Clitoris heeft ruim 10.000 zenuwuiteinden
Seksuologen en andere professionals dachten altijd dat de clitoris 8.000 zenuwuiteinden heeft. Maar in het verleden is er weinig onderzoek naar de clitoris gedaan. Nieuw Amerikaans onderzoek toont nu aan dat de gemiddelde clitoris 10.281 zenuwuiteinden heeft. Ter vergelijk: een penis heeft er 'maar' 4000.
De clitoris heeft meer dan 10.000 zenuwuiteinden die seksueel genot mogelijk maken, zo blijkt uit onderzoek van de New Oregon Health & Schience University, dat gepresenteerd werd op een wetenschappelijke bijeenkomst van de 'Sexual Medicine Society of North America and the International Society for Sexual Medicine'. Het is voor het eerst dat het aantal zenuwuiteinden in de clitoris is geteld. Het is ook bijna zo'n 20 procent meer uiteinden dan de 8.000 die men dacht dat de clitoris had. Dat geschatte aantal kwam overigens niet uit onderzoek van menselijk weefsel, maar van dat van koeien.
Het onderzoek werd gedaan door Blair Peters, een plastische chirurg gespecialiseerd in sekse-onderzoek en docent aan de OHSU School of Medicine. Voor zijn analyse maakte Peters gebruik van stalen van zeven genitale operaties. Tijdens de operaties werd er weefsel van de clitoris verzameld, dat Peters achteraf onder de microscoop legde. Na veel diepgaande analyses en rekensommen stelde hij vast dat elke patiënt gemiddeld 10.281 zenuwuiteinden heeft in de clitoris.
"Te bedenken dat er meer dan 10.000 zenuwuiteinden in zoiets kleins zitten is echt verrassend, zegt Peters. "Zeker als je het vergelijkt met andere lichaamsdelen. De nervus medianus bijvoorbeeld; de zenuw die door je pols en hand loopt en in verband wordt gebracht met het carpaal-tunnelsyndroom, heeft 18.000 zenuwuiteinden. Terwijl een hand véél groter is dan een clitoris."
Vrouwelijk seksueel genot beter begrijpen
De medische wetenschap heeft in het verleden weinig aandacht besteed aan de vulva, terwijl onderzoeken naar de penis wijdverbreid zijn. Dat heeft geleid tot een behoorlijke kenniskloof op het gebied van geslachtssorganen en seksuele gezondheid. Volgens Peters is zijn onderzoek dan ook een belangrijke stap vooruit om vrouwelijk seksueel genot beter te begrijpen. "En dat niet alleen, het kan ook positief zijn voor geslachtsaanpassende operaties, waarbij clitoraal weefsel wordt gebruikt om een penis te creeëren én bij schaamlipcorrecties, waarbij het seksuele genot veel beter behouden kan blijven."
- hln.be