Waarom ben ik zo moe in de winter?
De dagen zijn kort: je kunt je bed 's ochtends niet uitkomen, blijft de hele dag duf en ligt het liefst de hele dag op de bank. Waarschijnlijk heb je last van wintermoeheid, een veelvoorkomend fenomeen in de winter. Wat is het en wat kun je eraan doen?
Korte dagen, weinig zonlicht en koudere temperaturen. Logisch dat je liever in je bed blijft liggen en in januari en februari een winterslaap zou willen houden. Waarom mensen in de winter meer last van moeheid hebben? De belangrijkste oorzaak is een tekort aan daglicht. Hierdoor raakt je biologische klok verstoort. Als het donker is, maakt je lichaam meer melatonine (slaaphormoon) aan, waardoor je je vaker moe voelt.
Vitamine D
Daarnaast is zonlicht een belangrijke bron van vitamine D. In de wintermaanden staat in Nederland de zon te laag om vitamine D aan te maken. In de maanden maart tot en met oktober bouw je in principe een voorraad op waar je de hele winter voldoende aan hebt. Toch kan het zo zijn dat je vitamine D waarde lager of te laag is en dat je daardoor vermoeider bent. Vitamine D is namelijk van invloed op je energieniveau. Voor sommige groepen is het nodig extra vitamine D te slikken. Welke dat zijn? Dat kun je in dit artikel lezen. Denk je een tekort te hebben? Overleg met je huisarts of het nodig is om je waardes op te laten meten.
Seasonal affective disorder
Een andere oorzaak van moe- en somberheid in de winter kan een seasonal affective disorder (SAD) zijn, oftewel een herfst- of winterdepressie. Bij deze aandoening raakt je gemoedstoestand door een wisseling van de seizoenen verstoord. Zo'n 500.000 mensen in Nederland lijden hieraan. Een exacte oorzaak is nog onbekend, maar dat er een verband is met een tekort aan daglicht is wel duidelijk.
Wat kun je doen tegen wintermoeheid?
Naar buiten!
Ook al ziet het er buiten niet aantrekkelijk uit met al die regen en grauwheid, maar ga naar buiten. Ga een blokje om, stamp in de plassen en zorg voor voldoende buitenlucht.
Lichttherapie
Ook kunstlicht kan hulp bieden. Lichttherapie blijkt een effectieve behandeling te zijn voor wintermoeheid. Dagelijks in de ochtend dertig minuten voor een daglichtlamp kan ervoor zorgen dat je je een stuk fitter voelt. Het herstelt je biologische ritme en verhoogt je energieniveau.
Vitamine D
Je kan overwegen vitamine D-supplementen te nemen. Meer informatie kun je lezen in dit artikel.
Voor deze groepen is het altijd verstandig om een vitamine d supplement te slikken:
- Alle kinderen tot en met 3 jaar (10 mcg per dag)
- Vrouwen, mannen en kinderen vanaf 4 jaar met een getinte of donkere huid (10 mcg)
- Zwangere vrouwen (10 mcg)
- Vrouwen en mannen die overdag niet veel buiten komen (zoals nachtwerkers) of hun gezicht bedekken (10 mcg)
- Alle vrouwen tussen de 50 en 70 jaar (10 mcg)
- Alle vrouwen en mannen boven de 70 jaar (20 mcg)
Lichaamsbeweging
Bewegen en sporten is altijd goed! Helaas doen veel Nederlanders dat te weinig en zitten we veel te veel. Dus hup - ook als het buiten koud en nat is - ga naar buiten en beweeg. Ga hardlopen, wandelen, fietsen of beweeg binnen als je echt niet naar buiten wilt, maar blijf actief. Zoek een sport die bij je past zodat je het ook vol blijft houden. Het verbetert je humeur en je krijgt meer energie. Bijkomend voordeel: je gaat er ook nog eens beter van slapen!
Eet gezond
Een open deur, maar gezond eten mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Voeding kan ook helpen om je vitamine D op peil te houden. Van nature zit het in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook eieren en vlees leveren vitamine D.
Op tijd naar bed
Alles staat of valt met een goede nachtrust. Zorg voor een slaaproutine en probeer elke nacht tussen de zeven en negen uur slaap te krijgen. Door alle feestdagen in december is je ritme misschien een beetje verstoort, maar probeer dagelijks om dezelfde tijd te gaan slapen en ook niet te lang te blijven liggen in de ochtend. Doe meteen alle gordijnen open en pak zoveel mogelijk licht.
Wintermoeheid is een veelvoorkomend probleem. Bovenstaande tips kunnen je helpen je fitter en energieker te voelen. Denk je dat er meer aan de hand is of maak je je zorgen? Ga in dat geval altijd langs bij je huisarts.