Waardoor heb ik ’s nachts ademnood?

Getty Images

Soms word ik diep in de nacht wakker met ademnood. Als ik dan opsta, gaat het over. Het gebeurt een paar keer per jaar, nooit overdag, en het is heel beangstigend.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Uw klacht lijkt het meest op een vorm van ‘slaapverlamming’. Als je droomt, ben je in een fase van de slaap die de REM-slaap wordt genoemd vanwege de snelle oogbewegingen die erbij worden gemaakt (Rapid Eye Movements). Tijdens de REM-slaap worden de skeletspieren actief lam gelegd door de hersenen om te voorkomen dat je vanuit je droom van alles gaat doen. Als je vanuit de REM-slaap wakker wordt, gaat die ‘verlamming’ soms nog even door: je voelt je slap, onvast ter been, slaapdronken. Soms voel je de verlamming. Bijvoorbeeld bij een angstdroom waarbij je wilt wegrennen maar niet kunt bewegen.

Zelf droom ik weleens dat ik aan een hardloopevenement deelneem maar alleen kan kruipen. Ik denk dat dit kortdurende gevoel dat het lichaam niet doet wat je wil, zich bij u vertaalt als het gevoel even niet te kunnen ademen. Slaapverlamming ontstaat op de grens van waken en slapen; het is een soort dromen waarbij je wakker wordt. Als u het weet, hoeft het niet meer zo beangstigend te zijn.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Auteur