordt dat minder door de invoering van statiegeld, daar gaan we wel vanuit. Op de vijfde plek staan plastic snoep-, chips- en snackverpakkingen. Die top 5 is voor ons belangrijk want daar kunnen we mee aan de slag. 

We vragen aandacht voor soorten afval die veel op het strand voorkomen en voeren daar campagne op. Vervolgens zien we zo’n item uit de top vijf verdwijnen. De overheid stemt een deel van haar beleid ook af op de resultaten van dit onderzoek. Ik denk niet dat we moeten rekenen op een toekomst zonder afval op het strand. Er is geen waterdicht systeem, er gaat altijd wel iets van materiaal verloren dat in de natuur terechtkomt. Maar ik ben blij dat er nu veel aandacht voor is en dat beleid werkt. Er zijn nog stappen te nemen om de hoeveelheid afval te verminderen. 

Je hebt wel degelijk invloed  op de industrie, door je keuzes aan te passen

Wij streven naar maximaal 20 afvalitems per 100 meter in plaats van de circa 280 items die we nu nog vinden. Je kunt daar als burger ook veel aan doen: doe mee met het recyclesysteem. Gebruik geen wegwerp­materiaal, lever plastic flesjes en blikjes in, scheid je afval, laat geen afval achter en koop geen producten met plastic, ook niet in de supermarkt. Je hebt als burger wel degelijk invloed op de industrie door je keuzes aan te passen. Als we daar met z’n allen voor zorgen, dan vinden we ook minder terug in de natuur.”

Ook meedoen? U kunt zich elk jaar aanmelden op Boskalis Beach Cleanup Tour, of steun Stichting De Noordzee door een donatie te doen. 

Dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond augustus 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Gezond