Je huisdier in bed: doen of niet doen?

Waarom je niet met je hond of kat in bed moet slapen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaan we op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het wel gezond om je hond of kat bij je op bed te laten slapen?

Ja, het is gezellig om je hond of kat aan het voeteneinde van je bed te horen snurken. Dat geeft een gevoel van rust en geborgenheid en voor sommige mensen heeft dat daadwerkelijk een positieve invloed op de nachtrust. Maar… is het ook gezond?[ITEMADVERTORIAL]

Ziekmakers

Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep. Zulke infectieziekten heten zoönosen, en in huisdierenland is toxoplasmose de bekendste. Toxoplasmose is een parasiet in de ontlasting van de kat die vooral voor het ongeboren kind gevaarlijk is.

Tong vol bacteriën

Zoals je hierboven al las, dragen huisdieren dus ook ziekmakende bacteriën in hun bek. Dat de hondentong schoon zou zijn, is dan ook een hardnekkig fabeltje. Bijna elke hondenbeet levert een infectie op en dat zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen. Honden en katten likken zichzelf en dus ook hun anus en geslachtsdelen. Als je je door je hond in je gezicht laat likken – ach, wat lief, een kusje! – loop je een groter risico ziek te worden. Parasitoloog en veterinair adviseur Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht verwoordde het eerder zo: "De kans op een bacterie door een supermarktkip is nihil, de kans op een bacterie door een lik van een hond die net z'n kont heeft gelikt, is veel groter." De wetenschap vermoedt dan ook dat in ieder geval een deel van voedselvergiftigingen bij mensen niet zozeer door voedsel als wel door besmetting via een huisdier wordt veroorzaakt.

Rauw vlees

Naast alle potentiële ziekteverwekkers die je huisdier van buiten mee naar binnen neemt – denk aan poepbacteriën in de vacht of parasieteneitjes tussen de kussentjes van de poten – is er nog een risico: rauw vlees. Sommige huisdierbezitters geven hun hond of kat rauw vlees, vaak vanuit de overtuiging dat dat gezond zou zijn omdat dieren in het wild ook rauw vlees eten. Uit onderzoek blijkt echter dat rauw vlees een bron van bacteriën is – denk daarbij aan salmonella en colibacteriën. De hond of kat hoeft daar zelf niet eens ziek van te worden, maar hij kan wel een ziekmakende bacterie overbrengen, bijvoorbeeld door je in het gezicht te likken of – jawel! – door bij je in bed te slapen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit Utrecht