Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een smart-tv of een slimme meter. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een slim apparaat? Met deze tips bent u goed voorbereid.
Wat zijn slimme apparaten?
Voor u begint is het goed om te weten wat slimme apparaten zijn. Slimme apparaten zijn (over het algemeen) huishoudelijke apparaten die met het internet zijn verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv of een horloge dat uw hartslag meet. Maar ook uw printer, router, de slimme thermostaat, de slimme deurbel of slimme verlichting zijn bekende voorbeelden. Veel van deze apparaten zijn ook op afstand bestuurbaar: u kunt voor u thuis bent de temperatuur in uw huis alvast instellen, of als er aangebeld wordt via uw telefoon kijken wie er voor uw deur staat.
De tips:
1. Ga na of het apparaat automatische updates doet
Sommige apparaten zorgen er automatisch voor dat de software en apps worden geüpdatet. Dit kan u een hoop moeite schelen en het is daarom goed om na te gaan of dit ook voor het apparaat geldt dat u aan wil schaffen. Is dit niet het geval? Ga dan goed na wanneer u deze updates zelf moet doen en hoe dit werkt. U kunt zich vaak in de winkel laten informeren, maar ook bij de fabrikant.
2. Bekijk de privacyverklaring
Slimme apparaten verzamelen informatie over u en uw omgeving. Omdat ze met andere apparaten of met het internet verbonden zijn, is het belangrijk om te kijken naar de privacyverklaring. Welke gegevens wisselt het apparaat uit? Wat wordt er opgeslagen en is dit noodzakelijke informatie? Als uw apparaten niet goed beschermd worden, levert dit mogelijk risico’s op voor uw privacy. Naast het lezen van de privacyverklaring van de fabrikant is het belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen en updates van software en apps meteen uit te voeren.
3. Zoek uit hoe lang het apparaat ondersteund wordt door de fabrikant
Er zijn apparaten die na een bepaalde periode geen software-updates meer ontvangen van de fabrikant. Het systeem raakt dan verouderd en dat beïnvloedt de veiligheid. Het is verstandig hier rekening mee te houden bij de aanschaf, zodat je in de toekomst ook veiligheidsupdates blijft ontvangen.
4. Kies een apparaat van een vertrouwd merk
In de Europese Unie gelden strenge veiligheidsvoorschriften voor slimme apparaten. Apparaten uit landen buiten de EU kunnen daarom digitaal minder veilig zijn. Kies daarom bij voorkeur voor een vertrouwd merk. Deze informatie kunt u vinden bij de fabrikant (op de website of in de bijgeleverde folder/gebruiksaanwijzing). Kijk daarnaast ook naar wat de veiligheidsrisico's zijn van het slimme apparaat.
5. Zoek naar reviews en vraag een verkoopmedewerker om extra informatie
Lees en luister naar de ervaringen van anderen bij de aanschaf van een slim apparaat. Dat kan via reviews op internet (let hierbij wel op dat u naar betrouwbare websites gaat) en via ervaringen van mensen in uw omgeving. Vergeet ook niet om in de winkel om advies te vragen. Er werkt altijd wel iemand die u meer informatie kan geven en uw vragen kan beantwoorden. Bent u toch niet zeker? Wacht dan met de aanschaf tot u meer informatie heeft kunnen vinden en kijk op www.veiliginternetten.nl/doejeupdates.
Meer weten? Bekijk de campagnepagina 'Doe je updates' van het ministerie Economische Zaken en Klimaat voor meer informatie over slimme apparaten, de aanschaf en het doen van veiligheidsupdates.
In samenwerking met de Rijksoverheid.